Egy kis napsárga édesség, amivel bearanyozhatjuk borongós, fázós napjainkat. Már most készíthetjük a tartós házi édességeket a téli időszakra.
Az egyik finomság a birsalma. Az almához és körtéhez hasonlóan értékes méregtelenítő, egészségvédő, vízhajtó hatású, kiváló vízhajtó és ásványi anyag forrás. A birsalma magja gyógyászati szempontból különösen értékes. A belőle készült vizes kivonatnak lágyító, nyugtató, nyálkahártya bevonó hatása van, hűléses megbetegedéseknél, gyomor és torokgyulladásoknál alkalmazzák. A birsalmát általában kompótként, lekvárként főzve vagy birsalmasajtként fogyasztjuk.
Birsalmasajt
Jó lesz hozzá apró szemű, más célra alkalmatlan birsalma is. Megmossuk a gyümölcsöt, a hibás részeket kivágjuk, 4-6 szeletre vágjuk. Meghámozni, kimagozni nem kell, vizet öntve rá, épp, hogy ellepje, fedő alatt puhára főzzük. Amikor megfőtt, a levét leszűrjük, a birsalmát áttörjük. 1 kg péphez általában 80 dkg cukrot számítunk, és a lecsorgatott kb. 2 dl lével együtt szirupot főzünk belőle.
A szirupot elkeverjük a birspéppel, hozzáadunk egy evőkanálnyi citromlevet, és állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Fagyáspróbát végzünk, ha a pépből egy kávéskanálnyi tányérra téve hamar megdermed, akkor elkészült a birsalmasajt. Hideg vízzel kiöblített formákba vagy tányérokba öntjük. (Mi őzgerinc formában készítettük, szépen lehet szeletelni.) Egy-két nap múlva zsírpapírra borítjuk, szellős helyen szikkasztjuk. Papírdobozban néhány hétig eláll.
Fortély: A formák aljára néhány gerezd diót vagy hámozott mandulát is tehetünk. Így gazdagítjuk a gyümölcssajt ízét, tápértékét. Ügyesen virág- vagy más formát is kirakhatunk az olajos magvakból, aszalt gyümölcsökből. Amikor megdermedt, kiborítva maradandó dísze lesz készítményünknek, amit szépen becsomagolva akár ajándékba is adhatunk.
Megjegyzés: Igaz, hogy viszonylag sok cukrot tartalmaz, de egyéb tartósító, kocsonyásító szert nem, házilag készül, és ennek előnye, hogy tudjuk mit és miből mennyit tettünk bele.
Kommentek