Címkék

Abracadabra (1) adukibab (2) advent (2) áfonya (1) aforizma (1) agar agar (2) ajándék ötletek (1) Akaratunk gyógyereje (1) Akaratunk Gyógyereje (1) Aki szépen butáskodik (1) akupunktúra (1) alapanyagok (2) Albrecht Dürer (1) alga (6) algalap (6) algériai saláta (1) allergének (5) allergia (6) alma (8) almakompót (2) almalé (1) Almásy Katalin (1) alternatív táplálkozás (1) angyal (1) angyalok (1) Anti Saar (1) antropozófia (1) anyaság (1) anyatej (1) Apukai perspektíva (1) arame (4) aranygaluska (1) Arany János (1) archetípus (1) árnika (1) árpa (5) articsóka (3) ásványi anyagok (1) aszalás (3) aszalt gyümölcs (4) aszalt szilva (1) atomerőmű (1) avokádó (4) Azt mondták válnak (1) Az életem ízei (1) A legjobb hely a városban te vagy (1) A lélek szabadsága (1) A szomjas troll (1) A Varjúherceg (1) bab (4) bableves (4) banán (3) bancha tea (2) barack (2) barackturmix (1) barátfüle (1) barátság (1) Barbados (1) barnarizs (11) Bart Dániel (1) basemel (1) befőzés (11) bejgli (1) Belső Nóra (1) berkenye (1) Berkenye Pityó (1) Betűtészta Kiadó (1) biobor (1) bioenergia (1) birs (2) birsalma (3) birsalmakompót (1) birsalmaleves (1) Bitches Brew (1) blansírozás (2) bobájka (1) bodza (1) bodzaital (2) bögrés mákos (1) böjt (10) Böjte Csaba (1) Böjte Csaba füveskönyve (1) bölcsesség (1) Boldizsár Ildikó (3) boldogasszony mentája (1) Boldog szülő (1) Bóna László (3) borscs (1) brokkoli (4) brokkolileves (1) brokkoli leves (1) Budapesti kultúrtörténeti séták (1) bukta (1) burgonya (1) burgonyasaláta (1) Burnout szindróma (1) búza (2) búzacsíra (2) búzadara (1) búzahús (1) búzás bableves (2) cayenne-bors (1) cékla (9) céklasaláta (1) cékla fasírt (1) chia mag (2) chili (2) chilipaprika (1) cickafark (1) cikória (2) Címkék (7) citrom kúra (1) Cointreau (1) cöliákia (2) coli bélbaktérium (1) családterápia (2) csalamádé (1) csalán (1) csalánleves (2) csalántea (1) csapati (3) Csapody Kinga (1) császármorzsa (1) Csányi Vilmos (1) Csender Levente (1) cseresznye (3) csicserborsó (1) csicseriborsó (5) csicserikuckó (5) csicseri saláta (1) csicsóka (3) Csigaház (1) Csigó Zita (1) csikung (1) csili (1) csipkebogyó (1) csipkeital (1) csíra (9) csíraleves (1) csírázott (3) csőben sült (1) Csóka Judit (1) csokiéhség (1) csokitorta (1) csokoládé (1) Csomagolj ebédet! (1) cukkini (1) cukkíni (1) cukkíni fasírt (1) cukkini krémleves (2) cukor (1) cukorérzékenység (2) currypor (1) currys zöldség (1) dagasztás (1) dahl (1) daifuku (1) Das Goetheanum (1) dedikálás (1) delfinek reggelije (1) demencia (1) derelye (1) desszert (2) desszertgolyók (1) Dettikéről és más istenekről (1) diéta (3) dinnye (3) dió (6) diólevél (1) diós csiga (2) Dívali (1) Dívali ünnep (1) Dombóvári István (1) Dr. Gyarmati Andrea (1) dr. Katona Edit (1) Dragomán György (2) édesgyökér (1) édesítőszer (1) édeskömény (2) édesrizs tészta (1) édesség (4) egészséges táplálkozás (2) egeszsegvar (1) Egyszerűbb gyermekkor (1) Egyszer egy kutya (1) egytálétel (1) együttérzés (1) egzotikus fűszerek (1) ehec baktérium (1) Elekes Dóra (1) élelmiszermentők (1) Élesztő (1) életerő (3) Életválságok meséi (1) elhízás (1) Előfutár (1) Elsa Valle (1) empátia (1) Emyü Gardian (1) endívia (2) eper (3) Erdély Dániel (1) érzékenységek (1) est (1) Eszterhai Katalin (4) ételallergia (1) ételek helyrehozása (1) ételek kézzel (1) ételfotó kiállítás (1) ételkészítési módok (2) étel előkészítés (3) etetési történet (3) étkezés (2) étkezési (2) étvágy (1) Everness (1) Everness Fesztivál (1) evőeszköz (1) évszakváltás (1) Ez a város egy távoli bolygó (1) fagyi (1) fahéj (1) fájdalomcsillapítás (2) falafel (2) farfalle (1) fasírt (2) fasirt (1) fast food (1) fa elem (1) fehérjegolyó (1) fehérjék (1) fehér üröm (1) feldolgozásregény (1) felhő (1) Fényadó ünnep (1) fényevés (1) fermentálás (1) filozófia (1) finn nemzeti étel (1) fogamzásgátlás (1) fogyókúra (8) fokhagyma (1) fokhagymás öntet (1) Föld (1) földimogyoró (2) föld elem (2) Folyékony kenyér (1) FoodPlay (1) Főzdefeszt (1) főzés (1) főzési módok (4) Főzni szexi (1) Főzőskönyv (1) főzz évszakok szerint! (7) franciasaláta (1) frissítő ital (2) fukusimai (1) fukusimai erőmű (1) fürdő (1) fűszer (3) fűszerek (3) fűszernövény (1) fűszersó (1) gabona (4) gabonafehérje (2) gabonakávé (1) gabonamagvak (1) gabonapehely szelet (1) gabona fasírt (1) galambvirág (1) galuska (1) garam masala (1) Gellérthegy (1) generációk (1) gesztenye (5) Géczi János (1) gluténérzékenység (6) gluténintolerancia (1) gojibogyó (3) gomba (7) gombaleves (2) gombapörkölt (1) gombasaláta (1) gombásodás (1) görögdinnye (1) görögsaláta (1) grill (2) Grünkern (1) Gurgyijev (1) Gyémánt (1) gyerek (4) gyerekjáték (2) gyerekkönyv (2) gyereknap (1) Gyere velem gyógyítani! (1) gyermekétkeztetés (1) gyógyfű (2) gyógyital (2) gyógyítás (1) gyógynövény (1) gyógytea (1) gyömbér (1) gyömbérvizes (1) gyorslekvár (1) gyorsszörp (1) gyümölcs (11) gyümölcslé (1) gyümölcsleves (3) gyümölcsnyárs (1) gyümölcsös szelet (2) gyümölcssaláta (3) gyümölcszselé (1) gyúrás (1) hagyma (3) hagymakrém (1) hagymaleves (1) hajdina (3) hajdinaleves (1) hajdina gombóc (1) Hamupipőke Facebook-profilja (1) Hamupipőke magmixe (1) harangvirág (1) hasfájás (1) hashajtó (1) házipatika (3) házi gyógymódok (1) házi sör (1) Hippokratész leves (1) hízás (1) hiziki (3) Hodnik Ildikó (1) Hogyan segítsek én terajtad (1) hőkezelés (2) hókifli (1) hokkaidótök (3) hokkaidó tök (2) Holch Gábor (1) holdhatás (1) Holló Kati (1) homeopátia (3) hormon (1) hormontípus (1) Horváth Ildi (1) humusz (1) Húsvét (2) húsvéti menü (2) időskor (1) időskori betegségek (3) idősödés (1) Így mennek nálunk a dolgok (1) immunerősítés (2) Irány Észak! (1) irodalom (1) iskolabüfé (2) italalapanyag (2) izlés fiziológiája (3) J. Kovács Judit (1) Jakupcsek Gabriella (1) jégsaláta (1) Jézus Szíve Társasága Péceli Idős Otthon (1) Jézus Szíve Társasága Péceli Idős Otthona (1) jin jang (7) joghurt (2) Jorge Bucay (3) Joseph Beuys (1) juhtúró (1) Julienne (1) kakaós csiga (2) kamilla (1) kánikula (3) kannelóni (1) kapor (2) kaporleves (2) káposzta (9) káposztasaláta (1) káposzta leves (1) karácsony (10) karácsonyi aprósütemények (1) karácsonyi menü (13) Karácsonyi Vega Est (1) karalábé (5) karantén (2) karanténkonyha (1) karfiol (4) karfiolkrém leves (1) karobkrém (1) karob mokka (1) kása (1) kávé (2) Kávékantáta (2) kecsap (1) kecskealudttej (1) kecskesajt (1) kecsketej (2) kecsketúró (1) Keiya (1) Kékre szeretni (1) keksz (1) kel (3) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (3) kenyérpirítás (2) Kerekító Manó (1) kert (1) ketchup (1) KidsOasis (1) kimerültség (1) Kim John Payne (1) királymorzsa (1) kirándulás (1) Kiss Noémi (1) Kiss Ottó (1) Kis viking legendárium (1) kivi (2) Ki szeret igazán? (1) Kneipp-kúra (1) kofu (2) kofugombóc (1) kókuszgolyó (1) kókuszkeksz (1) kókuszkrém (1) kókusz kocka (1) köles (15) köleses okara (1) köleses palacsinta (1) köleses saláta (1) kölesfasírt (1) kölesleves (1) kölestorta (2) koleszterin (2) köles kolbász (2) köles sütemény (1) költői (1) kombu (1) komló (1) kompót (1) Koncz Zsuzsa (1) konyha (1) konyhanyelvművelő (1) könyv (7) könyvajánló (6) Könyvhét (1) korai kötődés (1) Koródi Márta (1) koronavírus (1) körte (4) köszvény (1) kovászos uborka (3) közkedvelt recept (1) Közös Lábos (4) Krisna-tudatú hívők (1) kroaszan (1) krumpli (1) krumplifőzelék (1) krumplis galuska (1) kuglóf (1) kukorica (4) kukoricabajusz tea (1) kukoricadara (1) kukoricamálé falatkák (1) kukoricatorta (2) kukta (1) Kurt Tepperwein (1) kuszkusz (2) Laár András (1) lábfej (1) Lajtai György (1) Lámpaoltó pöttyös néni (1) Lányok és asszonyok aranykönyve (1) lapcsánka (1) lasagne (1) lazacleves (1) (1) léböjtkúra (4) lecsó (3) Légy az élet csodálója! (1) lekvár (3) lekváros bukta (1) lélek (6) lélek táplálása (3) lelki-szellemi táplálék (2) lelki egészség (2) lencse (2) lencsecsíra (1) lencseleves (1) lencsesaláta (2) lenmag (4) lepény (2) leves (1) lilahagyma krém (1) lilakáposzta (1) Linda Thomas (1) lisztérzékenység (3) lúgosítás (4) macska (1) madár (1) magas vérnyomás (1) máglyarakás (1) magnézium (1) magvak (4) magyaros francia lecsó (1) Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (1) Mahasti (1) máj (3) majonézes kukorica (1) mák (7) mákos guba (1) mákos köles (1) mákos kukorica (1) makrobiotika (659) makrobiotika tanfolyam (24) makronauta (608) makro étrend (627) máktorta (1) mandula (1) mangold (1) mángold (1) manióka (1) Manó Kiadó (1) mantou (1) Maros Krisztina (1) Martin Keizer (5) masni (1) masszázs (1) meditáció (1) mediterrán lecsó (1) medvehagyma (1) Megasztár (1) meggy (2) meghűlés (2) Melegszívű fegyelmezés (1) mélyhűtés (1) mennybemenetel (1) menstruációs fájdalom (1) menta (2) méregtelenítés (22) mese (2) meseantológia (1) mesekalauz (1) meseterapeuta (2) meseterápia (2) Metamorphoses Meseterápiás Módszer (1) méz (2) mézes sütemény (1) Michelangelo (1) Michio Kushi (2) milánói makaróni (1) Miles Davis (1) Mina Dobic (1) minesztróneleves (1) miszó (10) miszóleves (10) Mi vagy nekem? – Mi vagyok neked? (1) Mochi (1) mochi (1) mogyo (1) mogyoró (1) mondóka (1) morzsasüti (1) morzsás karfiol (1) moszat (1) müge (1) mungóbab (2) művészet (1) müzli (1) müzliszelet (1) mu tea (1) nagyszülő (1) Nagyszülők a kispadon? (1) Napkút Kiadó (1) napozás (1) napraforgó (1) napraforgómag (2) napraforgó csemege (1) narancs (2) narancsleves (1) naspolya (1) népmese (1) nevelés (2) nishime (5) nituke (2) női ciklus (2) női sors (1) Nők Lapja (1) nori (5) nori alga (1) November elseje (1) Növényi Norbert (1) nyers étel (2) nyírfaital (1) Odüsszeusz (1) okara (7) okarafasírt (1) okara kolbász (1) olaj (1) olajos magvak (2) Olvasás Éjszakája (1) öngyógyítás (1) öninterjú (1) önismeret (1) önterjú (1) öntet (3) országtorta (1) őszibarack (1) Őszi kék (1) Otthon (1) öt elem tana (10) padlizsánsaláta (2) palacsinta (2) pálcika (1) pályázati felhívás (5) paprika (3) paprikakrém (1) paprikalekvár (2) paradicsom (6) paradicsomlé (1) paradicsomos káposzta főzelék (1) paradicsomos lencse (1) paradicsomos pesto (1) parajfőzelék (1) Párducpompa (1) parkáp (1) pástétom (2) patiszon (1) pekándió (1) penne (2) pénz (1) pepperonáta (1) pestoszósz (1) pesto szósz (1) pickels (1) Pieta szobor (1) pihenés (1) pipiske (1) Pirosmadár (3) piros gyümölcsök (2) Piros madár (3) piskóta (2) pizza (2) pofézni (1) polenta (1) Pöttyös néni (1) praktikák (1) pránaevés (1) prosztatapanaszok (1) puliszka (1) pünkösd (3) pünkösdirózsa (2) puri (1) quinoa (2) quinoapehely (1) r.makroszem (1) radicchio (1) radioaktív (1) rádióműsor (4) rakottas (1) rakott kelkáposzta (1) Ranjeet Singh (1) Ránky Edit (1) rántott leves (1) rántott tejbegríz (1) rántott zöldség (1) râpèes (1) ratatouille (1) ratatuille (1) rebarbara (2) rebarbaraital (1) recept (3) relaxáció (2) Rémoulade (1) reneszánsz süti (1) répa (2) répalé (1) répapástétom (1) répatorta (1) retek (5) retekcsíra (1) reuma (2) ribizke (1) ribizli (1) Ridikül (1) rigó (1) Rigó Kata (1) rizs (7) rizsbukta (1) rizsfajták (1) rizsfasírt (1) rizsgombóc (1) rizskúra (2) rizsmiszóleves (1) rizspuding (1) rizst (1) rizstészta (4) rizs sütemény (1) Rofusz Kinga (1) rokfort (1) rozs (1) Rudolf Steiner (2) rukkola (1) ruta (1) salaktalanítás (2) saláta (14) salátakatáng (1) Saly Noémi (1) sárgabarack (1) sárgaborsó (1) sárgaborsóleves (1) sárgadinnye (1) sárgarépa (1) sárgarépafőzelék (1) sátor (1) savanyítás (7) savanyúság (2) savanyú káposzta (5) Savarin (1) Scolar Kiadó (1) serpenyős alma (1) Sértések és sértődések (1) shiitake gomba (1) Shio-kombu (1) shoyuleves (1) (2) sodó (1) Soma Mamagésa (1) sör (1) sörfőzés (1) Sörivók zsebkönyve (1) Sörkönyv (1) sóska (1) sóskaleves (1) soványság (1) spárga (1) spárgaleves (1) spenót (6) spenótos pesto (1) spiritualitás (2) sport (1) Stahl Judit (2) stangli (1) Steve Biddulph (1) stressz (2) Streussel Kuchen (1) sugárfertőzés (3) sült répa (1) sült tofu (1) súlygyarapodás (1) súlyprobléma (1) superfood (1) sushi (1) sütemény (7) sütőtök (10) sütőtökleves (1) Szalma Edit (1) szamóca (1) szamósza (4) Szécsi Noémi (2) szeder (2) szejtán (2) székely káposzta (1) szellemi fejlődés (1) szem (1) személyiség (1) szendvicskrém (2) szénhidrátok (1) szerelem (1) Szeretni a takarítást?! (1) szervóra (1) szezámmag (2) szezámmagos vaj (1) szezámolaj (2) szezámsó (3) szezámvaj (1) szieszta (1) szilva (6) szilvaleves (1) szilvásgombóc (1) szilva fagylalt (1) szilveszter (1) szilveszteri menü (1) Szimpla kert (1) szinusz hullám (1) Szó-csönd (1) szociális művészet (1) Szögyal Rinpocse (2) szója (5) szójabab (4) szójababkrém (2) szójaszósz (1) szójatej (1) szójatejbe rizs (1) szója tej (2) szokások (1) szőlő (2) szőlőlevél (1) szörp (1) szószok (1) sztrapacska (1) Szukák főztje (1) születésnap (1) szushi (1) szusi (7) tabuli (1) tahin (4) tahinkrém (1) tahinöntet (1) tanfolyam (2) tápióka (1) tápiókagyöngy (1) tartósítás (4) tavaszi tekercs (1) tea (4) tejbegríz (2) Tejeda Erika Anna (1) tejfokozó (1) tél (5) téli étel (1) tempe (3) temperamentum (1) tempura (1) tengeri só (1) terhesség (3) természetes édesítő (1) természetgyógyász (1) természetgyógyászat (1) terrine (1) testsúly (1) tészta (4) Tibeti hagyomány (1) Tisza Kata (2) tócsni (1) tofu (23) tofumajonéz (1) tofupástétom (1) tofurántotta (2) tofus brokkolileves (1) tofus penne (1) tofus táska (1) tofutorta (1) tojás (1) tök (3) töltike (2) tönköly (1) török édesség (1) török konyha (1) Tóth Krisztina (1) Tóth Vera (1) tudatos táplálkozás (1) tűlevél (1) turmixgép (1) túrógombóc (3) tűz (1) tűzrakás (1) uborka (6) uborkaleves (1) uborka saláta (1) ufóvér (1) újhagymás paradicsom (1) Újratervezők Az autizmus spektrummal élőkért Egyesület (4) umeboshi (4) umeboshi szilva (1) Unicef (1) úritök (1) útipatika (1) uzsonna (1) vadrizs (2) változás kora (3) vanília (1) várandósság (3) vargabéles (1) vargányagomba (3) Varró Dániel (3) vega (1) Vegetáriánus Fesztivál (4) vers (6) Villu világa (1) Vinaigrette öntet (1) virágevők (1) virágszirom (2) virágtea (2) vitaminital (1) vitaminok (11) víz (3) vizitorma (1) vöröskáposzta (4) vöröslencse (1) wakame (5) waldorf (1) Waldorf-iskola (1) Waldorf-pedagógia (1) Weöres Sándor (1) zab (6) zabcibere (1) zabital (1) zabkása (1) zabkorpa (1) zabpehely (5) zabpehelykeksz (1) zacher (1) Zalka Csenge Virág (1) zeller (3) zellersaláta (1) zöldbab (2) zöldborsó (1) Zöldi Gergely (1) zöldség (16) zöldséges fészek (1) zöldségköret (1) zöldségleves (4) zöldségsaláta (1) zöldség saláta (1) zöld paradicsom (1) zöld tea (1) Zseblámpás mesék (1) zserbó (1) zsírégetés (1) zsírok (2) boldog gyermek (1) Címkefelhő

