könyvajánló

Címkék

Abracadabra (1) adukibab (2) agar agar (2) ajándék ötletek (1) Akaratunk Gyógyereje (1) Akaratunk gyógyereje (1) akupunktúra (1) Albrecht Dürer (1) alga (6) algalap (6) algériai saláta (1) allergének (5) allergia (6) alma (7) almakompót (2) almalé (1) angyal (1) angyalok (1) anyatej (1) arame (4) aranygaluska (1) archetípus (1) árpa (4) articsóka (3) ásványi anyagok (1) aszalás (2) aszalt gyümölcs (2) aszalt szilva (1) atomerőmű (1) avokádó (3) Az életem ízei (1) A lélek szabadsága (1) bab (3) bableves (2) banán (2) bancha tea (2) barack (2) barackturmix (1) barátfüle (1) barátság (1) Barbados (1) barnarizs (9) basemel (1) befőzés (7) bejgli (1) Belső Nóra (1) berkenye (1) Berkenye Pityó (1) biobor (1) bioenergia (1) birs (1) birsalma (2) birsalmakompót (1) Bitches Brew (1) blansírozás (2) bobájka (1) bodzaital (1) böjt (7) Boldizsár Ildikó (1) boldogasszony mentája (1) borscs (1) brokkoli (2) brokkoli leves (1) burgonya (1) burgonyasaláta (1) búza (1) búzacsíra (1) búzás bableves (1) cayenne-bors (1) cékla (6) chia mag (2) chili (2) chilipaprika (1) cickafark (1) cikória (2) Címkék (7) citrom kúra (1) cöliákia (2) coli bélbaktérium (1) csalán (1) csalánleves (2) csalántea (1) csapati (3) cseresznye (1) csicserborsó (1) csicseriborsó (5) csicserikuckó (5) csicseri saláta (1) csicsóka (3) Csigaház (1) csikung (1) csili (1) csipkebogyó (1) csipkeital (1) csíra (6) csíraleves (1) csírázott (2) csokiéhség (1) csokitorta (1) cukkíni (1) cukkini (1) cukkíni fasírt (1) cukor (1) cukorérzékenység (2) currypor (1) currys zöldség (1) dagasztás (1) dahl (1) daifuku (1) dedikálás (1) delfinek reggelije (1) derelye (1) diéta (3) dinnye (2) dió (6) diólevél (1) Dívali (1) Dívali ünnep (1) Dr. Gyarmati Andrea (1) édesgyökér (1) édesítőszer (1) édeskömény (2) édesrizs tészta (1) édesség (2) egeszsegvar (1) egzotikus fűszerek (1) ehec baktérium (1) életerő (3) Életválságok meséi (1) elhízás (1) Elsa Valle (1) endívia (2) eper (3) Erdély Dániel (1) est (1) Eszterhai Katalin (2) ételallergia (1) ételek helyrehozása (1) ételek kézzel (1) ételkészítési módok (1) étel előkészítés (3) etetési történet (3) étkezés (2) étkezési (2) étvágy (1) Everness (1) Everness Fesztivál (1) evőeszköz (1) évszakváltás (1) fahéj (1) fájdalomcsillapítás (2) falafel (2) farfalle (1) fasírt (1) fasirt (1) fast food (1) fa elem (1) fehérjegolyó (1) fehérjék (1) fehér üröm (1) felhő (1) Fényadó ünnep (1) fermentálás (1) fogamzásgátlás (1) fogyókúra (7) fokhagyma (1) fokhagymás öntet (1) Föld (1) földimogyoró (1) föld elem (2) Főzni szexi (1) főzz évszakok szerint! (3) franciasaláta (1) frissítő ital (2) fukusimai (1) fukusimai erőmű (1) fürdő (1) fűszer (3) fűszerek (3) fűszernövény (1) fűszersó (1) gabona (4) gabonakávé (1) gabonamagvak (1) gabonapehely szelet (1) galambvirág (1) garam masala (1) gesztenye (5) gluténérzékenység (5) gojibogyó (3) gomba (3) gombaleves (1) gombasaláta (1) gombásodás (1) görögdinnye (1) grill (1) Grünkern (1) Gurgyijev (1) Gyémánt (1) gyerek (2) gyerekjáték (2) gyereknap (1) Gyere velem gyógyítani! (1) gyógyfű (1) gyógyital (1) gyógyítás (1) gyógynövény (1) gyömbér (1) gyömbérvizes (1) gyorslekvár (1) gyorsszörp (1) gyümölcs (6) gyümölcslé (1) gyümölcsleves (3) gyümölcsnyárs (1) gyümölcsös szelet (2) gyümölcssaláta (3) gyúrás (1) hagyma (2) hagymakrém (1) hagymaleves (1) hajdina (2) hajdinaleves (1) hajdina gombóc (1) Hamupipőke magmixe (1) harangvirág (1) hasfájás (1) hashajtó (1) házipatika (3) Hippokratész leves (1) hiziki (3) Hodnik Ildikó (1) hőkezelés (2) hokkaidótök (1) holdhatás (1) homeopátia (1) hormon (1) hormontípus (1) humusz (1) húsvéti menü (2) immunerősítés (2) irodalom (1) iskolabüfé (1) italalapanyag (1) izlés fiziológiája (3) Jakupcsek Gabriella (1) jégsaláta (1) jin jang (5) joghurt (2) Jorge Bucay (3) juhtúró (1) Julienne (1) kamilla (1) kánikula (3) kannelóni (1) kapor (2) kaporleves (1) káposzta (9) káposztasaláta (1) káposzta leves (1) karácsony (4) karácsonyi menü (9) Karácsonyi Vega Est (1) karalábé (4) karfiol (1) karobkrém (1) karob mokka (1) kása (1) kávé (1) Kávékantáta (1) kecsap (1) kecskesajt (1) kel (3) kelbimbó (2) kenyér (3) kenyérpirítás (2) kert (1) ketchup (1) kimerültség (1) királymorzsa (1) Kiss Ottó (1) kivi (2) kókuszkeksz (1) kókuszkrém (1) köles (12) köleses okara (1) köleses palacsinta (1) köleses saláta (1) kölesfasírt (1) kölesleves (1) kölestorta (2) koleszterin (2) köles kolbász (2) költői (1) kombu (1) komló (1) kompót (1) konyha (1) konyhanyelvművelő (1) könyv (5) könyvajánló (1) korai kötődés (1) körte (2) köszvény (1) kovászos uborka (1) Krisna-tudatú hívők (1) krumplifőzelék (1) kuglóf (1) kukorica (2) kukoricabajusz tea (1) kukoricadara (1) kukoricamálé falatkák (1) kukoricatorta (2) Kurt Tepperwein (1) kuszkusz (1) Laár András (1) lábfej (1) lapcsánka (1) lasagne (1) léböjtkúra (2) lecsó (2) lekvár (3) lélek (4) lélek táplálása (1) lelki egészség (1) lencse (2) lencsecsíra (1) lencseleves (1) lencsesaláta (2) lenmag (4) lepény (2) leves (1) lilahagyma krém (1) lilakáposzta (1) lisztérzékenység (3) lúgosítás (4) macska (1) madár (1) magas vérnyomás (1) máglyarakás (1) magnézium (1) magvak (4) máj (3) mák (5) mákos guba (1) mákos köles (1) makrobiotika (466) makrobiotika tanfolyam (23) makronauta (413) makro étrend (440) máktorta (1) mandula (1) mángold (1) mangold (1) manióka (1) masni (1) masszázs (1) meditáció (1) medvehagyma (1) Megasztár (1) meggy (1) meghűlés (2) mélyhűtés (1) menstruációs fájdalom (1) menta (1) méregtelenítés (21) mese (1) meseantológia (1) mesekalauz (1) meseterápia (1) méz (2) Michelangelo (1) Michio Kushi (2) Miles Davis (1) minesztróneleves (1) miszó (8) miszóleves (8) Mochi (1) mochi (1) mogyo (1) mogyoró (1) moszat (1) müge (1) mungóbab (2) müzliszelet (1) mu tea (1) Napkút Kiadó (1) napozás (1) napraforgó (1) napraforgómag (2) napraforgó csemege (1) narancs (2) narancsleves (1) nevelés (1) nishime (3) nituke (2) női ciklus (2) nori (5) nori alga (1) November elseje (1) Növényi Norbert (1) nyers étel (2) nyírfaital (1) okara (6) okara kolbász (1) olaj (1) olajos magvak (2) Olvasás Éjszakája (1) öngyógyítás (1) öninterjú (1) önterjú (1) öntet (3) országtorta (1) őszibarack (1) öt elem tana (9) padlizsánsaláta (1) palacsinta (2) pálcika (1) pályázati felhívás (5) paprika (2) paprikalekvár (1) paradicsom (4) paradicsomos lencse (1) parajfőzelék (1) pástétom (2) pekándió (1) penne (1) pepperonáta (1) pickels (1) Pieta szobor (1) pipiske (1) Pirosmadár (3) piros gyümölcsök (1) Piros madár (3) piskóta (1) pizza (2) polenta (1) prosztatapanaszok (1) puliszka (1) pünkösd (1) pünkösdirózsa (1) puri (1) quinoa (2) quinoapehely (1) r.makroszem (1) radicchio (1) radioaktív (1) rakott kelkáposzta (1) Ranjeet Singh (1) rántott leves (1) rántott zöldség (1) râpèes (1) ratatuille (1) rebarbara (2) rebarbaraital (1) recept (3) relaxáció (2) Rémoulade (1) répa (2) répalé (1) répapástétom (1) répatorta (1) retek (4) reuma (2) ribizli (1) Ridikül (1) rigó (1) rizs (6) rizsbukta (1) rizsfajták (1) rizsgombóc (1) rizskúra (2) rizsmiszóleves (1) rizspuding (1) rizstészta (4) rizs sütemény (1) rokfort (1) rozs (1) Rudolf Steiner (1) rukkola (1) ruta (1) salaktalanítás (2) saláta (11) salátakatáng (1) sárgabarack (1) sárgaborsóleves (1) sárgarépafőzelék (1) sátor (1) savanyítás (4) savanyú káposzta (3) Savarin (1) serpenyős alma (1) shiitake gomba (1) Shio-kombu (1) shoyuleves (1) (2) sodó (1) Soma Mamagésa (1) Sörkönyv (1) sóskaleves (1) soványság (1) spárga (1) spárgaleves (1) spenót (5) spiritualitás (2) sport (1) Stahl Judit (2) stangli (1) stressz (1) Streussel Kuchen (1) sugárfertőzés (3) sült tofu (1) súlygyarapodás (1) súlyprobléma (1) sushi (1) sütemény (2) sütőtök (6) sütőtökleves (1) szamóca (1) szamósza (2) Szécsi Noémi (1) szejtán (2) székely káposzta (1) szem (1) személyiség (1) szendvicskrém (2) szénhidrátok (1) szerelem (1) szervóra (1) szezámmag (2) szezámmagos vaj (1) szezámolaj (1) szezámsó (3) szezámvaj (1) szilva (4) szilvaleves (1) szilvásgombóc (1) Szögyal Rinpocse (2) szója (5) szójabab (4) szójababkrém (2) szójaszósz (1) szójatejbe rizs (1) szója tej (2) szokások (1) szőlő (2) szőlőlevél (1) szószok (1) sztrapacska (1) Szukák főztje (1) szusi (7) tabuli (1) tahin (4) tahinkrém (1) tahinöntet (1) tanfolyam (2) tápióka (1) tápiókagyöngy (1) tartósítás (3) tavaszi tekercs (1) tea (4) Tejeda Erika Anna (1) tejfokozó (1) tél (1) tempe (3) temperamentum (1) tempura (1) tengeri só (1) terhesség (3) természetes édesítő (1) terrine (1) testsúly (1) tészta (3) Tibeti hagyomány (1) tócsni (1) tofu (20) tofumajonéz (1) tofupástétom (1) tofurántotta (1) tofus táska (1) tofutorta (1) tojás (1) töltike (1) tönköly (1) török édesség (1) török konyha (1) Tóth Vera (1) tűlevél (1) turmixgép (1) túrógombóc (2) tűz (1) tűzrakás (1) uborka (5) uborkaleves (1) uborka saláta (1) ufóvér (1) újhagymás paradicsom (1) umeboshi (4) umeboshi szilva (1) útipatika (1) uzsonna (1) vadrizs (2) változás kora (3) vanília (1) várandósság (3) Vegetáriánus Fesztivál (4) vers (5) virágevők (1) virágszirom (2) virágtea (2) vitaminok (9) víz (3) vizitorma (1) vöröskáposzta (3) wakame (4) waldorf (1) Weöres Sándor (1) zab (5) zabcibere (1) zabital (1) zabkása (1) zabkorpa (1) zabpehely (3) zacher (1) zeller (3) zöldbab (2) zöldborsó (1) zöldség (11) zöldséges fészek (1) zöldségleves (2) zöldségsaláta (1) zöldség saláta (1) zöld tea (1) zserbó (1) zsírégetés (1) zsírok (2) Címkefelhő

