A szejtán más néven búzahús, vagy glutén – kiváló húshelyettesítő a reformkonyhában. Készen is kapható, de vehetünk szejtánport is a bioüzletben, amiből a használati utasítás szerint elkészítjük a szejtánt. Otthon is könnyedén készíthetünk szejtánt, úgy, hogy lisztből és vízből egy kemény tésztát gyúrunk, majd folyó víz alatt addig mossuk, amíg csak a gumiszerű massza marad meg, ez a glutén. Természetesen gluténérzékenyek ne fogyasszák!
Az így elkészült galuskaszerű tömböt sós és fűszeres (például enyhén borsos) vízben kifőzzük, szeleteljük és pörköltszerűen elkészítjük.
A fotón látható tányéron a szejtánpörkölt mellé készítettünk főtt csicseriborsóval egy vadas-szerű szószt, úgy, hogy a mellé tálalt zab nyákos főzővízét egy kis mustárral, babérlevéllel, citromlével ízesítettük, sóztuk.
Kommentek