Egy kis fantáziával feldobhatjuk szokványos leveseinket, de érdemes különféle népek konyhaművészetéből is meríteni.
Búzás bableves
Nem tudom, honnan ered ez a leves, felőlem akár az ókori Egyiptomból is ránk maradhatott - finom, annyi bizonyos!
Ugyanúgy készítjük el, mint a csicserilevest, ehhez a legjobb a tarkabab. Amikor készen van, tegyük bele a főtt búzát.
A búza főzése: 1 csésze átválogatott, megmosott szemes búzát (természetesen bioboltban vásárolt étkezési búza és nem a csávázott vetőmag legyen) kuktában kétszeres vízben 60 percig főzünk.
Savanyú káposztás szemes bableves
Ez a leves egyatálnak is megfelel, laktató és finom. Felvidéki recept, én Bodrogközben ettem először, azóta bevonult a családi repertoárunkba.
Hozzávalók:
1 közepes hagyma, 2 kanál napraforgóolaj, 20 dkg bab, ¼ kg hordós káposzta, 2 liter víz. Ízlés szerint őrölt piros paprika, só.
Elkészítése:
A babot az előzőekben leírtak szerint külön megfőzzük. A hagymát kockákra vágjuk és egy fazékban olajon megpirítjuk. Ha szeretnénk, ehhez adjunk egy késhegynyi őrölt pirospaprikát, aztán erre rádobjuk a savanyú káposztát és puhára főzzük. Összekeverjük a főtt babbal és a vízzel együtt felforraljuk. Ha nem elég savanyú, önthetünk még hozzá savanyú levet, ám ezt csak akkor tudjuk megtenni, ha van otthon saját káposztánk! Még mindig érdemes eltenni legalább egy ötliteres üvegbe! Receptjét lásd a blogon.
Kommentek