Címkék

Abracadabra (1) adukibab (2) advent (2) áfonya (1) aforizma (1) agar agar (2) ajándék ötletek (1) Akaratunk gyógyereje (1) Akaratunk Gyógyereje (1) Aki szépen butáskodik (1) akupunktúra (1) alapanyagok (2) Albrecht Dürer (1) alga (6) algalap (6) algériai saláta (1) allergének (5) allergia (6) alma (8) almakompót (2) almalé (1) Almásy Katalin (1) alternatív táplálkozás (1) angyal (1) angyalok (1) Anti Saar (1) antropozófia (1) anyaság (1) anyatej (1) Apukai perspektíva (1) arame (4) aranygaluska (1) Arany János (1) archetípus (1) árnika (1) árpa (5) articsóka (3) ásványi anyagok (1) aszalás (3) aszalt gyümölcs (4) aszalt szilva (1) atomerőmű (1) avokádó (4) Azt mondták válnak (1) Az életem ízei (1) A legjobb hely a városban te vagy (1) A lélek szabadsága (1) A szomjas troll (1) A Varjúherceg (1) bab (4) bableves (4) banán (3) bancha tea (2) barack (2) barackturmix (1) barátfüle (1) barátság (1) Barbados (1) barnarizs (11) Bart Dániel (1) basemel (1) befőzés (11) bejgli (1) Belső Nóra (1) berkenye (1) Berkenye Pityó (1) Betűtészta Kiadó (1) biobor (1) bioenergia (1) birs (2) birsalma (3) birsalmakompót (1) birsalmaleves (1) Bitches Brew (1) blansírozás (2) bobájka (1) bodza (1) bodzaital (2) bögrés mákos (1) böjt (10) Böjte Csaba (1) Böjte Csaba füveskönyve (1) bölcsesség (1) Boldizsár Ildikó (3) boldogasszony mentája (1) Boldog szülő (1) Bóna László (3) borscs (1) brokkoli (4) brokkolileves (1) brokkoli leves (1) Budapesti kultúrtörténeti séták (1) bukta (1) burgonya (1) burgonyasaláta (1) Burnout szindróma (1) búza (2) búzacsíra (2) búzadara (1) búzahús (1) búzás bableves (2) cayenne-bors (1) cékla (9) céklasaláta (1) cékla fasírt (1) chia mag (2) chili (2) chilipaprika (1) cickafark (1) cikória (2) Címkék (7) citrom kúra (1) Cointreau (1) cöliákia (2) coli bélbaktérium (1) családterápia (2) csalamádé (1) csalán (1) csalánleves (2) csalántea (1) csapati (3) Csapody Kinga (1) császármorzsa (1) Csányi Vilmos (1) Csender Levente (1) cseresznye (3) csicserborsó (1) csicseriborsó (5) csicserikuckó (5) csicseri saláta (1) csicsóka (3) Csigaház (1) Csigó Zita (1) csikung (1) csili (1) csipkebogyó (1) csipkeital (1) csíra (9) csíraleves (1) csírázott (3) csőben sült (1) Csóka Judit (1) csokiéhség (1) csokitorta (1) csokoládé (1) Csomagolj ebédet! (1) cukkíni (1) cukkini (1) cukkíni fasírt (1) cukkini krémleves (2) cukor (1) cukorérzékenység (2) currypor (1) currys zöldség (1) dagasztás (1) dahl (1) daifuku (1) Das Goetheanum (1) dedikálás (1) delfinek reggelije (1) demencia (1) derelye (1) desszert (2) desszertgolyók (1) Dettikéről és más istenekről (1) diéta (3) dinnye (3) dió (6) diólevél (1) diós csiga (2) Dívali (1) Dívali ünnep (1) Dombóvári István (1) Dr. Gyarmati Andrea (1) dr. Katona Edit (1) Dragomán György (2) édesgyökér (1) édesítőszer (1) édeskömény (2) édesrizs tészta (1) édesség (4) egészséges táplálkozás (2) egeszsegvar (1) Egyszerűbb