Ünnepen inkább kirúgunk a hámból, mintsem reguláznánk magunkat – jöjjön tehát a csemege, bármilyen, bármi áron, csak szeresse a csemete! A gyerekek meg kifejezetten szeretik az egészségtelen ételeket, mesefigurához illő áhítattal ejtik ki különböző élelmiszer márkák neveit, nagyon hamar megszokják az ízeket (a tartósítószerek ízét is), és felnőttként is ezeket fogják kívánni.
Mit tehet a szülő, ha egészséges babazsúrt szeretne minden kihívás ellenére - mégis? Furfangosnak kell lennie (mint oly sok mesefigurának!) és ki kell találnia, hogyan varázsolhat természetes alapanyagokból gyermekének asztalára és szájába ízletes fogásokat…
Alapelv, hogy ami szép, érdekes, színes és formás, az a vonzó. A második legfontosabb, pedig az, hogy amit anyu, apu is jóízűen, jókedvvel megeszik, azt ő is szeretni fogja – mivel a példamutatás a konyhában az étkezőasztalnál is érvényes. Végül, de nem utolsó sorban, a derűnek, jókedvnek evés közben is helye van ám!
Leginkább, ha közben rá tudunk hangolódni az étkezésre, mint olyan rítusra, ami a teremtő erőkkel köt össze minket, és az étel valóban kielégíti a felnövekvő kívánságait, táplálja testét, lelkét, szellemét. A receptjeink alapján elkészíthető fogásokat tejcukor- és tejfehérje érzékenyek, glutén-érzékenyek is fogyaszthatják.
Sárgarépás tofupástétom
Hozzávalók: 5 dkg tofu, 15 dkg sárgarépa, egy kevés almaecet, 1 kávéskanál frissen reszelt gyömbér, ízlés szerint pirospaprika, só.
A sárgarépát a legapróbb lyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a többi adalékot és pépesítjük. Sós kekszre, teljesőrlésű kenyér falatokra kenve nagyon finom. Nyers zöldségdarabokat – retek, uborka, répa, káposzta – rágcsáljunk hozzá.
Szójatejbe-rizs gyümölccsel
Hozzávalók: 15 dkg kerek szemű barnarizs, 1 liter szójatej, 5 dkg kénezetlen mazsola, 1 rúd vanília, 50 dkg eper, vagy az évszaknak megfelelő gyümölcs, 5 dkg juharszirup.
A rizst megmossuk, felöntjük a szójatejjel és felfőzzük. Hozzáadjuk a mazsolát, a vaníliát, egy kevés cukrot és sót. A tüzet takarékra állítjuk és a rizst 40 percig főzzük. Közben megmossuk az epret, daraboljuk és a juharszirupban állni hagyjuk. A gyümölcsöt a melegen kiadagolt rizs tetejére tesszük. Ha kihűlt, akkor is finom! A keményebb gyümölcsöket - cseresznyét vagy szilvát - egy kicsit főzzük együtt a rizzsel! Rizs helyett a teljesőrlésű búzadarát vagy a kölest is ajánljuk.
Játékos kukoricamálé falatkák
Hozzávalók: a natúr változathoz: 40 dkg finomra őrölt kukoricaliszt, 8 dl víz. A fűszeres változathoz: 8 dl zöldségleves-sűrítmény, ezen kívül ha akarunk, tehetünk bele 6 dkg vaj, különféle gyógynövényeket ízesítésre (pl. kakukkfű, rozmaring, kapor, borsikafű, szurokfű), 1,5 kk tengeri só, apróra reszelt cukkinit, 1-2 fokhagymagerezdet, friss, apróra vágott petrezselymet vagy metélőhagymát.
A kukoricalisztet vízben 30 percig duzzadni hagyjuk. Azután feltesszük főni, és minden 5 percben megkeverjük, amíg a liszt meg nem fő. A gáz eloltása után 10 percig állni hagyjuk. Ha a másik változatot készítjük, ekkor keverjük hozzá a fűszereket, zöldségeket. Egy nagy jénait vagy öntöttvas lábost kikenünk vajjal, a tojásokat, a curryt belekeverjük a kukoricapürébe, és az edényben 1 cm vastagságban kiterítjük.
Utána vizes kanállal elsimítjuk, hagyjuk kihűlni. Pogácsaszaggató formákkal figurákat szúrunk ki ebből a masszából, egy tányéron elrendezzük őket, megszórhatjuk pirított napraforgóval vagy tökmaggal, a szezámsó is jól illik hozzá. Kínálhatunk hozzá öntetet is, például tofumajonézbe mártogathatjuk a falatkákat. Amennyiben fűszerek nélkül készítettük, gyümölcsízzel is kínálhatjuk.
A tofumajonéz (szójanéz)
Egy kis tofut krémes állagúra mixelünk vízzel, majd ízlés szerint sózzuk, kis mustárral, olívaolajjal keverjük, pár csepp citromlével ízesítjük és kurkumával színezzük, mint a tofurántottát. Ez nem romlik meleg időben sem, mert nincs benne tojás - íze nagyon hasonló a majonézhez.
Kommentek