Címkék

Abracadabra (1) adukibab (2) advent (2) áfonya (1) aforizma (1) agar agar (2) ajándék ötletek (1) Akaratunk gyógyereje (1) Akaratunk Gyógyereje (1) Aki szépen butáskodik (1) akupunktúra (1) alapanyagok (2) Albrecht Dürer (1) alga (6) algalap (6) algériai saláta (1) allergének (5) allergia (6) alma (8) almakompót (2) almalé (1) Almásy Katalin (1) alternatív táplálkozás (1) angyal (1) angyalok (1) Anti Saar (1) antropozófia (1) anyaság (1) anyatej (1) Apukai perspektíva (1) arame (4) aranygaluska (1) Arany János (1) archetípus (1) árnika (1) árpa (5) articsóka (3) ásványi anyagok (1) aszalás (3) aszalt gyümölcs (4) aszalt szilva (1) atomerőmű (1) avokádó (4) Azt mondták válnak (1) Az életem ízei (1) A legjobb hely a városban te vagy (1) A lélek szabadsága (1) A szomjas troll (1) A Varjúherceg (1) bab (4) bableves (4) banán (3) bancha tea (2) barack (2) barackturmix (1) barátfüle (1) barátság (1) Barbados (1) barnarizs (11) Bart Dániel (1) basemel (1) befőzés (11) bejgli (1) Belső Nóra (1) berkenye (1) Berkenye Pityó (1) Betűtészta Kiadó (1) biobor (1) bioenergia (1) birs (2) birsalma (3) birsalmakompót (1) birsalmaleves (1) Bitches Brew (1) blansírozás (2) bobájka (1) bodza (1) bodzaital (2) bögrés mákos (1) böjt (10) Böjte Csaba (1) Böjte Csaba füveskönyve (1) bölcsesség (1) Boldizsár Ildikó (3) boldogasszony mentája (1) Boldog szülő (1) Bóna László (3) borscs (1) brokkoli (4) brokkolileves (1) brokkoli leves (1) Budapesti kultúrtörténeti séták (1) bukta (1) burgonya (1) burgonyasaláta (1) Burnout szindróma (1) búza (2) búzacsíra (2) búzadara (1) búzahús (1) búzás bableves (2) cayenne-bors (1) cékla (9) céklasaláta (1) cékla fasírt (1) chia mag (2) chili (2) chilipaprika (1) cickafark (1) cikória (2) Címkék (7) citrom kúra (1) Cointreau (1) cöliákia (2) coli bélbaktérium (1) családterápia (2) csalamádé (1) csalán (1) csalánleves (2) csalántea (1) csapati (3) Csapody Kinga (1) császármorzsa (1) Csányi Vilmos (1) Csender Levente (1) cseresznye (3) csicserborsó (1) csicseriborsó (5) csicserikuckó (5) csicseri saláta (1) csicsóka (3) Csigaház (1) Csigó Zita (1) csikung (1) csili (1) csipkebogyó (1) csipkeital (1) csíra (9) csíraleves (1) csírázott (3) csőben sült (1) Csóka Judit (1) csokiéhség (1) csokitorta (1) csokoládé (1) Csomagolj ebédet! (1) cukkini (1) cukkíni (1) cukkíni fasírt (1) cukkini krémleves (2) cukor (1) cukorérzékenység (2) currypor (1) currys zöldség (1) dagasztás (1) dahl (1) daifuku (1) Das Goetheanum (1) dedikálás (1) delfinek reggelije (1) demencia (1) derelye (1) desszert (2) desszertgolyók (1) Dettikéről és más istenekről (1) diéta (3) dinnye (3) dió (6) diólevél (1) diós csiga (2) Dívali (1) Dívali ünnep (1) Dombóvári István (1) Dr. Gyarmati Andrea (1) dr. Katona Edit (1) Dragomán György (2) édesgyökér (1) édesítőszer (1) édeskömény (2) édesrizs tészta (1) édesség (4) egészséges táplálkozás (2) egeszsegvar (1) Egyszerűbb gyermekkor (1) Egyszer egy kutya (1) egytálétel (1) együttérzés (1) egzotikus fűszerek (1) ehec baktérium (1) Elekes Dóra (1) élelmiszermentők (1) Élesztő (1) életerő (3) Életválságok meséi (1) elhízás (1) Előfutár (1) Elsa Valle (1) empátia (1) Emyü Gardian (1) endívia (2) eper (3) Erdély Dániel (1) érzékenységek (1) est (1) Eszterhai Katalin (4) ételallergia (1) ételek helyrehozása (1) ételek kézzel (1) ételfotó kiállítás (1) ételkészítési módok (2) étel előkészítés (3) etetési történet (3) étkezés (2) étkezési (2) étvágy (1) Everness (1) Everness Fesztivál (1) evőeszköz (1) évszakváltás (1) Ez a város egy távoli bolygó (1) fagyi (1) fahéj (1) fájdalomcsillapítás (2) falafel (2) farfalle (1) fasirt (1) fasírt (2) fast food (1) fa elem (1) fehérjegolyó (1) fehérjék (1) fehér üröm (1) feldolgozásregény (1) felhő (1) Fényadó ünnep (1) fényevés (1) fermentálás (1) filozófia (1) finn nemzeti étel (1) fogamzásgátlás (1) fogyókúra (8) fokhagyma (1) fokhagymás öntet (1) Föld (1) földimogyoró (2) föld elem (2) Folyékony kenyér (1) FoodPlay (1) Főzdefeszt (1) főzés (1) főzési módok (4) Főzni szexi (1) Főzőskönyv (1) főzz évszakok szerint! (7) franciasaláta (1) frissítő ital (2) fukusimai (1) fukusimai erőmű (1) fürdő (1) fűszer (3) fűszerek (3) fűszernövény (1) fűszersó (1) gabona (4) gabonafehérje (2) gabonakávé (1) gabonamagvak (1) gabonapehely szelet (1) gabona fasírt (1) galambvirág (1) galuska (1) garam masala (1) Gellérthegy (1) generációk (1) gesztenye (5) Géczi János (1) gluténérzékenység (6) gluténintolerancia (1) gojibogyó (3) gomba (7) gombaleves (2) gombapörkölt (1) gombasaláta (1) gombásodás (1) görögdinnye (1) görögsaláta (1) grill (2) Grünkern (1) Gurgyijev (1) Gyémánt (1) gyerek (4) gyerekjáték (2) gyerekkönyv (2) gyereknap (1) Gyere velem gyógyítani! (1) gyermekétkeztetés (1) gyógyfű (2) gyógyital (2) gyógyítás (1) gyógynövény (1) gyógytea (1) gyömbér (1) gyömbérvizes (1) gyorslekvár (1) gyorsszörp (1) gyümölcs (11) gyümölcslé (1) gyümölcsleves (3) gyümölcsnyárs (1) gyümölcsös szelet (2) gyümölcssaláta (3) gyümölcszselé (1) gyúrás (1) hagyma (3) hagymakrém (1) hagymaleves (1) hajdina (3) hajdinaleves (1) hajdina gombóc (1) Hamupipőke Facebook-profilja (1) Hamupipőke magmixe (1) harangvirág (1) hasfájás (1) hashajtó (1) házipatika (3) házi gyógymódok (1) házi sör (1) Hippokratész leves (1) hízás (1) hiziki (3) Hodnik Ildikó (1) Hogyan segítsek én terajtad (1) hőkezelés (2) hókifli (1) hokkaidótök (3) hokkaidó tök (2) Holch Gábor (1) holdhatás (1) Holló Kati (1) homeopátia (3) hormon (1) hormontípus (1) Horváth Ildi (1) humusz (1) Húsvét (2) húsvéti menü (2) időskor (1) időskori betegségek (3) idősödés (1) Így mennek nálunk a dolgok (1) immunerősítés (2) Irány Észak! (1) irodalom (1) iskolabüfé (2) italalapanyag (2) izlés fiziológiája (3) J. Kovács Judit (1) Jakupcsek Gabriella (1) jégsaláta (1) Jézus Szíve Társasága Péceli Idős Otthon (1) Jézus Szíve Társasága Péceli Idős Otthona (1) jin jang (7) joghurt (2) Jorge Bucay (3) Joseph Beuys (1) juhtúró (1) Julienne (1) kakaós csiga (2) kamilla (1) kánikula (3) kannelóni (1) kapor (2) kaporleves (2) káposzta (9) káposztasaláta (1) káposzta leves (1) karácsony (10) karácsonyi aprósütemények (1) karácsonyi menü (13) Karácsonyi Vega Est (1) karalábé (5) karantén (2) karanténkonyha (1) karfiol (4) karfiolkrém leves (1) karobkrém (1) karob mokka (1) kása (1) kávé (2) Kávékantáta (2) kecsap (1) kecskealudttej (1) kecskesajt (1) kecsketej (2) kecsketúró (1) Keiya (1) Kékre szeretni (1) keksz (1) kel (3) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (3) kenyérpirítás (2) Kerekító Manó (1) kert (1) ketchup (1) KidsOasis (1) kimerültség (1) Kim John Payne (1) királymorzsa (1) kirándulás (1) Kiss Noémi (1) Kiss Ottó (1) Kis viking legendárium (1) kivi (2) Ki szeret igazán? (1) Kneipp-kúra (1) kofu (2) kofugombóc (1) kókuszgolyó (1) kókuszkeksz (1) kókuszkrém (1) kókusz kocka (1) köles (15) köleses okara (1) köleses palacsinta (1) köleses saláta (1) kölesfasírt (1) kölesleves (1) kölestorta (2) koleszterin (2) köles kolbász (2) köles sütemény (1) költői (1) kombu (1) komló (1) kompót (1) Koncz Zsuzsa (1) konyha (1) konyhanyelvművelő (1) könyv (7) könyvajánló (6) Könyvhét (1) korai kötődés (1) Koródi Márta (1) koronavírus (1) körte (4) köszvény (1) kovászos uborka (3) közkedvelt recept (1) Közös Lábos (4) Krisna-tudatú