Friss kommentek

Savanyítás - természetesen

Nyáron az udvarok napos sarkaiban vagy az ablakok, erkélyek muskátlis ládái mellett megjelennek az ötliteres dunsztosüvegekbe elrakott erjedő kovászos uborkák. A körfolyosós házak meghittségéhez is hozzá tartozik ez a látvány, mert a napon érlelt természetes savanyítás szokása szerencsére még mindig él.

Nyári változat

Tejsavas erjesztésű a kovászos uborka és a kovászolt káposzta.

Az uborka eltevése:

Hozzávalók:
3 kg uborka, 1 csokor friss vagy szárított kapor, 3-4 gerezd tisztított fokhagyma, 2 db nyers krumpli, forró víz, ízlés szerint kb. 1 evőkanál tengeri só.

A munka menete:
A zöldségeket megmossuk, az uborkát és a krumplit nem kell meghámozni. Az uborkát két végén ellentétes irányban hosszában bevágjuk, így jobban érik. A tisztára mosott 5 literes üvegbe beleteszünk a kaprot, a fokhagymát, és a karikára vágott krumplit. Az uborkákat szép sorjában elhelyezzük. Ráöntünk kb. 3 liter forró sós vizet. Egy kis tányérkát teszünk az üveg tetejére és napos helyre tesszük.

Egy nap múlva már kezd erjedni, esetleg kifut a leve, a habja, tegyünk bele egy tálkába. Ha nem süt a nap, akkor is megsavanyodik de be kell indítani: állítsuk bele forró vízbe. Az is fontos, hogy megfelelően sós legyen a leve, sózzunk utána, ha szükséges.

A káposzta eltevése:

Hozzávalók:
1 fej tavaszi káposzta legyalulva, 1 csokor kapor, 2 szem krumpli, forró víz, só.

A munka menete:
A tisztára mosott üvegbe alulra betesszük a megmosott kaprot, lazán benyomkodjuk a gyalult káposztát, és ráöntjük a forró sós vizet. Ugyanúgy érleljük, mint az uborkát. A krumpli helyett mindkét esetben 1 szelet kenyeret is használhatunk, ám ekkor jobb a tetejére tenni. A krumpli is, a kenyér is segíti az erjedést, a krumpli viszont nem ázik szét, ennyivel esztétikusabb.
(A fotó kedvéért tettük csak az erkély korlátjára az üvegeket, egyébként biztonságosabb helyen tartom)

Tipp: Az uborkát vagy a káposztát hozzáadhatjuk salátákhoz, ekkor ez adja a savanyú ízt. Különleges lesz például egy egyszerű köménymagos leves, ha kovászos uborkát karikázunk bele! A levét felhasználhatjuk salátaöntetekhez, levesek, főzelékek ízesítéséhez.

