Mi lenne, ha a szokásos halászlé és rántott hal helyett valami más lenne az ünnepi asztalon? Ha a húsleves a sültek és a disznótoros helyett valami újdonságot kínálnánk sokféle salátával? Ha a zserbó, a bejgli és a mézeskalács mellett másféle, nem túl édes és egészséges alapanyagokból készült süteményeket, desszerteket nassolnánk?
Ehhez az elhatározáshoz szeretnénk tippeket adni néhány kiemelten ünnepi fogás bemutatásával, amelyek november végén megjelent, Főzz évszakok szerint! című könyvünkben is megtalálhatók. Sőt, ennél jóval több minden. Különben pedig nyugodtan mazsolázhatnak még a blog eddigi receptjei között is.
Levesek
Aki kóstolta már a miszólevest, megmondja, hogy markáns fűszeres íze teszi vonzóvá. Tálalhatjuk a hagyományos ünnepi leves helyett.
Klasszikus miszóleves
Klasszikus makrobiotikus leves, amelynek több változata lehet, attól függően, hogy milyen alapanyagok vannak otthon, a piacon és milyen az évszak odakinn. Íze markáns, sós, különleges, fűszeres, az ínyencek kedvence, általában azoknak is ízlik, akik a marhahúsleveshez szoktak, - viszont nem terheli meg annyira a gyomrot. A miszólevesben a zöldségek természetes íze is megmarad, leveles, gyökeres és gumós zöldségeket teszünk bele, ezek kombinációit, és algát, „a tenger zöldségét”. Frissen finom!
Hozzávalók: 1 fej hagyma, 2–2 db sárgarépa és petrezselyemgyökér, egy kis darabka káposzta, (ezekből felaprítva, személyenként kb. 1 csészényi), miszó, apróra vágott petrezselyem zöldje vagy metélőhagyma, 2 cm wakame alga.
Elkészítése: A zöldségeket ferdén karikára vágjuk, az algával együtt 2 liter vízben megfőzzük, de nem nagyon puhára, legyen fog alá való. Mindenkinek ízlése, szükségletei szerint külön miszóval ízesítjük, a miszóval együtt már nem főzzük. A férfiaknak 1, a nőknek 1/2, az időseknek 1/2 mokkáskanálnyi, a gyerekeknek egy borsószemnyi mennyiséget oldunk fel a tányérjában. Ha a teljes mennyiséget ízesítjük egyszerre, akkor kb. 1 evőkanálnyi miszót oldjunk fel benne. Tálaláskor zöldpetrezselyemmel, csírákkal vagy metélőhagymával díszítjük.
Céklaleves
Melegítő, üdítő, gyógyító leves, szinte vérré válik! A céklának számtalan gyógyhatása ismert. Itt most elég csak annyit felsorolnunk, hogy vérszaporító, májtisztító, méregtelenítő, antioxidáns, daganatnövekedést gátló hatású. Egy szó, mint száz, fogyasszuk minél gyakrabban, nyersen, lének, párolva, főve.
Hozzávalók: 4 db cékla, 1 evőkanál napraforgóolaj, 1 kis fej hagyma, csipet köménymag, tengerisó vagy szezámsó, 2 szem bors, 1 kávéskanál reszelt torma, 2 teáskanál citromlé vagy joghurt.
Elkészítés: A céklát meghámozzuk és szeletekre vagy kockákra vágjuk. Jobb, ha kevés apróra vágott hagymával olajon megpároljuk, így nem lesz „répaszaga.” 1 liter vízben felforraljuk, leszűrjük, majd megsózzuk, tetszés szerint ízesítjük őrölt borssal, köménymaggal.
Tálalás előtt szórhatunk a levesbe egy kevés reszelt tormát, öntsünk hozzá citromlevet. Joghurttal is ki lehet próbálni.
Folytatjuk! A következő részben jönnek a fő fogások.
Kommentek