hívők (1) kroaszan (1) krumpli (1) krumplifőzelék (1) krumplis galuska (1) kuglóf (1) kukorica (4) kukoricabajusz tea (1) kukoricadara (1) kukoricamálé falatkák (1) kukoricatorta (2) kukta (1) Kurt Tepperwein (1) kuszkusz (2) Laár András (1) lábfej (1) Lajtai György (1) Lámpaoltó pöttyös néni (1) Lányok és asszonyok aranykönyve (1) lapcsánka (1) lasagne (1) lazacleves (1) (1) léböjtkúra (4) lecsó (3) Légy az élet csodálója! (1) lekvár (3) lekváros bukta (1) lélek (6) lélek táplálása (3) lelki-szellemi táplálék (2) lelki egészség (2) lencse (2) lencsecsíra (1) lencseleves (1) lencsesaláta (2) lenmag (4) lepény (2) leves (1) lilahagyma krém (1) lilakáposzta (1) Linda Thomas (1) lisztérzékenység (3) lúgosítás (4) macska (1) madár (1) magas vérnyomás (1) máglyarakás (1) magnézium (1) magvak (4) magyaros francia lecsó (1) Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (1) Mahasti (1) máj (3) majonézes kukorica (1) mák (7) mákos guba (1) mákos köles (1) mákos kukorica (1) makrobiotika (659) makrobiotika tanfolyam (24) makronauta (608) makro étrend (627) máktorta (1) mandula (1) mángold (1) mangold (1) manióka (1) Manó Kiadó (1) mantou (1) Maros Krisztina (1) Martin Keizer (5) masni (1) masszázs (1) meditáció (1) mediterrán lecsó (1) medvehagyma (1) Megasztár (1) meggy (2) meghűlés (2) Melegszívű fegyelmezés (1) mélyhűtés (1) mennybemenetel (1) menstruációs fájdalom (1) menta (2) méregtelenítés (22) mese (2) meseantológia (1) mesekalauz (1) meseterapeuta (2) meseterápia (2) Metamorphoses Meseterápiás Módszer (1) méz (2) mézes sütemény (1) Michelangelo (1) Michio Kushi (2) milánói makaróni (1) Miles Davis (1) Mina Dobic (1) minesztróneleves (1) miszó (10) miszóleves (10) Mi vagy nekem? – Mi vagyok neked? (1) Mochi (1) mochi (1) mogyo (1) mogyoró (1) mondóka (1) morzsasüti (1) morzsás karfiol (1) moszat (1) müge (1) mungóbab (2) művészet (1) müzli (1) müzliszelet (1) mu tea (1) nagyszülő (1) Nagyszülők a kispadon? (1) Napkút Kiadó (1) napozás (1) napraforgó (1) napraforgómag (2) napraforgó csemege (1) narancs (2) narancsleves (1) naspolya (1) népmese (1) nevelés (2) nishime (5) nituke (2) női ciklus (2) női sors (1) Nők Lapja (1) nori (5) nori alga (1) November elseje (1) Növényi Norbert (1) nyers étel (2) nyírfaital (1) Odüsszeusz (1) okara (7) okarafasírt (1) okara kolbász (1) olaj (1) olajos magvak (2) Olvasás Éjszakája (1) öngyógyítás (1) öninterjú (1) önismeret (1) önterjú (1) öntet (3) országtorta (1) őszibarack (1) Őszi kék (1) Otthon (1) öt elem tana (10) padlizsánsaláta (2) palacsinta (2) pálcika (1) pályázati felhívás (5) paprika (3) paprikakrém (1) paprikalekvár (2) paradicsom (6) paradicsomlé (1) paradicsomos káposzta főzelék (1) paradicsomos lencse (1) paradicsomos pesto (1) parajfőzelék (1) Párducpompa (1) parkáp (1) pástétom (2) patiszon (1) pekándió (1) penne (2) pénz (1) pepperonáta (1) pestoszósz (1) pesto szósz (1) pickels (1) Pieta szobor (1) pihenés (1) pipiske (1) Pirosmadár (3) piros gyümölcsök (2) Piros madár (3) piskóta (2) pizza (2) pofézni (1) polenta (1) Pöttyös néni (1) praktikák (1) pránaevés (1) prosztatapanaszok (1) puliszka (1) pünkösd (3) pünkösdirózsa (2) puri (1) quinoa (2) quinoapehely (1) r.makroszem (1) radicchio (1) radioaktív (1) rádióműsor (4) rakottas (1) rakott kelkáposzta (1) Ranjeet Singh (1) Ránky Edit (1) rántott leves (1) rántott tejbegríz (1) rántott zöldség (1) râpèes (1) ratatouille (1) ratatuille (1) rebarbara (2) rebarbaraital (1) recept (3) relaxáció (2) Rémoulade (1) reneszánsz süti (1) répa (2) répalé (1) répapástétom (1) répatorta (1) retek (5) retekcsíra (1) reuma (2) ribizke (1) ribizli (1) Ridikül (1) rigó (1) Rigó Kata (1) rizs (7) rizsbukta (1) rizsfajták (1) rizsfasírt (1) rizsgombóc (1) rizskúra (2) rizsmiszóleves (1) rizspuding (1) rizst (1) rizstészta (4) rizs sütemény (1) Rofusz Kinga (1) rokfort (1) rozs (1) Rudolf Steiner (2) rukkola (1) ruta (1) salaktalanítás (2) saláta (14) salátakatáng (1) Saly Noémi (1) sárgabarack (1) sárgaborsó (1) sárgaborsóleves (1) sárgadinnye (1) sárgarépa (1) sárgarépafőzelék (1) sátor (1) savanyítás (7) savanyúság (2) savanyú káposzta (5) Savarin (1) Scolar Kiadó (1) serpenyős alma (1) Sértések és sértődések (1) shiitake gomba (1) Shio-kombu (1) shoyuleves (1) (2) sodó (1) Soma Mamagésa (1) sör (1) sörfőzés (1) Sörivók zsebkönyve (1) Sörkönyv (1) sóska (1) sóskaleves (1) soványság (1) spárga (1) spárgaleves (1) spenót (6) spenótos pesto (1) spiritualitás (2) sport (1) Stahl Judit (2) stangli (1) Steve Biddulph (1) stressz (2) Streussel Kuchen (1) sugárfertőzés (3) sült répa (1) sült tofu (1) súlygyarapodás (1) súlyprobléma (1) superfood (1) sushi (1) sütemény (7) sütőtök (10) sütőtökleves (1) Szalma Edit (1) szamóca (1) szamósza (4) Szécsi Noémi (2) szeder (2) szejtán (2) székely káposzta (1) szellemi fejlődés (1) szem (1) személyiség (1) szendvicskrém (2) szénhidrátok (1) szerelem (1) Szeretni a takarítást?! (1) szervóra (1) szezámmag (2) szezámmagos vaj (1) szezámolaj (2) szezámsó (3) szezámvaj (1) szieszta (1) szilva (6) szilvaleves (1) szilvásgombóc (1) szilva fagylalt (1) szilveszter (1) szilveszteri menü (1) Szimpla kert (1) szinusz hullám (1) Szó-csönd (1) szociális művészet (1) Szögyal Rinpocse (2) szója (5) szójabab (4) szójababkrém (2) szójaszósz (1) szójatej (1) szójatejbe rizs (1) szója tej (2) szokások (1) szőlő (2) szőlőlevél (1) szörp (1) szószok (1) sztrapacska (1) Szukák főztje (1) születésnap (1) szushi (1) szusi (7) tabuli (1) tahin (4) tahinkrém (1) tahinöntet (1) tanfolyam (2) tápióka (1) tápiókagyöngy (1) tartósítás (4) tavaszi tekercs (1) tea (4) tejbegríz (2) Tejeda Erika Anna (1) tejfokozó (1) tél (5) téli étel (1) tempe (3) temperamentum (1) tempura (1) tengeri só (1) terhesség (3) természetes édesítő (1) természetgyógyász (1) természetgyógyászat (1) terrine (1) testsúly (1) tészta (4) Tibeti hagyomány (1) Tisza Kata (2) tócsni (1) tofu (23) tofumajonéz (1) tofupástétom (1) tofurántotta (2) tofus brokkolileves (1) tofus penne (1) tofus táska (1) tofutorta (1) tojás (1) tök (3) töltike (2) tönköly (1) török édesség (1) török konyha (1) Tóth Krisztina (1) Tóth Vera (1) tudatos táplálkozás (1) tűlevél (1) turmixgép (1) túrógombóc (3) tűz (1) tűzrakás (1) uborka (6) uborkaleves (1) uborka saláta (1) ufóvér (1) újhagymás paradicsom (1) Újratervezők Az autizmus spektrummal élőkért Egyesület (4) umeboshi (4) umeboshi szilva (1) Unicef (1) úritök (1) útipatika (1) uzsonna (1) vadrizs (2) változás kora (3) vanília (1) várandósság (3) vargabéles (1) vargányagomba (3) Varró Dániel (3) vega (1) Vegetáriánus Fesztivál (4) vers (6) Villu világa (1) Vinaigrette öntet (1) virágevők (1) virágszirom (2) virágtea (2) vitaminital (1) vitaminok (11) víz (3) vizitorma (1) vöröskáposzta (4) vöröslencse (1) wakame (5) waldorf (1) Waldorf-iskola (1) Waldorf-pedagógia (1) Weöres Sándor (1) zab (6) zabcibere (1) zabital (1) zabkása (1) zabkorpa (1) zabpehely (5) zabpehelykeksz (1) zacher (1) Zalka Csenge Virág (1) zeller (3) zellersaláta (1) zöldbab (2) zöldborsó (1) Zöldi Gergely (1) zöldség (16) zöldséges fészek (1) zöldségköret (1) zöldségleves (4) zöldségsaláta (1) zöldség saláta (1) zöld paradicsom (1) zöld tea (1) Zseblámpás mesék (1) zserbó (1) zsírégetés (1) zsírok (2) boldog gyermek (1) Címkefelhő

