Ha akarjuk, ha nem akarjuk, ez az időszak minden nő életében bekövetkezik. Sokan, mint valami szörnyű mumustól, úgy félnek attól az időponttól, amikor a vérzés többé már nem jelentkezik. Pedig ez, ugyanúgy, mint a nemi érés korszaka, egy teljesen természetes szakasz. Miért gondolunk hát arra, hogy ami természetes és bekövetkezik, az bajjal, gonddal, betegséggel jár?
Salaktalanítsunk!
Minden korban felléphetnek problémák, főként, ha a természet törvényeit megszegjük. Nagy biztonsággal mondhatjuk, hogy a változás korában azért jelentkeznek ezek a nehézségek, mert az európai nők szervezetében öt évtized alatt - átlagosan ebben a korban érik el a nők a változás korát -, rengeteg salakanyag raktározódott el, ami a testet is, a lelket is terheli. A menstruáció végeredményben kiválasztódási folyamat. Ha valaki sok salakképző élelmiszert fogyaszt, a menzesze erősebb, több vér távozik. Ám, akinek a teste salakmentes, hosszabb ideje egészségesen étkezik, menstruációja vértelen is lehet, csak egy kis nyálka választódik ki. (Ilyesmi a mi civilizált környezetünkben ismeretlen, a természeti népeknél fordulhat elő.) Ebben az életszakaszban jót tesznek a salaktalanító kúrák, és nagyon hasznos, ha átformáljuk a táplálkozási szokásainkat.
Miért van a csokiéhség?
Amennyiben a nő étkezése folyamán továbbra is vesz magához salakképző anyagokat, egy idő után elkezdődnek a problémák: idegesség, hőhullámok, alvászavarok. A makrobiotikus jin-jang elv szerint az ösztrogén hormon, ami a nőt nővé teszi, jin hormon. Bár mindkét nemnél szerepel a jin és a jang, azonban, mint tudjuk, az egészséges nőre a jin túlsúlya jellemző. Az időssé válás folyamán ez a jin hatás egyre kevesebb lesz, azáltal, hogy csökken az ösztrogénszint. Igaz, akkor is tartalmaz még a vér ösztrogént, de olyan keveset, hogy a menstruáció nem tud bekövetkezni. A nő jangabbá válik. Érzi is ezt mindenki, ezért is fogyasztanak az idősebb nők oly nagy előszeretettel csokoládét, mert az édesség jin.
Gyümölcslevek, forrásvíz, barnarizs
Az állati fehérjéből elraktározódott túlnyomó jangot a női szervezetből ugyancsak el tudjuk távolítani a makrobiotikus étrenddel, zöldségekkel. Az erős jang hatás ellensúlyozására jók a harmonizáló gabonafélék, úgy mint a barnarizs, amely az idegekre is jótékony és kiválasztó hatású. Itt kell megemlíteni az árpát, ami barna rizzsel keverve - 2 rész barna rizs, l rész árpa – kiváló jin minőséget ad a gabonának. Ebben a korban fő étkezéskor a tányéron nem több, csak mintegy l0-20 százalék gabona szerepeljen, a többi zöldség és hüvelyes legyen. A zöldséget a következőképpen válogassuk: a mennyiség l/3-át gyökeresek és gumósok tegyék ki, 2/3-át pedig a leveles zöldségek, például kelkáposzta, kelbimbó, fehérkáposzta, vöröskáposzta.
A főzés ne legyen hosszadalmas, a leveles zöldeket legjobb forró vízbe mártani, pár percig lobogó vízben főzni, utána hideg vízzel leöblíteni, azaz blansírozni, és ízesíteni. A hüvelyesekből l-2 kanálnyi szükséges. Tengerisót használjunk, abból is nagyon keveset. Meglátjuk, hogy egy idő után lényegesen jobban érezzük magunkat! Az ajurvéda, ősi indiai gyógymódok gyűjteménye szerint a kiválasztási szervek éjféltől délig dolgoznak a legintenzívebben. Ha ebben az időszakban megterheljük testünket, olyat fogyasztunk, aminek megemésztéséhez sok energia szükséges, akkor letompítjuk a kiválasztást, és bent rekednek azok az anyagok, amelyeknek el kellene hagyniuk szervezetünket. Az ajurvéda ebben az időszakban a következők fogyasztását ajánlja: gyümölcsök, gyümölcslevek, forrásvíz. Érdemes kipróbálni, megéri! (Folyt. köv.)
Kommentek