Friss kommentek

  • Makronauta: Eltettük cseréphordóba a szokásos télire való káposztát, 20 kilót. Még csak két napja, de már szi... (2023.12.03. 15:54) Hordós káposzta - Savanyítás természetesen
  • Makronauta: A kánikula legalább arra jó, hogy uborkát, káposztát érleljünk. Ezekből aztán készülhet például hi... (2023.07.19. 16:27) Savanyítás - természetesen
  • Makronauta: Az egyik legszebb, legfinomabb, hűsítő nyári desszert! (2022.07.13. 18:59) Tápiókagyöngyös gyümölcs
  • Makronauta: A mai menü: falafel! Nagyon finom lett. Ősszel gyakran van babféle, káposztaféle és sütőtök - sok-... (2021.10.12. 19:30) Falafel, csicseriborsó fasírt
  • Makronauta: Tisza Kata hozzászólása a facebookon: "Drága Szepesi Dóra olyan szépen és mélyen szintetizálta az ... (2021.03.15. 09:57) Kékre szeretni*

Allergiás a gyerekem!

Előadás a Vegetáriánus fesztiválon 2012. augusztus 25-én

(szerkesztve)

Szeretettel üdvözlök mindenkit. Amióta megtudtam, hogy előadásom lesz itt a fesztiválon, szinte azóta készülök rá, hogy mit is fogok mondani, mert az allergia nagyon tág és szerteágazó téma. Engem például érdekel a lelki háttere is, most mégis inkább a táplálkozás, életmód vonatkozásában fogok róla beszélni. Biztos sok olyasmit is mondok, ami köztudott, de azért remélem, új, gondolatébresztő dolgokat is fognak hallani.

Mi lesz a kóstolóban?

Étvágygerjesztőnek, kivetítve a képeket elmondom, hogy mit lehet kóstolni az előadás után:

- zöldséges szusi, ami nori algába tekert főtt barnarizs és párolt sárgarépa, kovászos uborka, mellé díszítésnek zöldpetrezselyem és napraforgócsíra
http://makronauta.blog.hu/2011/03/24/sushi_15#more2766641
- desszertnek pedig okaramorzsa, gyümölcsös tápiókagyönggyel. Az okara a szójabab darálmánya, és a szójatejkészítés mellékterméke, sütemények, vegetáriánus fasírtok alapja lehet, ezt tepsiben megpirítottam mazsolával és alma- és diódarabkákkal, pici mézzel édesítettem. http://makronauta.blog.hu/2012/03/05/okara_morzsa#more4176650

SzDora.jpgMivel ez elég száraz és őszies jellegű édesség, jól esik rá egy könnyebb, krémszerű öntet, a tápiókagyöngyös gyümölcs. A tápióka vagy manióka trópusi növény, ennek a keményítő tartalmú gyökeréből lisztet készítenek, kenyeret sütnek és sűrítőanyagnak használják. Az idei nyár nagy slágere volt az úgynevezett Bubble tea, ami annyit jelent, hogy buborékos tea, de a buborékhoz semmi köze nincs, mert a „buborék” benne ez a főzéssel zseléssé vált áttetsző tápiókagyöngy. Ennek íze nincs, gyümölcsökkel, gyümölcslével, teával dúsítják, és attól lesz finom, az állaga meg nagyon kellemes ezektől a kis zselészerű gömböcskéktől… Most térjünk rá a témánkra.

