Azt mondják, télen a hópihék megsúgják a földnek, hogy milyen formában bújjanak elő tavasszal a virágok. És a virágok mit súgnak? Hogy milyenek legyenek a gyümölcsök. Elérkezik az ideje, hogy színeket, ízeket, formákat együnk!
Egy, megérett a meggy! De előbb még a korai cseresznye, a szamóca, a földieper – és sorjában mindegyik, nyáron át, az érett őszi szőlőig.
„Angyallal poharaz gömbölyű meggy-húsban a lágy kukac…” – Weöres Sándornál aligha énekelte meg valaki szebben a férges gyümölcsöt! Igen, igen, a friss gyümölcsökből nem csak létfontosságú vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz, nyomelemekhez juthatunk, hanem finomabb minőségekhez is. A napérlelte friss, ropogós gyümölcsnél nincs jobb: fényt is eszünk, a szivárvány színeit, - és angyallal poharazunk!
Legjobb, ha frissen szüretelt gyümölcsöt fogyasztunk, frissen préselt gyümölcsökből készítünk italt, de szeretjük a gyümölcsös leveseket, édességeket, süteményeket is – ezen kívül jó, ha gondoskodunk a télire valóról. Ajánljuk olvasóinknak a cukor nélküli befőzés és az otthoni aszalás egyszerű módját. (Lásd a korábbi cikkek közt!)
Könnyű nyári receptek
Gyümölcsleves
Hozzávalók: 1 kg friss gyümölcs, 1 csipet ánizs, 4 db szegfűszeg, 4-5 szegfűbors, 10 dkg mazsola, 1 evőkanál tejföl, 2 evőkanál Graham-liszt, 3 evőkanál méz.
A megtisztított, megmosott gyümölcsöt az ánizzsal, szegfűszeggel, szegfűborssal puhára főzzük. Az erősen savanyú gyümölcsökhöz mazsolát adunk. A tejfölből, lisztből habarást készítünk, és belekeverjük a levesbe. Néhány kanál mézet is bele lehet tenni, ha még mindig savanyúnak találjuk, és mindjárt levehetjük a tűzről, ha forrásnak indul. Hidegen tálaljuk.
Ribizlitorta tofuval
Hozzávalók: 20 dkg teljes őrlésű búzaliszt, 1/2 csomag sütőpor, 1/2 kávéskanál őrölt fahéj, 5 dkg méz, 5 dkg vaj vagy pálmazsír, 1 dl szójatej, 1 csipet só.
A hozzávalókat jól gyúrható tésztává keverjük. Beletesszük a tortaformába és a kezünkkel kinyomkodjuk, hogy mindenütt befedje. A tésztát 180 fokon kb. negyed óráig sütjük, utána 160 fokon 3/4 óráig.
Ha kihűlt, a következő krémmel töltjük meg: 30 dkg tofut 3–4 evőkanál szójatejet, pici sót, 3 dkg mogyorókrémet, 1/2 citrom héját és levét 1/2 kávéskanál vaníliaporral, 3–4 evőkanál mézzel összedolgozzuk, és belekeverünk 40 dkg piros ribizkét.
Tarka gyümölcssaláta
Hozzávalók: 10 dkg szeder, 10 dkg piros ribizli, 10 dkg zöld szőlő (lehetőleg mag nélküli), 2 evőkanál méz, 1 citrom leve, őrölt fahéj.
Az adalékokat óvatosan összekeverjük és a folyékony mézet a tetejére csurgatjuk. Fogyasztásig jégszekrényben tartjuk.
Kommentek