A fűszernövények lehetnek erősen fűszeresek vagy finoman illatosak, hangsúlyozzák vagy lágyítják az étel aromáját és nagyban hozzájárulnak a jellemző ízhatáshoz. Ám a fűszerek nemcsak finomak, hanem egészségesek is: sok bennük a vitamin és az illóolaj, évszázadok óta fontos gyógynövénynek, gyógyteának számítanak és a kozmetika is nagyon megbecsüli őket. Bár a legintenzívebb ízhatást a frissen szüretelt, zsenge levelek és hajtások biztosítják, a legtöbb fűszert nyugodtan száríthatjuk, fagyaszthatjuk, vagy akár olajban is eltehetjük.
Bazsalikom
A bazsalikom indiai eredetű, már az ókorban sokfelé elterjesztett növény. Európa középső és északi részein vadon nem található meg.
Elsősorban emésztési zavarok, étvágytalanság, felfúvódás, gyomorpanaszok kezelésére használatos, de nyugtató, altató, enyhe fájdalomcsillapító hatással is bír. Ismert féregűzőszer, emellett antibakteriális hatása miatt torokgyulladás és bőrbetegségek kezelésére is alkalmas.
Erős, friss, enyhén borsos aromája saláták, fűszerszószok, paradicsom-, hús- és halételek ideális fűszerévé teszi.
Citromfű
Valószínűleg keletről, a Kaukázus és az Ural tájékáról származó növény, innen került aztán a Mediterráneumba, majd kolostorkertekből kivadulva egész Európában elterjedt. Az egész világon termesztik. Megdörzsölve az egész növény nagyon kellemes citromillatot áraszt, ez a legbiztosabb ismertetőjegye. Sok napfényt és nedves talajt igényel.
Görcsoldó, nyugtató, fájdalomcsillapító, idegerősítő, étvágygerjesztő, emésztésserkentő, szélhajtó, vagyis különösen sokoldalú, jótékony, ugyanakkor veszélytelen gyógynövény.
Frissítő, citromos ízt kölcsönöz a salátáknak, szószoknak, leveseknek, halételeknek, s teája is igen ízletes.
Kakukkfű
A Földközi-tenger vidékén őshonos, de az egész északi féltekén elterjedt. Szinte minden házipatikában megtalálható, rendszerint légzőszervi megbetegedések, torokgyulladás, köhögés, influenza esetén előkerülő, bár gyomor- és bélbántalmak (hurutok, gyomorfekély, hasmenés) orvoslására is alkalmas gyógynövény. Fűszeres, illatos aromát ad a hús-, hal-, vad-, burgonya- és juhsajt-ételeknek, szárítva fogyasztható teaként és használhatjuk fürdőkhöz is.
Zsálya
Mediterrán eredetű, a Földközi-tenger mellékén vadon is nagy tömegben élő örökzöld növény.
Színük szürkészöld, mindkét felükön molyhosak, megdörzsölve kellemes illatot árasztanak.
Gyakran és sokoldalúan használják. Belsőleg főképpen influenza, légúti megbetegedések, nátha, köhögés, hasmenés kezelésére használatos. Erős vizelethajtó szer, tisztítja a veséket, a húgyutakat és a hólyagot. Külsőleg sebgyógyításra, aranyeres panaszok kezelésére, szájvízként fogínybetegségek, szájsebek gyógyítására ajánljuk.
Erősen fűszeres, balzsamos aromát ad a hús- és halételeknek, leveseknek, de sajtot is ízesíthetünk vele. Fűszerként, teaként is takarékosan használjuk.
Lestyán
A zeller és a petrezselyemzöld keresztezéséből származik, ezért külsőleg mindkettő jegyeit magán hordozza. Nyugtató, görcsoldó, szélhajtó, köptető, izzasztó, vizelethajtó és antibakteriális hatású, manapság elsősorban húgyúti panaszok és emésztési problémák, felfúvódás kezelésére használják. Intenzív, zellerre emlékeztető ízével főleg zöldségek mellé és egytálételekhez illik.
Kapor
Elsősorban az emésztőtraktusra hat, étvágygerjesztő, emésztést serkentő és szélhajtó hatású.
Ételízesítésre a leveleket és a magokat használják, bár szárítás közben sokat veszítenek aromájukból. Lágyabb, frissebb, a köményre emlékeztető íze jól illik a salátákhoz, szószokhoz, halételekhez, sajtokhoz.
Metélőhagyma
A kerti hagyma valószínűsíthetően Ázsiából származik, vadon sehol nem található meg. Az ókor óta nagyban termesztik. Gyógyhatása ugyanaz, mint a hagymáé. Finom, enyhe hagymaaromát kölcsönöz a salátáknak, szószoknak, leveseknek, tojás- és burgonyaételeknek.