Miszó, pickels és társaik

A természetes savanyításnak minden nép konyhájában van hagyománya, ez is a zöldségek eltevésének egyik módszere. Ami nálunk a hordóban érlelt káposzta (uborka, paprika, patiszon stb.), az a japánoknál eltevési módszer és gyógyhatás szempontjából például a miszó (erjesztett szójababkrém) – mivel szintén támogatja a bélflórát, tisztítja az ereket, segíti a szívműködést.

Amerikában és Nyugat-Európában divatos a néhány óra alatt elkészíthető erjesztett savanyúság, az úgynevezett „pickels” – ez például „a súly alatt préselt savanyúság”: leggyakrabban retket szoktam így készíteni, de lehet más zöldségfélét is: megmosom, vékony szeletekre vágom, besózom és egy tányérra halmozom. A tetejére teszek egy kistányért és arra ráhelyezek egy kilós súlyt. 1-2 óra alatt levet ereszt és már megindul benne a tejsavas erjedési folyamat, fogyasztás előtt a levét leöntöm. Nem teljesen nyers, könnyen emészthető, a főétel kellemes kiegészítője és jól is mutat a tányéron.

Megjegyzés

A savanyú vidámmá tesz – tartja egy német közmondás. Talán azért, mert a tejsavas erjesztéssel érlelt savanyúság étványgerjesztő és az emésztést beindítja, és ha rendben van az emésztés, vidámak vagyunk? Vagy azért, mert tudat alatt tudták az európaiak is a kínai öt elem tanát, miszerint a savanyú a tavasz, az újjászületés íze, és ehhez az időszakhoz a körforgásban az ifjúság, a vidámság rendelhető hozzá. Egy biztos, gyerekkoromtól kedvelem a savanyúságot, főleg a kovászos uborkát. A csarnokba is azért jártam szívesen, mert anyukám mindig vett nekem savanyú uborkát a káposztás néniknél, anélkül nem is mehettünk tovább bevásárolni!

Nem is meglepő, hogy a gyerekek kívánják a savanyú ízt, ez életkori sajátosság! Ám ne 20 %-os ecetben eltett bogyiszlói paprikát vagy az agyonecetezett uborkát, salátát adjuk nekik, amitől lilára színeződik a szájuk széle – válasszuk inkább az enyhe, természetes ízesítésű savanyúságokat! Együnk gyakran kovászos uborkát és –káposztát, vagy savanyítsuk salátáinkat citrommal, almaecettel, rizsecettel, umeboshi ecettel.

Címkék

Címkék: uborka káposzta miszó savanyítás

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

http://makronauta.blog.hu/api/trackback/id/tr993022303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Melania 2011.08.23. 15:27:27

Fokhagymával sokkal finomabb a kovászos uborka!!! Régebben anélkül készítettem, és sokszor megpuhult, nem savanyodott annyira - gondolom, a fokhagyma fertőtlenít is. De ami a legfontosabb, az íze! Amióta ezt a receptet megkaptam, csak így kovászolok, nekem nagyon bevált, a legjobb savanyúság! A leve (behűtve) a legjobb üdítő ital! A napokban elteszek még, hadd érlelődjön, amíg jó idő van:)

Makronauta · http://makronauta.blog.hu 2013.05.17. 07:43:28

Borús időben, mint például amilyen ma van, pótolni kell a meleget, amitől az erjedés beindul: gázon vizet forralok egy edényben és beleállítom az berakott uborkás üveget. A konyhában áll, nem hagyom kihűlni, időnként átmelegítem, de vigyázok, hogy nehogy elpattanjon az üveg. Ha kisüt a nap, újra kitehetjük az erkélyre.

Judit Veres 2013.08.19. 13:50:38

Valaki tudja, hogy lehet télre eltenni a kovászos uborkát? De nem a vizes uborkát mert azt is ismerem, finom de nem olyan mint a kovászos!
Köszi!

