Hozzávalók:
olívaolaj, 1 fej vöröshagyma, 2 paprika, 2 paradicsom, 1 cukkíni, só, szójaszósz, pirított szezámmag.
Elkészítés:
A meghámozott vöröshagymát vékony karikákra vágom és egy serpenyőben aranybarnára párolom a forró olívaolajban. A megmosott paprikák húsát karikára vágom és a pirított hagymában fedő alatt, lassú tűzön párolom. Közben a paradicsomokat cikkekre vágom (mintha uzsonnázni készülnék) és ezeket is beleteszem a félig nyers paprikákhoz. Egy csipet sóval hirtelen összefőzöm az egészet. Közben egy vas serpenyőben, állandó kevergetéssel megpirítom a szezámmagot (ügyelni kell rá, hogy ne kapjon oda). Tálaláskor ezzel szórom meg a lecsót és pár csepp szójaszósszal ízesítem. A fotózáskor fekete szezámmaggal készült a lecsó, ez még izgalmasabbá teszi a színvilágát.
Mese:
Hogyan függ össze a lecsó meg az irodalom? 2009 nyarán olvastam Fehér Béla Lecsó című kispróza gyűjteményét, és interjút készítettem vele, ami így kezdődött:
Lecsószezonban olvasni a Lecsó című könyvet - kell ennél jobb? Fehér Béla tizenegy nagysikerű regény írója, ám legújabb kötete tárcáit gyűjti össze, amikről azt írja az előszóban, hogy ahogy a lecsó a magyar gasztronómia mezítlábas gyalogosa, úgy a tárca az irodalom mezítlábas gyalogosa.
- Többszörösen aktuális ez a könyv: mezítlábaskodó évszakban vagyunk, bármikor jöhet a lecsó, és szellemileg szintén egyszerű, de nagyszerű, könnyed, változatos kajára vágyunk. Kell-e mondanom, hogy a könyvét olyan étvágygerjesztően indítja, hogy azonnal főznöm kellett egy lecsót! Improvizálásra volt lehetőségem csak, abból, ami itthon volt: olaj, hagyma, paprika, paradicsom, cukkíni, mindez megbolondítva egy kevés szójaszósszal, meg pirított szezámmaggal - isteni volt! Mit szól Ön ehhez?
- Kispróza gyűjteményem címe egyrészt a kötet eklektikus mivoltára utal, másrészt a tökéletességre való törekvést fejezi ki. A lecsó ugyanis út a tökéletesség felé. Kísérlet a mindig jobbra, mert nincs két egyforma lecsó, még akkor sem, ha ugyanaz főzi. A hozzávalók sokfélesége miatt a kényes egyensúly megtestesítője, ugyanakkor az improvizáció tág tere. De a pirított szezámmag számomra így is meglepetés.
Folytatás: http://www.barkaonline.hu/megkerdeztuek/1083-megkerdeztuek-feher-belat
Kommentek