Mit jelent a szó?

Az allergia: görög szó és azt jelenti, túlérzékenység, a szervezetnek a szokásostól eltérő válasza valamilyen külső behatásra. Lélekgyógyászok, spirituális gondolkodók szerint az allergia lelki síkon nem más, mint a külvilág ingereire adott, rejtett agresszív magatartás, melyben a főszerepet a védekezés játssza. A félelem kompenzálása támadással történik az állatvilágban is. Általában az, amire allergiásak vagyunk, megmutatja, hogy melyek azok a problémák, amelyek félelmi reakciót váltanak ki belőlünk, illetve melyek azok a témák, amelyekkel nem akarunk szembesülni és elutasítjuk azokat. Most nézzük a fizikai okokat, tüneteket: Az előadás címe is az, hogy:

Allergiás a gyermekem?

Nos, erre a kérdésre a végső választ csak allergia szakorvos mondhatja ki, de a szülőknek ügyelni kell az alábbi tünetekre:

• Ha állat megérintése vagy bizonyos élelmiszerek elfogyasztása után viszketegség lép fel, a bőr kipirosodik és érdessé válik, ezek neurodermatitisre utaló tünetek.
• Ha szép időben, tavasszal, nyáron, a szabadban eltöltött időt követően tüsszentés, orrviszketés, orrcsepegés, szemviszketés lép fel, ezek szénanáthára utaló tünetek
• Ébredést követően – különösen télen – eldugult orr, piros szemek, köhögés, allergiás náthára utaló tünetek. Gyanakodni lehet háztartásiporatka-allergiára.
• Ha nyárutón párás meleg időben, fűnyírás után a szabadban tartózkodást követően csalánkiütések jelentkeznek a fedetlen bőrfelületen, esetleg szénanátha kíséretében, ezek penészgomba-allergiára utaló tünetek.
• Ha a szabadban tartózkodást, állatokkal történt érintkezést követően ködös-párás időben, fokozottabb testi megerőltetés hatására köhögés, sípoló légzés, gyors kifáradás lép fel, ezek asztmára utaló tünetek.

Mekkora a kockázata gyermekkorban?
• ha egyik szülő sem allergiás – 15%
• ha az egyik szülő allergiás – 20-40%
• ha egy testvére allergiás – 20-40%
• ha mindkét szülő allergiás – 40-60%
• ha mindkét szülő erősen allergiás 60-80%

Jó hír: kinövi!

A gyerekek allergiájának mintegy 30 százaléka a pubertáskorig magától elmúlik. Azonban ez nem általános szabály és nem lehet tudni, mikor gyógyul meg az allergia, ha egyáltalán. Éppen ezért nem szabad a szakorvosi kivizsgálással késlekedni.

Betegség-e az allergia és miféle?

Az allergia az immunrendszer betegsége. Az allergiás jellegű gyulladás keletkezik a szervezetben, amit a patogén IgE antitestek okoznak. (IgE antitest: az E típusú immunglobulin rövidítése, olyan fehérje, amelyik a test saját védekező rendszerében fontos szerepet játszik. Az allergiás betegeknél túl sok kerül belőle a vérbe.) Az antitesteket kb. 40 évvel ezelőtt fedezték fel. Sokszor genetikusan öröklődik a hajlam, és leginkább a légzőszerveket támadja meg, gondolok itt a szénanáthára, az asztmára. Ma tízszer több allergiás ember van, mint 50 évvel ezelőtt. Érdekes kérdés, hogy mindig volt virágpor, és nem volt ennyi allergiás ember – hogy van ez? Bizonyára közrejátszik a környezetszennyezés, az ipari civilizáció, a vegyszerek hatása. Az is figyelemreméltó információ, hogy a hörgőket ingerlő, gyulladást okozó apró nitrogén oxid részecskék sokkal veszélyesebbek, mint a pollen. Hogy mi is okozza az allergiát? Hallani olyan információkat is, hogy nem közvetlenül a növény. Az autók kipufogó gázai ugyanis lemarják a pollenek védőburkát, amely védőburok alatt a polleneknek a bogáncsra hasonlító kis karmai vannak. Ezek a kis karmocskák irritálták a légutak nyálkahártyáit.

Addig, amíg ép volt a védőburok, addig nem allergizáltak!

Érdekes tapasztalat az is, hogy a parlagfüvet legelő kecske teje jó allergia ellen. Itt a fesztiválon a földszinten láttam kecsketejből készült szappanokat, kozmetikumokat, és előszeretettel ajánlják mindenféle allergiás bőrtünetre.

nishime.jpgIlyenkor nyáron a pollenallergia van divatban, most éppen a parlagfű van terítéken. De lehetünk allergiásak bizonyos ételekre, atkákra és állatszőrre, penészgombára és rovarcsípésre, gyógyszerekre és légszennyezettségre. Az allergia megnyilvánulhat bőrkiütésben (ekcéma, csalánkiütés), súlyosabb esetben fulladásos rohamokban. Az ételallergia kellemetlen, de viszonylag könnyen kezelhető: ne együnk olyan ételeket, melyeket nem tud a szervezetünk befogadni. Mik ezek? Leggyakrabban például a tej, búza, mogyoró, tojás, csoki, szója, gyógyszerek… Ha macska-kutyaszőrre vagyunk allergiások, ne tartsunk kutyát-macskát a lakásban. Az atka ellen is van segítség: antiallergén porszívók, párologtatók. Most augusztusban a legaktuálisabb a pollenallergia, ami szénanátha formájában jelentkezik leggyakrabban és szinte elkerülhetetlen, hisz a pollent (hímvirágport) viszi a szél, hordozzák a rovarok. Gyakorlatilag 4 hónap a pollenmentes időszak: októbertől januárig. A pollenallergiának három fajtája van: 1. allergia virágzó fákra (pl. nyírfa, tölgy, mogyoró, egészen februártól májusig) 2. gabonafélékre (pl. árpa, zab, május-július) 3. és fűfélékre (pl. parlagfű, üröm, augusztus-szeptember). Ajánljuk a szelíd szereket, mint például a homeopátiás szerek vagy a gyógynövénykeverékek, ezeknek előnye, hogy nincs mellékhatásuk, a szedésüket viszont jóval a szezon előtt el kell kezdeni.