Petrezselyem
A petrezselyem őshazája Dél-Európában vagy Nyugat-Ázsiában keresendő. Manapság minden hazai konyhakert közkedvelt fűszere. Jól fejlett karógyökérrel rendelkező kétéves növény. Megkülönböztetnek fodros és sima levelű változatot is.
Fűszernövényként elsősorban felfúvódás, emésztési panaszok, gyomorproblémák, étvágytalanság kezelésére használható. Erős vizelethajtó szer. Kevésbé ismert, hogy köptető, gyulladáscsökkentő és enyhe fájdalomcsillapító hatással is bír, de jól beválik légúti fertőzések, illetve reumatikus fájdalmak kezelésére is.
Nagyon aromás fűszer, levesekhez, zöldségekhez, salátákhoz való. Gyakran adják hidegkonyhai készítményekhez, míg gyökerét levesekhez és egytálételekhez használják.
Borvirág, borágó
Vizelet- és hashajtó, hűtő és fájdalomcsillapító hatású. Borogatásként lázcsillapításra, toroköblítőként tüdőbetegségek, torokgyulladás és szájsebek kezelésére is használható.
Friss uborkaaromát biztosít saláták, túró, tojásételek fűszerezéséhez és savanyúságok eltevéséhez.
Majoránna
Az évelő majoránna Elő-Indiából származó, arab közvetítéssel került az ókorban Egyiptomba és a mediterrán vidékekre, itt sokhelyütt kivadulva is megtalálható.
A majoránna fűszerként és gyógynövényként is hagyományosan emésztési zavarok, étvágytalanság, gyomorpanaszok, epebajok ellenszere. Légúttisztító, köptető és görcsoldó hatása miatt jól beválik légúti panaszok, hörghurut, asztma kezelésére is.
Lágy, édes-fűszeres aromája húsok, szárnyasok és borgonyaételek ízesítésére teszi alkalmassá. Rokona az oregáno vagy szurokfű (Origanum vulgare), a húsok, tésztaételek, pizzák és általában a mediterrán konyha erős aromájú fűszere.
Rozmaring
A rozmaring szintén mediterrán eredetű, Európában mintegy 2000 éve termesztett.
Illóolaja élénkíti a keringést, emeli a vérnyomást, és általános élénkítő, erősítő hatású. Használatos légúti problémák, fertőzések, fürdőként és bedörzsölőként reumás és köszvényes panaszok kezelésére is. Fűszerként serkenti az emésztést és az epetermelést.
Intenzív, gyantás aromája jellemző a mediterrán konyha húsételeire, és burgonyaételekre.
Kerti zsázsa
A Földközi-tenger vidékéről származik. Sok helyen termesztik, otthon csíráztathatjuk is.
Gyógynövényként manapság alig-alig használják: külsőleg sebek, sérülések kezelésére, baktériumellenes hatása miatt az elfertőződés megakadályozására jó, belsőleg influenza, megfázás és hasmenéssel járó fertőzések kezelésére ajánlott.
Csípős, fűszeres, csak frissen használható, saláták és szószok ízesítésére.
Borsfű
Görcsoldó és összehúzó hatása mellett az egész emésztőtraktusra kedvező hatást gyakorol, serkenti az emésztést, megszünteti a felfúvódást, a hurutot és a hasmenést. Köptető hatása miatt légzőszervi hurutos panaszok ellen is hatásos.
Erősen aromás, borsos ízű fűszer, nélkülözhetetlen a bab-, burgonya- és az egytálételekhez.
Zeller
A zeller belülről tisztít. A népgyógyászatban a zeller a mai napig erős hatású szernek számít. A görög orvosok is ismerték élénkítő hatását, ezért a győzelem és dicsőség szimbólumának tartották. Homérosz Odüsszeiájában a zeller Kalypso kedvenc fűszere volt, nem annyira anyagcsereserkentő, mint inkább afrodiákum, Achilles pedig sántító lovát kezelte vele.
Bár nem mindenki szereti a zeller sajátos aromáját, mégis érdemes megbarátkozni vele: fokozza a nyál és az epeelválasztást, segíti az emésztést, vízhajtó hatású. Ezért ajánlják az ödéma, a reuma és köszvény, szorulás vagy az elégtelen epetermelés kezeléséhez kiegészítőként.
Egy zellerkúra, legyen fűszer-, tea- vagy préselt lé formájú, előnyösen befolyásolja az anyagcserét, emellett nyugtatóként is beválik. Csak az akut vesebetegeknek kell óvatosan bánni a zellerrel, mivel túlterhelheti a veséket. Ugyanez érvényes az allergiásokra is, hiszen a zeller azon fűszerek közé tartozik, amelyek igen gyakran váltanak ki allergiás reakciót.
Kommentek