A természetes gyógymódok között is eredményesen alkalmazható a gombagyógyászat, melyet a fitoterápia mintájára mikoterápiának neveztek el.
A gombák gyógyerejét már nagyon régen ismerik. Amióta pedig 1929-ben Alexander Fleming felfedezte a penicillint, egy bizonyos penészgomba lett az emberiség áldása, amely milliók életét mentette meg a második világháború során. Számos hazánkban termő gomba gyógyhatása is ismert, de mi most a meglepően fejlett távol-keleti gyógygombatudomány tapasztalatait osztjuk meg olvasóinkkal. Kínában ugyanis a gyógygombák alkalmazása ősidők óta a hagyományos gyógykezelések közé tartozik.
Életelixír
A shiitake-gomba Kelet-Ázsiában honos, Kínában és Japánban mintegy 2000 éve ismert kitűnő csemege. Kizárólag a már elhalt fák törzsén él, főleg tölgyfán, bükkön és gesztenyén. A gombának különleges aromája és egészségvédő hatása van, ezért a kínai népi gyógyászatban a testet és a lelket felfrissítő életelixírnek tartják. A shiitake világszerte elterjedt étkezési gomba, amelyből a csiperke és a laska után legtöbbet termesztenek. Egészségvédő hatása elsősorban szénhidrát-összetételében rejlik, anyagai gátolják a baktériumok és vírusok szaporodását, és az immunrendszer erősítésével még daganatgátló hatással is rendelkeznek. A gomba rendszeres fogyasztása csökkenti a vércukorszintet, az allergiát, valamint a gyulladásokat, hurutokat. Köptető hatása is ismert.
A makrobiotikus házipatika szerint közömbösíti a túlzott sófogyasztás következtében a testben lerakódott sókat, ezért az inkább jang típusú személyeknek ajánlott a fogyasztása, akik magas vérnyomásban szenvednek. (A só túlzott jang, a gomba pedig jin, ezért kiegyensúlyozza.) Jin típusú személyeknek, akik fázékonyak és sokszor hideg a kezük, lábuk, nem ajánlatos a gomba fogyasztása. A shiitake oldja a káros koleszterint és segít kiválasztani a szervezetből, valamint serkenti a veseműködést és a vizeletkiválasztást. A stresszes, feszült állapotokban is jótékony hatású.
Hogyan és mikor alkalmazzuk?
Öngyógyításra alkalmas az egész szárított termőtest vagy szárított és porított gombából készült tea. A teát így készítjük el: egy darab szárított gombát beáztatunk kb. egy órára, amíg meg nem puhul. Ezután négy részre vágjuk és 2 dl vizet hozzáöntve egy csipet tengerisóval forrás után még10-20 percig főzzük, amíg egy csészényire le nem fő a tea vize. Egyszerre csak a felét isszuk meg, a maradékot a nap második felében fogyasztjuk el. Készülhet belőle leves vagy étel is, általában a heti 3-szor fogyasztott miszólevesbe belefőzünk 1-2 darabot, annál több nem kell.
Kommentek