Cikksorozatunk negyedik, és egyben befejező részében a szokásos karácsonyi édességek helyett kínálunk alternatívát néhány makrobiotikus ünnepi fogás bemutatásával, amelyek november végén megjelent, Főzz évszakok szerint! című könyvünkben is megtalálhatók. Jó étvágyat az ételekhez!
Tápiókagyöngyös gyümölcskehely
Finom, kellemesen futkos a szájpadlásomon! – mondta egy vendégem evés közben és ezzel fején találta a szöget. Mi az a tápióka? Trópusi növény, a másik neve manióka, már a maják is termesztették. Gyökeréből kivont keményítő a föld éhező lakosságának fontos tápláléka. Liszt, pehely, granulátum formában kapható, főzés hatására kocsonyás, pudingszerű lesz, sűrítésre is használják. A tápiókagolyók a desszerteket igen dekoratívvá teszik. Az elmúlt nyár slágere volt a Bubble tea: a pohárban jeges tea, gyümölcslé és gyümölcsök, mindez tápiókagyöngyökkel dúsítva – tehát a buborékhoz semmi köze, a golyócskák teszik izgalmassá a készítményt, ami állítólag Taiwanból ered. Jó hír a lisztérzékenyeknek, ezt a pudingot ők is fogyaszthatják!
Hozzávalók: 1 l szójatej vagy rizstej, 10 dkg tápiókagyöngy, 3 evőkanál nádcukor vagy juharszirup, ízlés szerint színes gyümölcsdarabok, a díszítéshez őrölt fahéj, kókusz.
Elkészítése: A tejet felforraljuk, a tápiókagyöngyöt hideg vízben tíz percre beáztatjuk. Amikor a tej felforrt, belekeverjük a cukrot, hozzáadjuk a leszűrt tápiókagyöngyöt, azzal együtt 5 percig főzzük – akkor van készen, ha a gyöngyök áttetszővé váltak. Ezután formákba öntve kihűtjük. Ízlés szerint gazdagíthatjuk őrölt fahéjjal, kókusszal, apróra vágott gyümölccsel. Ha kihűlt, a formából kiborítjuk, és gyümölccsel, dzsemmel díszítve tálaljuk.
Török édesség
A diákcsemege vagy diákabrak generációk óta kedvelt nassolnivaló. Pirított olajos magvak (például mogyoró, dió, tökmag) és aszalt gyümölcsdarabok mellett csoki darabkákat is szoktunk bele tenni. Ez az őszi-téli időszak kedvet rágcsálnivalója. Mikuláskor, a szokásos csoki, mogyoró, füge, datolya mellé készíthetünk magunk is édességeket. Ha már van otthon úgyis mindenféle hozzávalónk.
Hozzávalók: birsalmasajt, aszalt gyümölcs, dió, mogyoró, pisztácia, mandula
Elkészítése: A puha összetevőkből falatnyi golyókat formázunk és a magvakat belenyomkodjuk a külső felületébe. Dekoratív és finom!
Sütőtök tortácska
A sütőtök színe, íze és állaga nagyon tetszik, újabb és újabb kreációkra inspirál. Ez a legújabb műalkotás.
Hozzávalók: 1 db sonkatöknek a hosszúkás része, házi szilvalekvár, a díszítéshez néhány szem szilva, dió.
Elkészítése: A tököt 1 cm vastag karikákra szeleteljük és sütőben puhára sütjük. Amikor kihűlt, lehúzzuk a héjukat és ezekből a szeletekből, mint tortalapokból megalkotjuk a tortát úgy, hogy egy szeletet ráhelyezünk egy lapos tányérra, megkenjük szilvalekvárral, majd ráhelyezünk még egy tökszeletet, azt is megkenjük lekvárral. A tetejét szilva és diószeletekkel díszítjük. Mivel ezek a szeletek nem nagyok, mindenki kaphat egy tortácskát.
Kommentek