Tahinkrém (szezámvaj)
Hozzávalók: 25 dkg hántolatlan szezámmag, tengerisó, szezámolaj.
A szezámmagot egy száraz serpenyőben állandó kevergetés közben aranybarnára pirítjuk, majd egy darálóban vagy mozsárban, szuribacsiban finomra őröljük. Hozzáadjuk a sót, és egy kis szezámolajat, úgy, hogy kenhető pasztát kapjunk.
Jégszekrényben néhány hétig is eltartható. Rengeteg kálciumot tartalmaz, ami könnyen felszívódik és csonterősítő hatású. A tahin készen is kapható. A tahint különböző pástétomokhoz használjuk fel, például a humuszhoz, ami nem más, mint csicseriborsó pástétom.
Csicseriborsó pástétom
Hozzávalók: 1 csésze főtt csicseriborsó, ½ csésze víz, 1 evőkanál citromlé, 2 ek szezámolaj, 1 ek pirított szezámmag, 1 ek nyers, reszelt hagyma, 1 gerezd tört fokhagyma.
A hozzávalókat simára keverjük. Tálalhatjuk szendvics alapként, lehet azonban a főtt gabona és párolt zöldség mellé a tányérra tenni.
Szezámvajas uzsonnakrém
Hozzávalók: l kávéskanál tahin, 1 evőkanál miszó, 6 ek zabkorpa, 1 nagy fej reszelt hagyma, 1 ecetes uborka apróra vágva, 1 kk mustár, 3 ek víz, 5 dkg margarin. ĺzesítésnek belemorzsolhatunk egy diónyi márványsajtot.
Mindezt összekeverjük és 1-2 órát állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. Kenyérre kenve, csapatival fogyasztjuk. Nagyon finom!
Fűszeres tahinkrém
Hozzávalók: 5 evőkanál tahin, 4 ek víz, 1 fokhagymagerezd, 1 ek friss citromlé, bors, tengerisó, egy csipet kakukkfű, ízlés szerint adhatunk hozzá még petrezselyem zöldjét, metélőhagymát, egyéb fűszernövényt.
A tahint vízzel, citromlével összekeverjük, tehetünk hozzá tofut, hogy sima krémmé váljon. Belenyomjuk a pürévé szétnyomott fokhagymagerezdet, borssal, sóval, kakukkfűvel, finomra vágott nyers fűszernövényekkel ízesítjük. A pirított szezámmag olyan ízű, akár a tepertő.
Hagymakrém
Hozzávalók: 1 evőkanál napraforgóolaj, 1/2 kg hámozott, apró kockára vágott hagyma, 1 csipet tengeri só.
A hagymát megsózzuk és a megforrósított olajon üvegesre pároljuk. Fedővel befedve kislángon 1 óra hosszat a saját levében hagyjuk megpuhulni. Időnként megnézzük, van-e még elég víz alatta, nehogy leégjen. Nagyon édes, finom krémet kapunk. Amikor kész, egy kis miszót vagy tahint lehet hozzá keverni.
Tekinthetjük ezt alapnak, amihez tetszés szerint keverhetünk szezámmagot, apróra vágott kaprot, metélőhagymát, s így változatossá tehetjük étrendünket. Ezzel is megkenhetjük a csapatit, adjunk hozzá egy kis salátát, paradicsomot, paprikát, finomra vágott fehér káposztát - az évszaknak megfelelően, ami éppen van otthon. ĺzletes vacsora.
Mivel a hagyma nagyon édes, azoknak ajánlhatjuk, akiknek le kellene szokniuk a cukrozási szenvedélyükről. Ilyen esetben ne tegyünk sót bele és miszót sem. Ha a hasnyálmirigyünk nem működik jól, akkor is előnyös a hagymakrém fogyasztása.
Földimogyoró curry krém
Hozzávalók: 10 dkg hámozott földimogyoró, 2 dl olaj, 1-2 kávéskanál curry, tengerisó.
A földimogyorót száraz serpenyőben aranybarnára pirítjuk. Olajjal, curryvel összemixeljük, sóval ízesítjük. Rozskenyérre kenve, banánszeletekkel különösen kellemes ízű. Gyerekeknek nagyon jó uzsonna.
Mandulás répapástétom
Hozzávalók: 5 evőkanál mandula, 1 répa, 5 dkg tofu, 1 ek olaj, 1 kávéskanál friss citromlé, néhány zellerlevél, tengerisó.
A mandulát megőrőljük, a répát finomra reszeljük. A tofut olajjal, citromlével összemixeljük, hozzáadjuk az előbbiekhez. Kicsire vágott zellerlevelekkel és sóval ízesítjük.
Kommentek