gyermekkor (1) Egyszer egy kutya (1) egytálétel (1) együttérzés (1) egzotikus fűszerek (1) ehec baktérium (1) Elekes Dóra (1) élelmiszermentők (1) Élesztő (1) életerő (3) Életválságok meséi (1) elhízás (1) Előfutár (1) Elsa Valle (1) empátia (1) Emyü Gardian (1) endívia (2) eper (3) Erdély Dániel (1) érzékenységek (1) est (1) Eszterhai Katalin (4) ételallergia (1) ételek helyrehozása (1) ételek kézzel (1) ételfotó kiállítás (1) ételkészítési módok (2) étel előkészítés (3) etetési történet (3) étkezés (2) étkezési (2) étvágy (1) Everness (1) Everness Fesztivál (1) evőeszköz (1) évszakváltás (1) Ez a város egy távoli bolygó (1) fagyi (1) fahéj (1) fájdalomcsillapítás (2) falafel (2) farfalle (1) fasirt (1) fasírt (2) fast food (1) fa elem (1) fehérjegolyó (1) fehérjék (1) fehér üröm (1) feldolgozásregény (1) felhő (1) Fényadó ünnep (1) fényevés (1) fermentálás (1) filozófia (1) finn nemzeti étel (1) fogamzásgátlás (1) fogyókúra (8) fokhagyma (1) fokhagymás öntet (1) Föld (1) földimogyoró (2) föld elem (2) Folyékony kenyér (1) FoodPlay (1) Főzdefeszt (1) főzés (1) főzési módok (4) Főzni szexi (1) Főzőskönyv (1) főzz évszakok szerint! (7) franciasaláta (1) frissítő ital (2) fukusimai (1) fukusimai erőmű (1) fürdő (1) fűszer (3) fűszerek (3) fűszernövény (1) fűszersó (1) gabona (4) gabonafehérje (2) gabonakávé (1) gabonamagvak (1) gabonapehely szelet (1) gabona fasírt (1) galambvirág (1) galuska (1) garam masala (1) Gellérthegy (1) generációk (1) gesztenye (5) Géczi János (1) gluténérzékenység (6) gluténintolerancia (1) gojibogyó (3) gomba (7) gombaleves (2) gombapörkölt (1) gombasaláta (1) gombásodás (1) görögdinnye (1) görögsaláta (1) grill (2) Grünkern (1) Gurgyijev (1) Gyémánt (1) gyerek (4) gyerekjáték (2) gyerekkönyv (2) gyereknap (1) Gyere velem gyógyítani! (1) gyermekétkeztetés (1) gyógyfű (2) gyógyital (2) gyógyítás (1) gyógynövény (1) gyógytea (1) gyömbér (1) gyömbérvizes (1) gyorslekvár (1) gyorsszörp (1) gyümölcs (11) gyümölcslé (1) gyümölcsleves (3) gyümölcsnyárs (1) gyümölcsös szelet (2) gyümölcssaláta (3) gyümölcszselé (1) gyúrás (1) hagyma (3) hagymakrém (1) hagymaleves (1) hajdina (3) hajdinaleves (1) hajdina gombóc (1) Hamupipőke Facebook-profilja (1) Hamupipőke magmixe (1) harangvirág (1) hasfájás (1) hashajtó (1) házipatika (3) házi gyógymódok (1) házi sör (1) Hippokratész leves (1) hízás (1) hiziki (3) Hodnik Ildikó (1) Hogyan segítsek én terajtad (1) hőkezelés (2) hókifli (1) hokkaidótök (3) hokkaidó tök (2) Holch Gábor (1) holdhatás (1) Holló Kati (1) homeopátia (3) hormon (1) hormontípus (1) Horváth Ildi (1) humusz (1) Húsvét (2) húsvéti menü (2) időskor (1) időskori betegségek (3) idősödés (1) Így mennek nálunk a dolgok (1) immunerősítés (2) Irány Észak! (1) irodalom (1) iskolabüfé (2) italalapanyag (2) izlés fiziológiája (3) J. Kovács Judit (1) Jakupcsek Gabriella (1) jégsaláta (1) Jézus Szíve Társasága Péceli Idős Otthon (1) Jézus Szíve Társasága Péceli Idős Otthona (1) jin jang (7) joghurt (2) Jorge Bucay (3) Joseph Beuys (1) juhtúró (1) Julienne (1) kakaós csiga (2) kamilla (1) kánikula (3) kannelóni (1) kapor (2) kaporleves (2) káposzta (9) káposztasaláta (1) káposzta leves (1) karácsony (10) karácsonyi aprósütemények (1) karácsonyi menü (13) Karácsonyi Vega Est (1) karalábé (5) karantén (2) karanténkonyha (1) karfiol (4) karfiolkrém leves (1) karobkrém (1) karob mokka (1) kása (1) kávé (2) Kávékantáta (2) kecsap (1) kecskealudttej (1) kecskesajt (1) kecsketej (2) kecsketúró (1) Keiya (1) Kékre szeretni (1) keksz (1) kel (3) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (3) kenyérpirítás (2) Kerekító Manó (1) kert (1) ketchup (1) KidsOasis (1) kimerültség (1) Kim John Payne (1) királymorzsa (1) kirándulás (1) Kiss Noémi (1) Kiss Ottó (1) Kis viking legendárium (1) kivi (2) Ki szeret igazán? (1) Kneipp-kúra (1) kofu (2) kofugombóc (1) kókuszgolyó (1) kókuszkeksz (1) kókuszkrém (1) kókusz kocka (1) köles (15) köleses okara (1) köleses palacsinta (1) köleses saláta (1) kölesfasírt (1) kölesleves (1) kölestorta (2) koleszterin (2) köles kolbász (2) köles sütemény (1) költői (1) kombu (1) komló (1) kompót (1) Koncz Zsuzsa (1) konyha (1) konyhanyelvművelő (1) könyv (7) könyvajánló (6) Könyvhét (1) korai kötődés (1) Koródi Márta (1) koronavírus (1) körte (4) köszvény (1) kovászos uborka (3) közkedvelt recept (1) Közös Lábos (4) Krisna-tudatú hívők (1) kroaszan (1) krumpli (1) krumplifőzelék (1) krumplis galuska (1) kuglóf (1) kukorica (4) kukoricabajusz tea (1) kukoricadara (1) kukoricamálé falatkák (1) kukoricatorta (2) kukta (1) Kurt Tepperwein (1) kuszkusz (2) Laár András (1) lábfej (1) Lajtai György (1) Lámpaoltó pöttyös néni (1) Lányok és asszonyok aranykönyve (1) lapcsánka (1) lasagne (1) lazacleves (1) (1) léböjtkúra (4) lecsó (3) Légy az élet csodálója! (1) lekvár (3) lekváros bukta (1) lélek (6) lélek táplálása (3) lelki-szellemi táplálék (2) lelki egészség (2) lencse (2) lencsecsíra (1) lencseleves (1) lencsesaláta (2) lenmag (4) lepény (2) leves (1) lilahagyma krém (1) lilakáposzta (1) Linda Thomas (1) lisztérzékenység (3) lúgosítás (4) macska (1) madár (1) magas vérnyomás (1) máglyarakás (1) magnézium (1) magvak (4) magyaros francia lecsó (1) Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (1) Mahasti (1) máj (3) majonézes kukorica (1) mák (7) mákos guba (1) mákos köles (1) mákos kukorica (1) makrobiotika (659) makrobiotika tanfolyam (24) makronauta (608) makro étrend (627) máktorta (1) mandula (1) mángold (1) mangold (1) manióka (1) Manó Kiadó (1) mantou (1) Maros Krisztina (1) Martin Keizer (5) masni (1) masszázs (1) meditáció (1) mediterrán lecsó (1) medvehagyma (1) Megasztár (1) meggy (2) meghűlés (2) Melegszívű fegyelmezés (1) mélyhűtés (1) mennybemenetel (1) menstruációs fájdalom (1) menta (2) méregtelenítés (22) mese (2) meseantológia (1) mesekalauz (1) meseterapeuta (2) meseterápia (2) Metamorphoses Meseterápiás Módszer (1) méz (2) mézes sütemény (1) Michelangelo (1) Michio Kushi (2) milánói makaróni (1) Miles Davis (1) Mina Dobic (1) minesztróneleves (1) miszó (10) miszóleves (10) Mi vagy nekem? – Mi vagyok neked? (1) Mochi (1) mochi (1) mogyo (1) mogyoró (1) mondóka (1) morzsasüti (1) morzsás karfiol (1) moszat (1) müge (1) mungóbab (2) művészet (1) müzli (1) müzliszelet (1) mu tea (1) nagyszülő (1) Nagyszülők a kispadon? (1) Napkút Kiadó (1) napozás (1) napraforgó (1) napraforgómag (2) napraforgó csemege (1) narancs (2) narancsleves (1) naspolya (1) népmese (1) nevelés (2) nishime (5) nituke (2) női ciklus (2) női sors (1) Nők Lapja (1) nori (5) nori alga (1) November elseje (1) Növényi Norbert (1) nyers étel (2) nyírfaital (1) Odüsszeusz (1) okara (7) okarafasírt (1) okara kolbász (1) olaj (1) olajos magvak (2) Olvasás Éjszakája (1) öngyógyítás (1) öninterjú (1) önismeret (1) önterjú (1) öntet (3) országtorta (1) őszibarack (1) Őszi kék (1) Otthon (1) öt elem tana (10) padlizsánsaláta (2) palacsinta (2) pálcika (1) pályázati felhívás (5) paprika (3) paprikakrém (1) paprikalekvár (2) paradicsom (6) paradicsomlé (1) paradicsomos káposzta főzelék (1) paradicsomos lencse (1) paradicsomos pesto (1) parajfőzelék (1) Párducpompa (1) parkáp (1) pástétom (2) patiszon (1) pekándió (1) penne (2) pénz (1) pepperonáta (1) pestoszósz (1) pesto szósz (1) pickels (1) Pieta szobor (1) pihenés (1) pipiske (1) Pirosmadár (3) piros gyümölcsök (2) Piros madár (3) piskóta (2) pizza (2) pofézni (1) polenta (1) Pöttyös néni (1) praktikák (1) pránaevés (1) prosztatapanaszok (1) puliszka (1) pünkösd (3) pünkösdirózsa (2) puri (1) quinoa (2) quinoapehely (1) r.makroszem (1) radicchio (1) radioaktív (1) rádióműsor (4) rakottas (1) rakott kelkáposzta (1) Ranjeet Singh (1) Ránky Edit (1) rántott leves (1) rántott tejbegríz (1) rántott zöldség (1) râpèes (1) ratatouille (1) ratatuille (1) rebarbara (2) rebarbaraital (1) recept (3) relaxáció (2) Rémoulade (1) reneszánsz süti (1) répa (2) répalé (1) répapástétom (1) répatorta (1) retek (5) retekcsíra (1) reuma (2) ribizke (1) ribizli (1) Ridikül (1) rigó (1) Rigó Kata (1) rizs (7) rizsbukta (1) rizsfajták (1) rizsfasírt (1) rizsgombóc (1) rizskúra (2) rizsmiszóleves (1) rizspuding (1) rizst (1) rizstészta (4) rizs sütemény (1) Rofusz Kinga (1) rokfort (1) rozs (1) Rudolf Steiner (2) rukkola (1) ruta (1) salaktalanítás (2) saláta (14) salátakatáng (1) Saly Noémi (1) sárgabarack (1) sárgaborsó (1) sárgaborsóleves (1) sárgadinnye (1) sárgarépa (1) sárgarépafőzelék (1) sátor (1) savanyítás (7) savanyúság (2) savanyú káposzta (5) Savarin (1) Scolar Kiadó (1) serpenyős alma (1) Sértések és sértődések (1) shiitake gomba (1) Shio-kombu (1) shoyuleves (1) (2) sodó (1) Soma Mamagésa (1) sör (1) sörfőzés (1) Sörivók zsebkönyve (1) Sörkönyv (1) sóska (1) sóskaleves (1) soványság (1) spárga (1) spárgaleves (1) spenót (6) spenótos pesto (1) spiritualitás (2) sport (1) Stahl Judit (2) stangli (1) Steve Biddulph (1) stressz (2) Streussel Kuchen (1) sugárfertőzés (3) sült répa (1) sült tofu (1) súlygyarapodás (1) súlyprobléma (1) superfood (1) sushi (1) sütemény (7) sütőtök (10) sütőtökleves (1) Szalma Edit (1) szamóca (1) szamósza (4) Szécsi Noémi (2) szeder (2) szejtán (2) székely káposzta (1) szellemi fejlődés (1) szem (1) személyiség (1) szendvicskrém (2) szénhidrátok (1) szerelem (1) Szeretni a takarítást?! (1) szervóra (1) szezámmag (2) szezámmagos vaj (1) szezámolaj (2) szezámsó (3) szezámvaj (1) szieszta (1) szilva (6) szilvaleves (1) szilvásgombóc (1) szilva fagylalt (1) szilveszter (1) szilveszteri menü (1) Szimpla kert (1) szinusz hullám (1) Szó-csönd (1) szociális művészet (1) Szögyal Rinpocse (2) szója (5) szójabab (4) szójababkrém (2) szójaszósz (1) szójatej (1) szójatejbe rizs (1) szója tej (2) szokások (1) szőlő (2) szőlőlevél (1) szörp (1) szószok (1) sztrapacska (1) Szukák főztje (1) születésnap (1) szushi (1) szusi (7) tabuli (1) tahin (4) tahinkrém (1) tahinöntet (1) tanfolyam (2) tápióka (1) tápiókagyöngy (1) tartósítás (4) tavaszi tekercs (1) tea (4) tejbegríz (2) Tejeda Erika Anna (1) tejfokozó (1) tél (5) téli étel (1) tempe (3) temperamentum (1) tempura (1) tengeri só (1) terhesség (3) természetes édesítő (1) természetgyógyász (1) természetgyógyászat (1) terrine (1) testsúly (1) tészta (4) Tibeti hagyomány (1) Tisza Kata (2) tócsni (1) tofu (23) tofumajonéz (1) tofupástétom (1) tofurántotta (2) tofus brokkolileves (1) tofus penne (1) tofus táska (1) tofutorta (1) tojás (1) tök (3) töltike (2) tönköly (1) török édesség (1) török konyha (1) Tóth Krisztina (1) Tóth Vera (1) tudatos táplálkozás (1) tűlevél (1) turmixgép (1) túrógombóc (3) tűz (1) tűzrakás (1) uborka (6) uborkaleves (1) uborka saláta (1) ufóvér (1) újhagymás paradicsom (1) Újratervezők Az autizmus spektrummal élőkért Egyesület (4) umeboshi (4) umeboshi szilva (1) Unicef (1) úritök (1) útipatika (1) uzsonna (1) vadrizs (2) változás kora (3) vanília (1) várandósság (3) vargabéles (1) vargányagomba (3) Varró Dániel (3) vega (1) Vegetáriánus Fesztivál (4) vers (6) Villu világa (1) Vinaigrette öntet (1) virágevők (1) virágszirom (2) virágtea (2) vitaminital (1) vitaminok (11) víz (3) vizitorma (1) vöröskáposzta (4) vöröslencse (1) wakame (5) waldorf (1) Waldorf-iskola (1) Waldorf-pedagógia (1) Weöres Sándor (1) zab (6) zabcibere (1) zabital (1) zabkása (1) zabkorpa (1) zabpehely (5) zabpehelykeksz (1) zacher (1) Zalka Csenge Virág (1) zeller (3) zellersaláta (1) zöldbab (2) zöldborsó (1) Zöldi Gergely (1) zöldség (16) zöldséges fészek (1) zöldségköret (1) zöldségleves (4) zöldségsaláta (1) zöldség saláta (1) zöld paradicsom (1) zöld tea (1) Zseblámpás mesék (1) zserbó (1) zsírégetés (1) zsírok (2) boldog gyermek (1) Címkefelhő

Friss kommentek

  • Makronauta: Eltettük cseréphordóba a szokásos télire való káposztát, 20 kilót. Még csak két napja, de már szi... (2023.12.03. 15:54) Hordós káposzta - Savanyítás természetesen
  • Makronauta: A kánikula legalább arra jó, hogy uborkát, káposztát érleljünk. Ezekből aztán készülhet például hi... (2023.07.19. 16:27) Savanyítás - természetesen
  • Makronauta: Az egyik legszebb, legfinomabb, hűsítő nyári desszert! (2022.07.13. 18:59) Tápiókagyöngyös gyümölcs
  • Makronauta: A mai menü: falafel! Nagyon finom lett. Ősszel gyakran van babféle, káposztaféle és sütőtök - sok-... (2021.10.12. 19:30) Falafel, csicseriborsó fasírt
  • Makronauta: Tisza Kata hozzászólása a facebookon: "Drága Szepesi Dóra olyan szépen és mélyen szintetizálta az ... (2021.03.15. 09:57) Kékre szeretni*

Férfiszépség

„Félre rusnya népség, jön Lajos a szépség!” – tetszik ez a mondás, mert az önbizalom és az önirónia keveredik benne.

Azt mondják, egy férfi csak egy fokkal legyen szebb az ördögnél. Igen, de az ördög az milyen? Ördög tudja! Van, akit az angyali szépségű fiúk vonzanak. Elgondolkodtat, hogy mitől függ, ki az, aki tetszik. Visszagondolva, a párválasztási időszakomban a legkülönfélébb típusok tetszettek, ma is csodálkozom, vajon minek alapján választ az ember. Olvastam akkoriban Schopenhauertól (aki a pesszimizmus filozófusaként vonult be a köztudatba) egy értekezést a Szerelem, élet halál című könyvében, a faj akaratáról, amiben azt írja le, hogy az egyéni vonzódás, ízlés, választás labdába se rúg, mert a rajtunk kívül álló erők mindezt eltiporják: egy fiú és egy lány azért jön össze, hogy egészséges utódok származhassanak frigyükből. Ezt a választási munkát elvégzi a természet, a hormonok, mert tulajdonképpen nem mi, hanem azok vonzzák egymást. A divat mindenképpen és mindig ezt volt hivatott irányítani – nem kétséges, üzleti alapon: ha ilyen a ruhát veszel fel, ha ezt kened magadra, ha ilyen a frizurád, akkor trendi vagy, de ha nem, akkor senki észre se fog venni.

A divatok ciklikus változása

A 70-es 80-as évek hosszú hajú, vonzó testű  rockzenész ideáljai ma is ellenőrizhetők youtube felvételekről. (Lásd: pl. Led Zeppelin) A hosszú haj időről időre előjön, ma éppen nem divat. És a szakáll, a bajusz sem. De mi az igazság a haj körül? Valóban, a fényes, egészséges, sűrű és vállig érő, vagy még hosszabb hajkorona mutatja az erőt, energiát, lehet vele hódítani, parádézni, a színpadon dobálni… (az állatvilágban a dísz a hímek sajátja, tolldísz, sörény formájában) – és ha ma már fodrászolni kell különböző firzurásra a fejet, mert a hosszú haj nem dívik a férfiak körében – azért orvosi és természetgyógyászati szempontokból egy sor hiányállapotot elárul a haj minősége.

Hajbaj

Bár a külső kezelésekkel sok mindent lehet javítani a haj minőségén, az okokat nem szüntetjük meg. A haj az életerőről árulkodik, az emésztés erejéről, a belső szervek állapotáról. A makrobiotikus és egyéb természetes gyógyászati módszerek diagnosztikája szerint például a haj az ásványianyag- és vitaminraktárunk feltöltöttségét mutatja, a hajszálak vékonyodása, töredezése, a fejbőr zsírosodása, végül a kopaszodás ezek kiürülését adja hírül. A kopasz területek, mint egy térkép, az egyes belső szervek gyengeségére utalnak. A túlevés, fehérje- és zsír túlzott fogyasztása mind meglátszik a haj és a fejbőr állapotán. A korpásodással a túlzott fehérjétől szeretne megszabadulni a szervezetünk, például a fejbőrön keresztül, a zsírosodással a túlzott zsírfogyasztástól. Ezek jelek, figyelmeztetnek, hogy gondoljuk át étkezési szokásainkat.

Árulkodó tekintet

A nők általában a férfin először az arcot nézik, a szemét, ezzel együtt persze a termetet is. De azt hiszem, a legfontosabb a tekintet, ami sok mindent elárul – gyakorlott emberismerő nem csalódik és nem lepődik meg túlságosan az első benyomás után. A férfitekintet is árulkodik az egészségi állapotról, az életvitelről – de még mennyire! Nem csak a vadászösztöne stílusát árulja el. A nők számára talán a tekintet a legfontosabb, mert abból ösztönösen szinte mindent ki tudnak olvasni. Ha megszólal, a hangja, hanghordozása és a stílusa csak tovább informál személyiségről, intelligenciáról, motivációkról, a belső erő és a gyengédség arányáról.  Természetesen nagyon fontos a jól ápoltság. Lehet rajta vitatkozni, mennyire helyes, hogy a divat és a kereskedelem egyre inkább kínálja férfiaknak is a kozmetika és szépségipar szolgáltatásait.

Sportok, amik a lelket is ápolják

Mozgás nélkül nincs élet, sajnos azonban ezt az igazságot nem vesszük komolyan. A férfiak (is) rengeteget dolgoznak, ülnek a kompjuter előtt, a kocsiban és otthon kikapcsolódásként neteznek. A konditerem megerőltető edzése helyett javasoljuk inkább a természetjárást, az úszást, biciklizést, hegymászást – mert a jó levegőn, jó társaságban (vagy akár magányban) eltöltött idő a lelket is testet is edzi, feltölti. Egy jó kirándulás szinte kicseréli az embert! A káros szokások, függőségek (például alkohol, dohányzás) szintén ártanak a szépségnek. Ha mégis, akkor csak alkalomszerűen, és minőséget fogyasszunk ezekből is.

A hasán keresztül

Még mindig él a mondás, hogy a férfit leginkább a hasán keresztül lehet megfogni. Finom falatokkal lehet csábítani, az már igaz, különösen azokat a férfiakat, akik előnyben részesítik a kulináris élvezeteket. Megfogni tehát a hasán keresztül! És megtartani? A gondos és körültekintő nő az együttélés hétköznapjaiban is jól teszi, ha finom és egészséges ételekkel táplálja választottját, mert ezzel nagyban elősegíti, hogy sokáig fitt, fiatalos és derűs maradjon. Elsősorban ne a hasizom kockáit számolgassuk, inkább az élelmiszer alapanyagok gondos megválogatására figyeljünk! Ha húst is fogyasztunk, a mennyiség helyett a minőségre kerüljön a hangsúly. Zöldségből, gyümölcsből érdemes a bio minőséget választani, és azt, ami azon az égövön terem, ahol éppen tartózkodunk.

Erőt ad, méregtelenít

A teljesőrlésű gabonákban benne van minden, amire a szervezetnek szüksége lehet, ellentétben a fehérlisztből készült péktermékekkel, amelyek csak töltik a gyomrot, és a bél perisztaltikáját sem segítik. Az izomerő megfelelő tápanyagokkal táplálható, a gabonafélék közül a köles a kötőszöveteket építi, ezenkívül az ízületek, a csontok, a bőr, a haj és a köröm szépségéért felelős anyagok tárháza. A távol keleti konyhák és gyógyászatuk európai elterjedése óta több egzotikus alapanyag ismert, ilyen például a miszó, amely a szívet, az érrendszert tartja karban, és méregtelenít. Japánban a taxisofőrök napi védőitalként isszák az instant miszólevest, melegen, mint egy gyógyteát, mert ez segít a szervezetükből kitakarítani a kipufogógázokból lerakódott nehézfémeket is. A tengeri algák fogyasztása szintén javasolt, ásványi anyagaik könnyen hasznosulnak a szervezetben, helyreállítják a sav-lúg egyensúlyt. A nem kiegyensúlyozott táplálkozás és életmód következtében gyakori téma az elsavasodás, ami az immunrendszer gyengülésével jár.  Ezért a civilizációs betegségek napirenden vannak – mindez árt a szépségnek.

Barnarizs és adukibab

A makrobiotikusok tapasztalatból tudják, hogy a barnarizs méregtelenít, azaz a salakok kiválasztását a szervezetből legintenzívebben barna rizzsel érjük el. Az orvosok is ajánlják vízhajtó hatása miatt. Ha gyakrabban fogyasztjuk, a véredények rugalmasabbá válnak. A makrobiotika szerint tanácsos naponta enni. A barnarizs fokozza kontemplatív, azaz elmélyedésre, meditációra való képességünket. Egytálételként, köretként naponta fogyasztható, többféle B vitamint tartalmaz, és a gabonák között a legkönnyebben emészthető. Ezért gyógyító eledele lehet a rossz emésztésben szenvedőknek. Az idegeket megnyugtatja, fogyasztása nagyon hasznos a depressziók gyógyításában is. Könnyen emészthető, nem nehezedik el tőle az ember, étkezés után is képes szellemi munkavégzésre.

A vese energiakörének megóvása is nagyon fontos, túlhajszolt munkával, kicsapongó életmóddal, állandó éjszakázással bizony nem teszünk jót magunknak, még a férfiak sem bírják hosszú távon büntetlenül! Az aktív és a passzív időszakok egyensúlyozása minden nap fontos! Az adukibab a vese energiáját serkenti, a prosztatát karbantartja, gyulladását gyógyítja.

Receptek

Gyömbéres miszóleves
(4 személyre)
Gyufaszálasra vágjuk a zöldségeket, répát, petrezselyemgyökeret, zellert, és ezt forró olajban, apróra vágott pirított hagymán egy kicsit megfonnyasztjuk. Egy csipet wakame algát teszünk hozzá. 2 liter vízben főzzük, amíg a zöldségek kellően megpuhulnak. Mindenkinek a tányérjába külön belekeverjük a miszót, férfiaknak lehet kb. egy kávéskanálnyi, nőknek, gyerekeknek feleannyi. Egy kis darab (1-2 cm-s) gyömbért reszelünk bele citromreszelőn. A gyömbér melegít és serkenti az anyagcserét.

Főtt barnarizs árpával, amaranttal
(4 személyre)
A rizs árpával keverve kiegyensúlyozottabb hatású, mintha csak rizst főznénk, kevés amaranttal jangabb lesz, azaz több erőt ad és ellenálló képességünket növeli.
2 csésze rizst, 2 evőkanál hántolt árpát és 1 evőkanál amarantot megmosunk és kétszeres vízben 1 csipet tengeri sóval lassú tűzön puhára főzzük. Tálaláskor pirított tökmagot szórunk rá.

Adukibab főzése
½ csésze babot előző este beáztatunk, majd 2,5 csésze vízben 5 cm-es darab kombu algával egy csipet tengeri sóval 1 óráig főzünk. A főtt adukibab a vese-hólyag energiakörét erősíti. Prosztataproblémákra is javasolt. Napi adagja 1 evőkanálnyi, levesbe, gabonaételhez tálaljuk.

(A 100 módszer című lapba nyilatkoztam a témához reformtáplálkozás témakörben, azt egészítettem ki ebben az írásban.)

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://makronauta.blog.hu/api/trackback/id/tr93455579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Makronauta · http://makronauta.blog.hu 2011.12.30. 09:15:02

"A szerelem szép, de ebédelni is kell." Hunyady Sándor mondását az Ede a levesben című gasztrokrimiben találtam. Tetszik és illik ehhez a cikkhez. Készítettem egyébként a könyv szerzőivel, Cserna-Szabó Andrással és Fehér Bélával egy interjút, ezen a linken érhető el: www.barkaonline.hu/megkerdeztuek/2458-ede-a-levesben
Ajánlom a könyvet is! BÚÉK!:D
süti beállítások módosítása