Makronauta · http://makronauta.blog.hu 2013.08.20. 08:52:20

@Judit Veres: Egyszer egy csavaros üvegnyi kovászos uborka maradt a hűtőszekrényemben és késő ősszel is finom volt. Általában úgy tapasztaltam, veszít a savanyúságából, minél többet áll. Hogy kell direkt eltenni télre kovászos uborkát, azt nem tudom, ez egy véletlen eset volt. Utánanézek és jelzem, ha találtam valamit!

Judit Veres 2013.08.20. 09:05:47

Köszönöm a gyors választ! Én is keresgélek, ha tudok valamit megosztom!
Üdv: Judit

Makronauta · http://makronauta.blog.hu 2013.08.22. 14:53:48

@Judit Veres: köszönöm!
Találtam egyet, ki kell próbálni!
Uborka télire tejsavas erjesztéssel

Hozzávalók egy 2 literes üvegre:

1200 g közepes nagyságú, kemény uborka, 3 db hagyma, esetleg 1-2 cikk fokhagyma, 2 db paradicsom, 1-1 teáskanál mustármag és koriandermag, 3 babérlevél, 2 evőkanál tejsav, literenként 30 g, só, kapor, torma.

Elkészítése:
Az uborkákat gyökérkefével tisztítva megmossuk, a végeit hosszában középen, ellentétes irányban néhány centire bevágjuk, mert így a folyadék könnyebben belemegy. A paradicsomokat megmossuk, negyedeljük, a hagymát megtisztítjuk. Az uborkát, a paradicsommal, a hagymával és a fűszerekkel együtt szorosan berakjuk az üvegbe, 4/5 részéig töltsük meg az üvegeket. A vizet felfőzzük és feloldjuk benne a sót. Amikor kihűlt, belekeverjük a tejsavat, majd ráöntjük az uborkára – teljesen fedje be a lé. Ha lehetséges, fedjük le málnalevéllel vagy ribizli levéllel.

Erjesztés: 18-20 C˚ -on kb. 10 napig sötét helyen
Savanyítás, tárolás: 0-10 C˚ -on, legalább 2-3 hétig sötét helyen.

Erre a célra jó a csavaros fedelű befőttesüveg és a csatos fedelű gumigyűrűs üveg is. A tejsavas erjesztésnél nem kell tartanunk attól, hogy megpattan az üveg, ez csak az alkoholos erjesztési folyamatnál fordul elő (ezt írja a könyv – Annelies Schöneck: Sauer macht lustig, Verlag freies Geistesleben 1990 - remélem, így is van!) Továbbá tanácsolja, hogy jó, ha saját tapasztalatokat szerzünk a befőzéssel kapcsolatban.

Judit Veres 2013.08.23. 18:11:46

Köszönöm megpróbálom, de attól tartok, hogy a paradicsomtól ellágyul!? Most olyat hallottam, hogy megcsináljuk a nyárit és amikor megérett a leszűrt levét felforralva visszaöntjük az uborkára és lezárjuk az üveget! Üdv: Judit

Makronauta · http://makronauta.blog.hu 2013.08.23. 20:13:39

Ez nagyon jól hangzik! Ki is fogom próbálni, most érik egy nagy adag az erkélyen, majd abból. A paradicsom nekem is furcsa, minek is bele, legfeljebb zöld paradicsom... köszönöm és üdv!

Makronauta · http://makronauta.blog.hu 2014.06.08. 10:42:33

Nálunk most újra érik mindkettő, uborka is, káposzta is!

Makronauta · http://makronauta.blog.hu 2015.07.03. 07:22:04

Tegnap eltettem, már erjed! Nekem ez a módszer vált be.
Itt egy mai cikk az origón: www.origo.hu/tafelspicc/recept/20150626--a-kovaszos-uborka-ezer-receptje.html

Makronauta · http://makronauta.blog.hu 2015.08.06. 11:07:51

Nyári savanyú káposztából most készül párolt káposzta. A leve jó lesz levesnek az elkövetkező napok valamelyikén. Nagyon finom lett!