A kínai öt elem tana szerint a változás ciklusa öt fázissal írható le. A fa, a tűz a föld és a fém után következzen most a víz elem, mely a téli időszakot uralja.
Érdekes módon a magyar nyelvben is találunk utalást erre a kapcsolatra, hiszen azt mondjuk, télvíz ideje. A víz elem szimbolizálja a lefelé ereszkedő erőt, mely a körforgásban azt a pontot jelenti, ahol a dolgok a legnagyobb nyugalmat és koncentrációt érik el: ez a tél és az újhold, sötétségükben benne rejlik az új élet lehetősége.
A vízhez tartozó szervek a vese, a hólyag, az agy és a csontok. Színe a kék, a fekete, szaga a rothadt, poshadt, íze a sós, hatására nézve nedvesít, puhít, meghajt és elvezet. Gyógymódjai értelemszerűen a vízterápiák – puhító, kiválasztó és purgáló hatásuk miatt. A víz elem ebben az időszakban a szó szoros értelmében is erőteljesebben belép a konyhába. Előnyben részesítjük a vízzel főzést, a forró vízfürdőn melegítést. A zöldségeket apróra daraboljuk, reszeljük, pürésítjük. Tartósítani kiváló a kinti hideg, fagyasszuk vagy besózva, pácolva tesszük el ételeinket. A télhez tartozó melegítő gabonákat - köles, hajdina, rizs – még tovább jangizálhatjuk, ha főzés előtt olaj nélkül, tepsiben megpirítjuk őket, csak aranybarnára, amíg kellemes illatot nem érzünk.
Télen több fehérjét fogyasztunk, amit különféle hüvelyes ételek formájában veszünk magunkhoz: sárga és fekete szójabab, adukubab, mungóbab, csicseriborsó, lencse. Ha a hüvelyeseket megfelelően főzzük, éjszakai áztatás után új vízben egy órát fedő nélkül, majd a bab minőségétől függő ideig fedővel vagy nyomás alatt, kuktában, akkor nem fog felfújni, puffasztani. Jó szolgálatot tesz a káposzta és a retek – jégcsapretek, feketeretek -, ugyancsak a kiválasztást segíti a póré, a hagyma, a gyömbér, a gomba, például a shiitake és a szárított alga. Fogyasszuk a télálló gyümölcsfajtákat, ne tévesszen meg senkit, hogy ilyenkor lehet kapni a legtöbb trópusról származó gyümölcsöt, hiszen azok energiaértéke nem felel meg a mi vidékünkének, nem beszélve arról, hogy ezeket a különlegességeket a szállítás miatt éretlenül szedik le, és mivel romlandó, vegyszerezik. Persze alkalmanként fogyaszthatunk valami különlegességet, de ne kilószámra.
Több fűtőanyagra is szükségünk van, több olajjal főzhetünk, süthetünk, és fogyasszunk olajos magvakat is, dióféléket, sült gesztenyét. Betegeknek, lábadozóknak legjobb a pirított szezámolaj, nekik egy kevés szezámolajon pirítsunk zöldséget (nituke stílusban, azaz gyufaszál vékonyságúra vágva). Fűszeresebben és sósabban étkezünk, tengerisót, miszót, és tamari szójaszószt használjunk, ezek jang hatásukkal kiegyensúlyozzák a téli hideg jinjét.
Fűszereink: rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, gyömbér. Italok közül a következők javallottak napi fogyasztásra: forrásvíz, a teák közül: kukoricabajusz-, pertezselyem-, banchatea, gabonakávé, árpakávé, babkávé angyalgyökér-, ginzeng-, gyömbér-, köménytea, csillagánizs-, édeskömény- és Mu-tea. Remek tisztító és vízhajtóteát készíthetünk fekete szójababból és adukibabból, úgy, hogy a babot megfőzzük és a levét isszuk. A makrobiotika ételajánlatai közt szerepel a hal is, időnként fogyasztják, (ez is a vízelemhez tartozik!), a tejtermékek közül a sósabb sajtok, melyek fogyasztásával nyákosító hatásuk miatt azonban csínján kell bánnunk!
Kommentek