Az áprilist a szelek havának is nevezik, hadd tegyem közzé itt kedvenc verseimet:
Weöres Sándor: Kis versek a szélről
Tekereg a szél,
Kanyarog a szél,
Didereg az eper-ág:
Mit üzen a tél?
Fúj a szél, fúj a szél,
De morog a szél.
Apró ez a szoba,
Mégis belefér.
Széles világba,
Fut a szél magába,
Nyakába a lába,
Sosem érsz nyomába.
Színes forgót szúrtam az erkélyen a virágládába, mert jó nézni a szobából is, megérkeztek-e már a szelek. Úgy látszik, nem volt elég a lakáson átfújó huzat, az ablaktáblákat zörgető széllökések, kellett a vidáman forgó színes papír a hurkapálcán, hogy látva lássam a szélrohamokat. Ám nem sokáig jelzett a forgóm, egy kisebbfajta vihar kiszakította és elfújta valahová messzire. Remélem, örül, aki megtalálja. Mindig örömmel tölt el, ha megjönnek friss légtömegek, távoli világok üzeneteit sejtetik, szinte kiszellőztetik térségünket, aztán velük együtt leszakadnak a felhők is, hogy megtisztítsák, lemossák a tájat, a házakat.
A szél és a víz új erőkkel gazdagítja a természetet, szinte látjuk és érezzük, hogy tágul a világ: nagy levegőt vesz, meglódul és beindul újra az élet. Lendületet érzünk mi magunk is, nekiveselkedünk a feladatainknak, tetterőt gyűjtünk az évben ránk váró tevékenységekhez és elrugaszkodunk. Használjuk ki ezt a lendületet és készítsünk helyet az új dolgoknak életünkben, például ahogy ilyenkor takarítunk, szanálunk, rendezgetünk, kimosunk és lemosunk a lakásunkban mindent, rendezzük a kertet, tervezzünk lelki-szellemi megújulást is, de ha nem is teljes megújulást, továbblépést mindenképpen.
Fa és víz
A keleti gyógyászat szemlélete szerint a jin-jang erők mozgásának tavaszhoz tartozó fázisát a fa elem határozza meg. A ciklus kezdete ez, melyet aztán a tűz, a föld, a fém és a víz követ az év körforgásában. A fa az a fázis, amikor valami keletkezik, növekedni kezd. A növekvő hold, a szülés, a kikelet ereje ilyen – ha magunk elé képzelünk egy fát, ami a gyökeréből fölfelé növekszik és a koronájával minden irányban a magasba tör, akkor fogalmat alkothatunk erről a hatalmas erőről. A téli nyugalom után a nedvkeringés lendületet vesz és a növények erőteljesen fejlődésnek indulnak. A fa az energia körforgásában a víz gyermeke, megőrzi és átalakítja a vízenergia regenerációs képességét, belőle születik a növény kreatív kiterjedő energiája.
Ebben az időszakban megújul az emberi szervezet is – ezt segítjük a kikeletre időzített böjttel – a tavasz a kiválasztás, a méregtelenítés ideje, támogassuk legfőbb méregtelenítő szervünk, a máj munkáját! A fa elemhez tartozó szervek még az epehólyag, az izmok és a szem. Elősegíti a tisztulást mindaz a vadon és a kertben termő zöld növény, amit a természet sorban kínál nekünk: ezen időszak felszálló energiái a csírázásban, rügyezésben, virágzásban és növekedésben nyilvánulnak meg, és magas energiatartalmú tápanyagaikkal segítik a télen szinte megfagyott energiákat felolvasztani, felszínre hozni, egyúttal friss erővel telítenek. Ahogy a népdal is mondja: „Tavaszi szél vizet áraszt…” újra kezdődik az élet, indul a körforgás, a növekedés, a szaporodás.
Fa-étrend
Étrendünk is segítse, támogassa az energia beindulását! Egyre több idényzöldség fogyasztására nyílik módunk, rövidül a főzési idő, több nyerset ehetünk, kevesebb sót és fűszert használunk – ezeket friss fűszernövények váltják fel. Eljött a csíráztatás ideje, fogyasszunk csírával készült ételeket, amikor a természet maga is csírázik. A tavasz gabonája a búza, a tönköly és ennek a zöld, aszalt változata, (Grünkern) valamint ezek törete, kásája, lisztje. Enyhébben fűszerezünk, a friss zöldeket is felhasználjuk, mint például a kapor, a citromfű, a petrezselyem és a sárgarépa zöldje.
Nagyon fontos, hogy minden nap legyen valami zöld levelű zöldség az asztalunkon, amely támogatja a máj munkáját, főként tavasszal, de az év során mindig, ha mást nem, kelkáposztát kapunk, melyet forrázással készítünk el úgy, hogy forró lobogó sós vízbe bemártjuk a leveleket és fedő nélkül 1-2 percig főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük. A zöld levelek és hajtások ként tartalmaznak, mely beszédesen naphozó, azaz sol ferro, mivel latinul a kén neve sulfur. Szinte érezzük is, hogy a zöldekkel átjár minket a teremtő, éltető nap ereje. Gyenge májműködés esetén jobb, ha nem nyersen, hanem enyhén blansírozva fogyasztjuk a zöld leveleket, a fent leírtak szerint.
Eljött a gyógynövény terápiák ideje, tavaszi teát készíthetünk például nyírfalevélből, csipkebogyóból, petrezselyemből. A húsok közül a szárnyasok, a tejtermékek közül a túró, a friss sajt, a joghurt tartozik a fa elemhez. Nagyon jó felszálló jin energiája van a tofunak, amely jól illik a tavaszhoz. A zöldségeket tejsavas erjesztéssel savanyítsuk vagy almaecettel, más növényi ecettel. Előnyös ilyenkor a konyhában a fa eszközök használata, és főzzünk, ha módunkban áll, fatüzelésű tűzhelyen, de a gáz is megfelelő energia. A zöldségeket, ha lehet, hagyjuk meg eredeti formájukban vagy nagyobb darabokra vágjuk.
Kommentek