Mi játszódik le a szervezetben?

Az immunrendszer, amelyik az egészségre káros anyagok elleni védekezésért felelős, megzavarodik. Hatóanyagait nem csak az olyan anyagok ellen fordítja, amik károsak lehetnek a szervezetre, hanem teljesen ártalmatlan anyagok ellen is. A szénanátha esetében például a fák és füvek virágai ellen. Az allergiás betegeknél az antitestek (a már említett E típusú immunglobulinok, röviden IgE) csak arra várnak, hogy bizonyos allergéneket, amelyekre ők specializálódtak, azonosítsanak és a nyálkahártyában a hízósejteket arra bírják, hogy kiválasszák a hisztamin nevű gyulladást okozó hormont. Ettől a nyálkahártya kivörösödik, az orr elkezd viszketni és csöpögni…

Pszichoszomatikus kitekintés

Rüdiger Dahlke A gyermeki lélek nyelve a betegség című könyvében arra világít rá, hogy az ember allergiás betegségekkel küzd mindaz ellen, ami túlságosan, túl korán, túl közel és túl megterhelően kerül közel hozzá, és ami akarata ellenére mégiscsak bemegy a bőre alá. Végső soron ez a bekebelezés és védekezés problémája. Az allergia túlérzékenységi reakció, amit többnyire a test saját fehérjéitől eltérő fehérjetartalmú anyagok váltanak ki.

A szervezet tehát idegen testként azonosítja és küzd egy másik élet ellen, ami hasonlít az övéhez. Az embernek azonban idegen anyagokat is fel kell vennie, sajátjává kell tennie, hogy életben maradhasson. Ha a csecsemő túl korán kap cumisüvegben tehéntejet, voltaképpen megtévesztés áldozata. Még éretlen emésztése nem képes az idegen fehérjét lebontani és a bélfalon keresztül felvenni. Felmerül a kérdés: miért van az, hogy a nagyvárosokban sokkal több allergiás gyerek van, mint vidéken? Természetes környezetben a kisgyerek már korán találkozik olyan anyagokkal, amikkel a városi gyerek nem. Azok a gyerekek, akiket egyéves korukban rendszeresen bevittek a tehénistállóba, és más állatokkal, növényekkel is kapcsolatba kerültek, később sokkal kevésbé szenvednek allergiától. Az lenne a cél, hogy lassan, a maga idejében de bátran ismerkedjen meg természetes környezetével, és a folyamat során megtanulja „megemészteni”, magáévá tenni. A gyerek ennek érdekében élete elején mindent a szájába vesz. A természetes ingerek nyugodtan lehetnek intenzívek, feltéve, hogy megfelelnek a fejlettségi szintjének. Annak a csecsemőnek a teste, aki később ismét tehéntejet kap, elraktározta immunrendszerében a korábbi fenyegető találkozást, és korántsem feledkezett meg róla. Védekezni kezd ellene - allergiával! - holott élettanilag már képes volna megemészteni a tehéntejet. Tehát, ha a túl korai megterhelés miatt téves programozás következik be, az megmarad, és később ezt nagyon nehéz megszüntetni.

Nézzük a csecsemőt, illetve a magzatot

A gyermek első ökológiai környezete az anyaméh – itt jegyzem meg, hogy a várandósság ideje alatt nem tanácsos áttérni a vegyes táplálkozásról a növényi táplálkozásra,  vagy bármilyen diétára, mert a szervezet méregtelenítő folyamatai a fejlődő gyerekre hátrányosan hatnak. Egy kiegyensúlyozott vegetáriánus étkezés azonban kielégítő lehet, ha biogazdálkodásból származó tejet, tejterméket, tojást is fogyaszt az anyuka.

A kiválasztó szerveket érinti az allergia, ezek: a bél, a tüdő, a légzőszervek, a bőr. A csecsemőnél legelőször a hasfájásra lehet felfigyelni. Érdekes módon a tradicionális kínai gyógyászat elvei szerint a tüdő és a vastagbél egy energiakörbe tartozik, tehát bármikor, ha az emésztéssel probléma van, a tüdő is érintett, illetve egy közönséges megfázásnál is felfigyelhetünk valamilyen emésztéssel kapcsolatos problémára, felnőttkorban is. A tehéntej, idegen fehérje, és más az összetétele, mint az anyatejé. A tehéntej erős hurutosító hatásáról egyre több orvos bizonyosodott meg kísérletekben és statisztika alapján és a különböző hurutos megbetegedések elkerülésére szintén a tejtermékek mellőzését ajánlják, felnőtt korban is. Amelyik gyermek hurutokra, megfázásra hajlamos, törölni kell étrendjéből a tejet és a tejterméket.

Mit tegyünk?

• A csecsemő lehetőleg mennél később kerüljön kapcsolatba allergiát okozó ételekkel, vagyis a lehető legtovább kapjon anyatejet, allergénszegény ételeket. Bizonyos élelmiszereket, mint például a tehéntejet, citrusféléket, diót és halat az első, de lehetőleg az első két életév során kerülni kell.
• Fontos a füstmentes környezet. Számos gyermeknél az asztma a passzív dohányzásra vezethető vissza.
• Lehetőleg ne legyen a környezetében bundás háziállat, legalábbis az első életévek során.
• Fontos a pormentes környezet: ne legyenek porfogó tárgyak a gyerekszobában, rendszeresen porszívózzunk, takarítsunk, szellőztessünk.

