Azt mondják, hogy az édesség iránti vágy a szeretet hiányára utal. Szeretetből sohasem elég, de ha a szülő az oldott, derűs együtt töltött idő élményét állandóan csokival, nyalánkságokkal pótolja, vesztes marad ő is, a gyerek is.
Cukor=boldogság?
Ajajj édesszájú a gyerek címmel jelent meg egy cikk a dívány poronty rovatában. Bizony nem árt újra és újra elővenni ezt a témát. Egy felmérés szerint az iskoláskorú gyerekek csupán két ízt ismernek, az édeset és a sósat. Nyilvánvalóan a sós ropogtatnivalók és az édességek meg az üdítő italok miatt.
Az origó értesülései szerint az amerikai tinédzserek veszélyesen sok édességet esznek, ami körülbelül napi fél pohár kristálycukornak megfelelő mennyiség, és energiabevitelüknek ötödét teszi ki. Ez a koleszterinértékek megváltozása miatt növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a prevenciót már gyerekkorban el kell kezdeni. Szomorú tény, de hát azt ismerik, azt szokják meg, és azt kérik, amit kapnak! A mesterséges ízek becsapják és elnyomják az ízlelő érzéket, és a vágyaikban továbbra is álmaik netovábbja a csokoládé marad.
Hosszú távon biztosan a természetes édességekkel járunk jobban, ezek ugyanis úgy táplálnak, hogy nem terhelik az emésztést, anyagcsere termékeik nem savasítanak, nem mérgezik az idegrendszert. A jóérzés, a boldogság leginkább az édes ízhez kötődik, bár a kiegyensúlyozott állapothoz a többi is hozzátartozik. Milyen ízeket ismerünk az édesen és a sóson kívül?
A kínai öt elem tana szerint éppolyan fontos ezeken kívül a savanyú, a keserű és a csípős is. Mindez persze úgy jó, ha enyhén, természetesen és nem drasztikusan jelenik meg ételeinkben. A természetes édes íz sosem erőszakos, agresszív, hanem lágy, kellemes, mint az anyatej, az édesvizek, a tejes búza, a belőle sütött lepény, meg az érett gyümölcs.
Természetes édesítők?
A természetes táplálkozás követői semmi esetre sem ajánlják a természetes ízesítőket. Figyelem! Számos termékre ráírják, hogy cukormentes (pl. rágógumik): ám az sokszor mesterséges édesítőszert, például aszpartamot tartalmaz, ami arra érzékenyeknél fejfájást, kábultságot, emlékezetkiesést, látászavarokat, rendkívüli aktivitást, rosszullétet és allergiás reakciókat válthat ki. Ha már mindenképpen édesíteni szeretnénk, válasszuk a mézet, a gabonamalátákat, az áztatott aszalt gyümölcsöket, vagy például a mazsolát, nyersen, főzve és annak a levét.
Édes, érett föld
Az öt elem tana szerint az energia körforgása az érett nyárban kerül nyugvópontra, egyensúlyba, amikor a kerek, sárgás, pirosas és barnás színű gyümölcsök, zöldségek beérnek. Ezek tartoznak a föld elemhez, ízük az édes, és a gyomor, lép, hasnyálmirigy szerv-együttest erősítik. Jól tesszük, ha ilyenkor azt fogyasztjuk, ami érik, dinnyét, barackot, tököt, káposztaféléket. Ki hinné, hogy a zöldségek közt is van édes ízű! Pedig a sárgarépa, a csicsóka, a sütőtök, sőt a hagyma is legtöbbször édes. Sütőtökből készíthetünk ivólevet, levest, süthetjük sütőben. A hagymából meg kenyérre kenhető pástétomot párolhatunk kevés olajon, pici sóval, fűszernövényekkel.
Nyers, aszalt, sült, főtt
Nem arról van szó, hogy nem ehetünk meg jóízűen egy szelet csokoládét vagy egy jobb cukrászsüteményt, netán anyuka vagy nagymama süteményét – dehogynem, nyugodtan ehetünk időnként ilyet is: de ne egy tepsivel… A minőségről van szó! A minőségre törekedjünk, ne a mennyiségre. Süteményeket otthon készíthetünk teljeskiőrlésű lisztekből, kevesebb cukorral vagy mézzel, gyümölccsel ízesítve. Az érett, hibátlan gyümölcs úgy a legfinomabb, ha a fáról, a bokorról éppen leszakítottuk, ám, ha nem vagyunk biztosak benne, hogy nincs rajta permetezőszer, más egyéb fertőzés, akkor alaposan meg kell mosni.
A nyersből sem jó sokat enni, - esetenként hasmenést okozhat, vagy éppen befog -, és úgy fogyasszuk, hogy előtte, utána egy fél órával nem eszünk semmi mást. Kiváló természetes nassolnivaló az aszalt gyümölcs. Házilag is készülhet. (Recept hamarosan!) A sült alma vagy a pite tetején lévő kissé karamellizált almaszeletek íze utánozhatatlan. A kompót kíméli az emésztést, különböző betegségekből lábadozók például inkább cukor nélkül készült kompótot fogyasszanak, mint nyers gyümölcsöt!
Kommentek