Hogy a bájgli mellé valami újdonságot is tudjunk kínálni…
Az ünnep az édességevés ideje. Ám ha édességdömping, akkor legalább az alapanyagok legyenek egészségesek, olyanok, amik nem terhelik meg az anyagcserét, hanem inkább serkentik a működését. Még van idő megvalósítani ezeket a recepteket!
Tejfehérje- és tejcukor-érzékenyeknek ajánljuk a szójatejet és a belőle készült semleges ízű, túróként is felhasználható tofut.
Tofus gyümölcskenyér
Hozzávalók: 40 dkg finomliszt, 2 evőkanál szójaliszt, csipetnyi só, 1 csomag sütőpor, 1 teáskanál vaníliapor, 30 dkg tofu, 2 evőkanál olaj, 2 ek mazsola, 4-5 ek méz, 20 dkg szárított barack, ízlés szerint tört mogyoró, napraforgómag
A barackot vízben áztatjuk. A tofut összemorzsoljuk. A száraz összetevőket vegyítjük. A maradék hozzávalót, kivéve az olajos magvakat, mixerben pürésítjük, majd a többi adalékkal is vegyítjük. Kiolajozott őzgerinc formába töltjük a pépet és 170 fokon kb. egy óráig sütjük.
Narancsos tofu-keksz
Hozzávalók: 2-3 narancs, 30 dkg tofu, csipetnyi só, 4 evőkanál méz vagy juharszirup, 150 dkg búzaliszt, 5 dkg kókuszreszelék, 1 teáskanál sütőpor
A narancsokat meghámozzuk, kis darabokra vágjuk, összekeverjük a tofuval, sóval, mézzel. A lisztet vegyítjük a kókuszreszelékkel, a sütőporral, majd mindezt összegyúrjuk. Evőkanállal kiolajozott tepsire szaggatjuk és közepes tűzön 20-30 percig sütjük.
Tofus répatorta
Hozzávalók: 50 dkg reszelt répa, 10 dkg pirított, őrölt mandula, 20 dkg liszt, 15 dkg zabpehely, 2 evőkanál szójaliszt, 1/2 evőkanál miszó, 3-4 evőkanál méz vagy szirup, csipetnyi fahéj, egy fél citrom leve, reszelt héja, 1-2 ek mazsola, 30 dkg tofu (a miszót kihagyhatjuk, helyette egy csipet sót tegyünk a tésztába)
A hozzávalókat összekeverjük, és kiolajozott tepsiben 180 fokon kb. 45 percig sütjük. Ha kész a sütemény, a tetejét kenjük meg karobkrémmel, és marcipánból formázott kis répákkal díszítsük.
Kommentek