Neurodermatitis és koszmó

Ha a gyermek érintett, a szoptatós anyának le kell mondania a tehéntej fogyasztásáról. A szoptatás nagyon fontos: szoptassuk a babát legalább 6 hónapig, de akár tovább is, kerüljük az antibiotikumokat, fogyasszunk fehérjében szegény ételeket, vásároljunk biodinamikus termelésből származó alapanyagokat. Olyan nézet is van, hogy anyatejet se kapjon az érintett baba, hanem egy speciális tápszert kell adni neki. Később, amikor már főzeléket is eszik a kisbaba, ételébe belekeverhetünk néhány csepp tejsavas erjedéssel készült joghurtot, ezzel segíthetjük a bélflóra kialakulását.

boldogszuloborito.jpgA másik aspektus, a lelki - R. Dahlke szerint - az lehet, hogy a csecsemő nem hajlandó elviselni semmilyen akadályt önmaga és az anyja között, következésképpen felvakarja a bőrét…  Az anya-gyerek viszony fontossága elvitathatatlan. Erre találtam egy aranyos kis mondást, egy hétéves kisfiú, a maga módján szinte költőien fejezi ki ezt a szoros köteléket: „Anya, rájöttem, hogy ha téged vakargatlak, akkor nem viszketnek annyira a pöttyeim.”
Bármilyen bőrirritáció esetén hasznos lehet egy fürdő: zabszalmából, zsurlóból. 1 maréknyi növényt adjunk 2 liter, forrásban levő vízhez, 15 percig állni hagyjuk, leszűrjük, és hozzáöntjük a 36-37 fokos fürdővízhez. A gyerek fél órán keresztül fürödhet benne.

A neurodermatitiszben szenvedő gyerekeknek a különféle krémek jelentik a legjobb segítséget. A szteroidokat kerüljük, mert átmeneti tünetmentesség után allergia vagy asztma kialakulását idézhetik elő. Ekcémás bőrre legjobb a pamut holmi, a megfelelő hőmérséklet, szellőzés biztosítása. Esetenként 1-1 kiskanál kankalinolaj fogyasztása javallt, mely belülről olajozza a bőrt, mivel az esszenciális zsírsavak hiányoznak az allergiások szervezetéből.

Tapasztalatok szerint tartós sikert hozhat még gyerekeknél is az autogén tréning vagy a jóga az érzékeny neurodermatitisz esetében, a gyerekek megtanulják, hogyan tudnak ellazulni és hogyan lehet a betegséget kiváltó stresszt kiiktatni.

A kezelést már az első tünetek megjelenésekor érdemes elkezdeni, mert különben „emeletváltás” következhet be: vagyis a bőrről átkerül a betegség a hörgőkre és asztmás tüneteket okozhat.
 
Cöliákia

Búza, rozs és árpa fogyasztása nyomán kialakuló, immunológiai alapú bélnyálkahártya elváltozás. Az immunológiai reakciót a növényi magvakban lévő glutén váltja ki. Ez a fehérje károsítja a vékonybél nyálkahártyáját, ezáltal a tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok felszívódása zavart szenved, és hiánybetegségek alakulnak ki. Elsősorban a vékonybél kezdeti szakasza sérül, de lehet az elváltozás kiterjedtebb is. A nyálkahártya elsimul a bélbolyhok eltűnésével, a felszíni sejtek leválása miatt sérül azok működése és az összes tápanyagféleség felszívása. Gyermekkorban ez a fejlődés és növekedés elmaradásához vezet. - írja a Wikipédia. Mit nem ehet egyáltalán? Ehhez egy népdal szövege jó támpontot ad, könnyebb megjegyezni: „Ritka búza, ritka árpa, ritka rozs…” tehát ezeket egyáltalán nem javasolt fogyasztania. Mit ehet? Van alternatíva, nem igaz, hogy liszt nélkül kell leélni az életét a gluténérzékenyeknek, csak más gabonát kell választani: ott van például a rizs, köles, kukorica, a gluténmentes lisztek.

Itt jegyezném meg, hogy a lisztérzékenyeknek szóló szakácskönyvekben általában van hús is meg tejtermék is, de ezeket is jó elhagyni, mert növelik az allergia kockázatát. A tömeges állattartásból származó állatok húsa ugyanis tele van antibiotikummal és hormonnal, amelyek szintén fokozzák az érzékenységet. Mire hat még kedvezőtlenül a glutén? Sok migrénes beteg tapasztalatból tudja, hogy a fájdalom erősebb lett glutén fogyasztás hatására, így azoknak is kerülniük kell a búzát, a rozsot és az árpát, akik hajlamosak a migrénes fejfájásra. A legújabb kutatások bizonyítják, hogy az autizmus kialakulásában jelentős szerepet tölt be a glutén. Ezért az autizmussal született gyerekeknek javasolt a gluténmentes étrend, így a betegség komplikációi elkerülhetőek.
 
Mit tehetünk még?

Minden hasznos, ami segíti a méregtelenítést, a kiválasztási folyamatokat és az immunrendszert erősíti. A homeopátia vagy az akupunktúra egyes esetekben enyhítheti vagy akár teljesen el is tüntetheti a tüneteket. Néhány akupresszúrás pont kezelése is hasznos, meg kell tanulni, hol vannak ezek a pontok, akár magának is nyomkodhatja a gyerek, és ezzel enyhíti a tüneteket. Hasznosak még az immunstabilizáló, salaktalanító gyógynövények is: például a Lapacho-tea, shiitake-gomba, bíbor kasvirág, macskakarom, ginzeng. Ezeket főleg nagyobb gyermekeknek ajánljuk tea vagy kapszula formájában, kúraszerű szedésre. Sokat segít a váltott zuhany és nagyobbaknál a szauna. Már említettem, hogy a  jóga és a relaxáció is hatásos – főleg asztma esetén. Mivel a neurodermatitisz és az asztma sok gyereknél pszichés eredetű, sokat segíthet a pszichoterápia vagy az autogén tréning.

