Komplett tavaszi főétel a tavaszi energiák jegyében: a blansírozott zöld levél a máj méregtelenítő munkáját segíti, a tofu szójababból készült, könnyen emészthető növényi fehérje, a nituke jó jang minőségű, energiaáramlást segítő zöldségétel. Először készítsük el a tofurántottát!
Tofurántotta
Hozzávalók 4 személyre:
1 hagyma, 1 csomag (400 gr) tofu, hidegen sajtolt napraforgóolaj, fűszerek: bazsalikom vagy kakukkfű, őrölt kömény, törött bors, pirospaprika, tengerisó, kurkuma, szójaszósz, citromlé.
Apróra vágott hagymát olajban aranybarnára párolunk, egy csipet bazsalikomot vagy kakukkfüvet, és ízlés szerint köménymagot, törött borsot belekeverünk és belemorzsoljuk a tofut. Egy csipet sóval, egy kis vízzel fedő alatt abáljuk. Amikor kész, egy kevés kurkumát teszünk hozzá, ettől lesz sárga, és a megszólalásig hasonlít a tojásból készült omlettre! Ízlés szerint apróra vágott snidlinggel, petrezselyem zölddel dúsítjuk, sózzuk, kevés szójaszósszal, citromlével ízesítjük. Melegen gabonával, salátával fogyasztható. Ha kihűlt, finom szendvicskrém lesz belőle.
Forrázott levelek
Kelkáposztán kívül bármilyen zöld levelet blansírozhatunk, úgy, hogy forró lobogó sós vízben pár percig, fedő nélkül főzzük. A vékonyabb leveleket (pl. cékla, zöldhagyma, retek) 1-2 percig, a vastagabbakat, pl. kelkáposzta, 2-3 percig. Ne főzzük ronggyá, de ne maradjon kemény se. Végezzünk szakításpróbát! A végén hideg folyó víz alatt leöblítjük a leveleket és a tányért díszítjük vele. A blansírozott zöld levelek a máj méregtelenítő munkáját segítik, a tavaszi energiát támogatják, de az év minden napján tanácsos egy keveset fogyasztani.
Változata:
A leveleket feldolgozhatjuk és egyéb salátákat is készíthetünk belőlük. Például:
Forrázott kel, pirított amerikai mogyoró, mustáros tahinszósszal
A forrázott leveleket csíkokra vágjuk, tisztított amerikai mogyorót serpenyőben szárazon megpirítunk. Ehhez készítünk egy szószt: tahint (szezámmag krémet) összekeverünk mustárral. Nagyon finom! Figyelem: aki allergiás a mogyoróra, anélkül készítse el, tehet a krémhez egy kanálnyi pirított szezámmagot. (öntet variáns: mustár, fokhagyma, gyömbér, olaj, víz)
Nituke
Gyökeres zöldség étel, gyufaszálasra vágott zöldségekből. A nituke jó jang minőség, segíti testünkben az energiaáramlást. Rendkívül változatos, és néhány perc alatt elkészül – együk akár mindennap, köretként, gabona mellé.
Hozzávalók:
1 fej hagyma, 2-2 közepes sárgarépa, petrezselyemgyökér, 200 g natúr szójacsíra, 1 evőkanál finomra vágott friss gyömbér, 1 teáskanál tengerisó, 2 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj, pár csepp szójaszósz.
Elkészítés:
A hagymát vékonyra szeleteljük, a gyökeres zöldségeket ferdén karikákra, majd gyufaszál vékonyságúra felaprítjuk. Serpenyőben vagy wokban olajat forrósítunk, a hagymát üvegesre pirítjuk, hozzátesszük a gyömbért, a répákat, a csírát, megsózzuk és 1-2 percig pirítjuk. A végén pár csepp szójaszósszal ízesítjük.
Változatai:
apróra vágott gyökeres zöldségek, hagyma, sárgarépa, póré, hiziki, vagy: répa, karalábé, hagyma, fokhagyma, hiziki, főtt csicseri. Ha színesíteni szeretnénk, egy kiskanál kurkumát keverjünk hozzá, akár fekete köményt is szórhatunk rá. A kurkuma és a feketekömény az emésztést serkenti, gátolja a puffadást.
Kommentek