A tűz szerepe
- A legjobb, ha látszik a természetes energiaforrás, a láng, így a gáztűzhely még elfogadható. Ha nincs gáztűzhelyünk, állítsunk be a konyhába egy kemping gázfőzőt!
- Kerüljük a villany tűzhelyet, a mikrohullámú sütőt, különösen, ha gyerekeknek, betegeknek főzünk. Ezek károsan befolyásolják az étel minőségét.
- Ha módunkban áll, főzzünk fa- vagy széntüzelésű tűzhelyen!
- A bográcsban készült étel minőségét az is fokozza, hogy szabadtűzön készül: mondhatjuk, hogy a Jóisten is velünk főz, bekerül az ételbe a föld természetes jin minősége és az ég jang energiája. (Ilyenkor Földanya és Égapa is velünk együtt főz.)
Főzési módok
- Blansírozás: Minden nap legyen a tányérunkon egy kevés blansírozott (forrázott) zöld levelű zöldség! Segíti a máj méregtelenítő folyamatait, tavaszi energiája van. Forró, lobogó sós vízbe mártjuk a leveleket, és fedő nélkül főzzük 1-3 percig, attól függően, milyen vastag a levél. Ezután hideg vízzel leöblítjük.
- „Víz nélkül” főtt zöldség: (Nishime) összehúzó főzés, jó minőségű jang energiát ad, erősítő kúraként heti 3-4X fogyasszuk. Alkalizálja a vért, a vizeletet, kíméli a vesét, kiegyensúlyoz.
Főzése: vasfazékba beleteszünk egy előzőleg beáztatott 10 cm-s darab kombu algát, (csak ez az áztatóvíz lesz a fazékban), különböző gyökereseket háromszög alakúra vágunk, ráteszünk egy kevés felkarikázott pórét, és egy csipet tengeri sóval lefödve 15-20 percig főzzük. Vigyázzunk, nehogy odaégjen! Esetenként még vizet önthetünk hozzá. Ha fog alá való keménységű, elzárjuk és még 5 percig áll. Néhány csepp tamari szójaszósszal kicsit összerázzuk.
- Pirított zöldség (Nituke): Gyufaszál vékonyságúra vágjuk a gyökeres zöldségeket, de lehet káposztaféléket is. Ezt kevés olajon, WOK-ban rövid ideig sütjük.
A tálalás
Személyre szabott, gusztusos adagban. Elrendezése: akár egy műalkotás, a színek, a formák harmóniája fontos, mert a szem is „eszik”, a színek, ízek, illatok is táplálnak. A látványtól a többi érzékszerv, és az emésztőnedvek is működésbe lépnek.
Étkezés
Nyugodt környezetben, jó hangulatban: ima, meditáció segíti a ráhangolódást.
Emésztés
Fontos a rágás, mert az emésztés a szájban kezdődik. A nyálelválasztás beindítja az utána következő emésztőnedvek termelését. A lép felelős a nedvkeringésért. A lépet erősítő ételek a sárga, narancssárga, fehér színű zöldségek, mint pl. sárgarépa, sütőtök, hagyma, fehérkáposzta. Ezek reszelékének egyenlő arányú főzete a „lépital”. (A keverékből 1 csészényit 2 csésze vízben, 1 csipet tengeri sóval 15 percig főzünk. Leszűrve melegen fogyasztjuk.)
Kommentek