Engedjünk teret a gyerekbetegségeknek! Utána csökken vagy megszűnik az allergiás hajlam. Azokban a családokban, ahol több gyerek van, vagy hamarabb kerül közösségbe és gyakran elkapja a kisebb betegségeket, kevesebb az allergiás, ez is azzal összefügghet, hogy a betegség méregtelenít! Úgy láttam a védőoltásokról is lesz egy előadás, megfelelő tájékozódás után mindenki maga dönti el, hogy oltatja-e a gyereket, vagy nem -, mindenesetre a lázas betegségeknek helye van az életünkben. A láz: a test általános mozgósítása, univerzális gyógyszer a szervezet számára. Fontos megőrizni azt a képességünket, hogy a szervezet lázat tudjon generálni. A lázhoz hasonlóan fontos a dolgok lelki, szellemi megemésztése, megvitatása, a lázas érdeklődés, a lázas tanulás képességének felébresztése – egyáltalán az életfolyamatokat serkenti az aktivitás, akár fizikai, akár lelki vagy szellemi értelemben.

Miért olyan nagy baj a betegség?

csira.jpgSose jó, persze kellemetlen tünetei vannak, de természetes velejárója az életnek és legkésőbb utólag mindig megtaláljuk az értelmét. A nagy poéngyáros G.B. Shaw mondta egyszer: Szeretem a lábadozást, csak ezért éri meg betegnek lenni.” Igen, a gyerek is, a felnőtt is sok esetben azért produkál valamilyen betegséget, mert törődést, több figyelmet szeretne kapni és babusgatásra vágyik. A gyerek (és a felnőtt is) egy betegség kiállása után újjászületik. A mesékben a hős egy-egy próba kiállása után hétszerte erősebb lesz. Érdemes átgondolni a mesékben közvetített archetipikus bölcsességeket! Szerintem nem is az a kérdés, hogy egészséges vagyok-e vagy nem, hanem az, hogy jó élni vagy nem jó élni, jól érzem magam a bőrömben vagy nem? A betegség természetes velejárója az életnek, mert az élet egy folytonos egyensúlyra törekvő változás, a folyamat közben tökéletes egészség, egyensúly talán nincs is.

Az allergia tulajdonképpen harc a világgal. Az természetes dolog, hogy az egyén kiharcol magának egy helyet a világban, de az agresszív reakció már nem természetes. Allergia helyett energiát! – javasolja Dahlke, szerintem is nagyon helyesen! Csapatjátékok, sportok, konfrontációs gyakorlatok, fizikai munka hasznos lehet ebben a folyamatban. Hogy a küzdelmet ne pszichoszomatikus terepen élje meg, nagyon hasznosak azok a sportok, amelyeknél a test nincs hosszabb ideig erősen leterhelve, hanem amelyek csak mérsékelt erőkifejtést igényelnek vagy amelyeknél az erőteljesebb mozgást kevésbé megerőltető szakaszok váltják fel, mint például a tenisz, úszás vagy torna. A kocogás vagy a futball már okozhat problémát. Mindenesetre az asztma miatt ne mentessük fel a gyermeket az iskolai tornaóra alól, de beszéljünk a tornatanárral. A gyerek döntse el maga, mikor hagyja abba a gyakorlatokat.

Még az iskolai színjátszást is nagyon jónak tartom, mert annak hátterében egy sor művészet is megtalálható, azoknak is a gyakorlati oldala: zene, képzőművészet, mozgásművészet, beszédművelés, viselkedés, pszichológia és szerepek eljátszása, kipróbálása annak, ami nem vagy, de lehetnél, miért ne? Közben persze a játék a fontos, nem a teljesítmény, nehogy stressz forrása legyen ez is. Miközben szembesül, konfrontálódik a nehéz aspektusokkal, az allergia elveszíti valamennyi esélyét és bátor, élni való élet veszi kezdetét.

Mi váltja ki az allergiás reakciók legnagyobb részét?

Még egyszer tekintsük át: tehéntej, fehérliszt, tojás, citromfélék, csokoládé, mesterséges színezőanyagok, tartósítószerek, hal, csirke, marhahús, diófélék, paradicsom, de a penicillin is felelős, ami gyógyszerekből vagy húsból is kerülhet a szervezetünkbe, ha az állatot azzal kezelték. Hatásuk az anyatejen keresztül is káros lehet a csecsemőre. Sokan valószínűsítik, hogy az allergia kialakulása a csecsemőkori tejes tápszer fogyasztására vezethető vissza. Érdemes a témával foglalkozni, mert allergiás alapja van egyéb betegségeknek is, mint például migrén, túlmozgásosság, epilepszia, neurózis, szénanátha, asztma, valamint ízületi gyulladás, kiütések, légúti megbetegedések, nyálkahártya-, kötőhártya gyulladás és a bélrendszert érintő tünetek. A gyermekkori asztma 10%-a vezethető vissza ételallergiára.  Ha kiküszöbölik az allergéneket a gyerek étrendjéből, rendkívüli javulás tapasztalható.

Az előadás végén diavetítéssel együtt további receptek bemutatására került sor, amelyek többsége a blogon megtalálható: kínaikel narancsleves, blansírozott kel, tofurántotta, falafel, nituke, rántott tofu, tabuli, színes savanyú káposzta, epres mákos köles, köles puding, gyümölcsös rebarbarazselé, kukoricatorta, tofus gyümölcskehely.

Címkék

Címkék: allergia Címkék

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://makronauta.blog.hu/api/trackback/id/tr114736261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása