Az alma egyike a legértékesebb, a legtáplálóbb és a betegségeket leginkább megelőző gyümölcsöknek. Nyugat-Ázsiából származik, és már a történelem előtti időkben is termesztették. Az ősi kínai, babilóniai és egyiptomi krónikák már említést tesznek róla, nem is beszélve a Bibliáról... Ha a kígyó csábítására Éva nem nyújtja Ádámnak, talán még ma is a paradicsomkert lakója az emberiség! Az édeni gyümölcsöt a skandináv népek az istenek eledelének tartották, amely a szellemet és a testet is regenerálja.
Mindennap egy alma, távol tartja az orvost! – tartja a közmondás. A világon mintegy 7500 fajtája terem. Bőségesen tartalmaz ásványi anyagokat és vitaminokat, cukortartalma 9-51 százalék, jó kálcium-, foszfor- és vasforrás, A-vitaminban gazdag, E-, H- és B-vitaminokat tartalmaz. Az érés során a gyümölcs cukor- és savtartalma növekszik. Az almasavat a szervezet teljes egészében hasznosítja. Közvetlenül a héj alatt tartalmazza a legtöbb C-vitamint, és a héjában A-vitaminból ötször annyi van, mint a húsában.
Az alma felbecsülhetetlen segítséget nyújt a jó egészség fenntartásához és számos betegség kezeléséhez. Pektintartalmánál fogva méregtelenítő hatású. Megakadályozza a fehérjék rothadását a bélcsatornában. Próbáljuk ki: ebéd előtt egy alma elősegíti a székletürítést, lefekvés előtt egy alma: szép álmot hoz.
Mire jó még?
• Az almasav jótékonyan hat a belek, a máj és az agy működésére.
• Vas-, arzén- és foszfortartalmánál fogva hatásos a vérszegénység kezelésében. Különösen hasznos ez esetben frissen préselt almalevet inni, naponta 1 kg almából, fél órával az étkezések és lefekvés előtt.
• A székrekedés orvossága: legalább két nyers alma. A főtt vagy sült almát hasmenés esetén fogyasszuk. A főzési folyamat meglágyítja a cellulózt, és gondoskodik a béltartalom sűrűsödéséről.
• A nyers almapép az akut és a krónikus vérhas gyógyszere, többször, kis adagokban kell fogyasztani.
• Gyomorbántalmakra ajánlatos naponta étkezések között 1-1 reszelt alma elfogyasztása. Fahéjjal, mézzel ízesíthetjük. Alaposan meg kell rágni! Kiváló gyomorerősítő és étvágygerjesztő étkezések előtt a reszelt alma egy kis mézzel, kevés szezámmaggal keverve. Az alma mindenfajta fejfájás kiváló ellenszere. Reggel, üres gyomorra fogyasszon a beteg egy kicsit megsózott, meghámozott almát egy héten keresztül. A kúra krónikus fejfájáskor is eredményes.
• A mézes alma ősidőktől fogva szívbetegek gyógyszere. Magas káliumtartalma miatt ajánljuk, segít, megelőzni a szívrohamot, mérsékeli a magas vérnyomást.
• Tehermentesíti a vesét, mivel minimumra csökkenti a nátrium-klorid-bevitelt, és meggátolja a vesekőképződést.
• A húgysavtúltengés okozta ízületi megbetegedéseket is kúrálja az alma, ugyanis az almasav semlegesíti a húgysavat. A gyümölcsöt zselévé főzve kiváló reumakrémet kapunk. • Száraz köhögés enyhítésére egy hétig naponta 25 dkg édes almát együnk meg.
• Begyulladt szemre is jó borogatóanyag az almapép, de az almahéj főtt levével is mosogathatjuk a szemhéjat.
• Az almának a száj higiéniájában is kiemelkedő szerep jut: erősíti a fogakat, antiszeptikus hatású.
• Foszfor- és vastartalmának köszönhetően erősíti a szervezetet és nyugtat.
• Támogatja a jó alvást, Hufeland, a modern naturmedicina atyja szerint azért, mert hatására az éjszaka folyamán kiegyenlítődik a vércukorszint.
• Gyenge koncentrálóképesség, fáradékonyság esetén gyümölcscukor és vitamintartalma megfelelő utánpótlást nyújt. Iskolás gyerekeknek, autóvezetőknek ajánlott a szünetekben 1-2 alma elfogyasztása.
• Csökkenti az éhségérzetet, oltja a szomjat, és nem terheli meg az anyagcserét.
Almatea változatok
Az alma nyugtató hatása leginkább az almahéjtea révén érvényesül. Depressziós és dadogós betegeknek is ajánlják. A teát szárított almahéjból kell főzni.
• Almahéjtea: csészénként 10 gramm friss vagy szárított almahéjat veszünk, és leöntjük a forrásban lévő vízzel, vagy 1-2 percig főzzük, majd leszűrjük. Napi adagja személyenként 3-4 csésze.
• Almavirág tea: csészénként 5 gramm szárított almavirágot leforrázunk és testmelegen fogyasztjuk. Idegnyugtató, altató.
• Fűszeres élénkítő tea: Ízlés szerint néhány almát szeletekre vágunk, a magházát eltávolítjuk, sütőben lassú tűzön szárítjuk. Ezután egy evőkanálnyi aszalt almát egy darabka fahéjjal és szegfűszeggel negyed liter forró vízzel leöntve 2 órán át állni hagyunk. Értékes reggeli vagy esti tea, különösen télen: leszűrjük és szobahőmérsékleten fogyasztjuk. Vértisztító, vérképző hatású.
Egészségkoktél almaecetből
Az almaecet a szervezetet vitaminokkal és nyomelemekkel látja el, köztük például a káliummal, ami a vese- és a bélműködést serkenti. Jó hatással van a kötőszövetre, ennek köszönhetően lassítja az öregedési folyamatokat. Oldja a koleszterintartalmú lerakódásokat, ezáltal arterioszklerózis elleni védelmet jelent. Gyorsítja a sebgyógyulást, erősíti az immunrendszert.
• Almaecetkúra: egy pohár langyos vízben feloldunk két teáskanál almaecetet és egy teáskanál mézet, reggeli előtt fél órával kortyoljuk el. Méz helyett természetes zöldség- vagy gyümölcslevet is tehetünk bele. Érzékeny gyomrúaknak éhgyomorra nem ajánljuk!
Kommentek