Friss kommentek

  • Makronauta: Eltettük cseréphordóba a szokásos télire való káposztát, 20 kilót. Még csak két napja, de már szi... (2023.12.03. 15:54) Hordós káposzta - Savanyítás természetesen
  • Makronauta: A kánikula legalább arra jó, hogy uborkát, káposztát érleljünk. Ezekből aztán készülhet például hi... (2023.07.19. 16:27) Savanyítás - természetesen
  • Makronauta: Az egyik legszebb, legfinomabb, hűsítő nyári desszert! (2022.07.13. 18:59) Tápiókagyöngyös gyümölcs
  • Makronauta: A mai menü: falafel! Nagyon finom lett. Ősszel gyakran van babféle, káposztaféle és sütőtök - sok-... (2021.10.12. 19:30) Falafel, csicseriborsó fasírt
  • Makronauta: Tisza Kata hozzászólása a facebookon: "Drága Szepesi Dóra olyan szépen és mélyen szintetizálta az ... (2021.03.15. 09:57) Kékre szeretni*

A könyvírás ment, mint a karikacsapás. Éva évek óta gyűjtötte a szakkönyveket, recepteket és volt egy csomó tanfolyami brossúrája távol-keleti orvostudományi kurzusokról, főzőtanfolyamokról és természetesen a makrobiotikáról. Kushitól, Aiharától, Ohsavától, Maily Lao Shintől. Írtunk egy vázlatot, ahhoz csoportosítottuk az anyagokat, recepteket, és mindent magnóba mondott nekem. Már Berlinből intéztük a kiadót. Ismerte Ránky Editet, aki akkoriban már reformtáplálkozási tekintély volt és ő ajánlotta a Planétás kiadót, amely a Mezőgazdasági kiadón belül működött és zsebkönyveket adtak ki. A kazettákat itthon leírtam, akkor még írógépen dolgoztam, - nagyapu régi kis írógépén. Így, amit át akartam írni, szerkeszteni, úgy tehettem, hogy fogtam az ollót, szétvágtam a kéziratpapírt és összeragasztottam máshogyan… 

A fiatalság forrása

A könyv A fiatalodás titka, makrobiotika 1991 júniusában jelent meg. Nagyon örültünk neki!!! A borítón két diáklány van, a háttérben lencse kiszórva. Nevettünk, hogy biztos mindenki azt hiszi, hogy mi vagyunk azok, és találgatják, vajon melyikünk melyik. Ebbe a könyvbe sikerült szerezni a Kushi házaspártól egy ajánlást, amikor 1990 október 30-án Budapesten tartottak előadást. Angolul írtak, és magyarul is megjelent a könyv elején ez a pár mondat: „A makrobiotikus könyvek nagyon fontosak az emberiség kiművelésének és fejlődésének  eme korszakában bolygónkon, a Földön. Őszintén remélem, hogy ezt a könyvet széles körben és sok ember fogja elolvasni. Michio Kushi, Aveline Kushi.” Berlinben is megjelent a könyvecske, Jungbrunnen Makrobiotik lett a címe, ami jól hangzik németül. „Jungbrunnen” azt jelenti: A fiatalság forrása.
 

A könyvet másodszor az Édesvíz Kiadó (két kiadásban), majd a Bioenergetic Kiadó adta ki. Második könyvünk a Harmónia az ételben, harmónia az életben, és harmadik könyvünk a Boldog szülő, boldog gyermek. Mind a három könyvbe sok figyelmet, „energiát és szeretetet” tettünk bele. A második könyvet már számítógépbe írtam, és emlékszem, amikor elkészültem vele, mintha egy áramkört kapcsoltak volna belém, szinte éreztem magamban annak a sok embernek a figyelmét, akik majd el fogják olvasni, akik majdan kapcsolatba kerülnek vele.
 
A mai napig, ha beleolvasok a könyveinkbe, érzem Évának a stílusát, amikor beszél és élővé teszi az elméletet sok-sok színes kis történettel, észrevétellel. Nehéz elkülöníteni, hogy melyik történet melyikünktől származik (persze a legtöbb tőle), annyira összedolgoztunk, egymást inspiráltuk munka közben. Akkor is dolgoztunk, amikor sétáltunk vagy ügyeket intéztünk, sokat ötleteltünk és szórakoztunk. Úgy mutatott be ismerőseinek, hogy szerzőtársa vagyok, pesti újságírónő, aki ráadásul németül is tud - ez tényleg nem volt hátrány – és én is büszke voltam Évára! Nagyon teherbírók voltunk együtt, ő vehemensebb én alkalmazkodóbb, de sokat adott a véleményemre. Sokszor mondta viccesen, hogy előző életünkben biztos együtt voltunk rabszolgák egy piramisépítkezésen.

Berlin-Budapest vonal

Hol itthon dolgoztunk, akkor Éva jött Pestre, hol Berlinben, akkor én mentem ki. Kinyílt a világ számomra, és neki köszönhetem azt is, hogy Pesten is képes vagyok magam úgy érezni, mintha külföldi lennék. A második könyvet 1994-ben raktuk össze véglegesen, és akkor anyu is kijött velem főzni tanulni. Nagyon tetszett neki, azt mondja, egy világ nyílt ki előtte, sokkal bátrabb és kreatívabb lett a főzésben, és visszatért az egyszerű gyerekkori ételekhez, például a gabonakásákhoz is. Újdonságokat találtunk ki együtt, például a közkedvelt „zabvadas”, ami szejtánból (búzahús) készül és a főtt zab nyákjából készítünk hozzá vadas ízesítésű szószt. Egy kis főtt csicseriborsó is illik hozzá. 
 
A főzőtanfolyamokat 1995-ben kezdtük el Évával együtt, hogy itthon is, ne csak könyvből ismerkedjenek ezekkel az ételekkel, hanem gyakorlatban is lássák és kóstolják az érdeklődők. Először az Életházban szerveztünk főzést, majd jobbnak láttuk, ha saját állandó helyünk lesz, és így a bátyám Nagymező utcai lakásában, a kisszobában rendeztük be a Csicseri Kuckót. Éva nevezte el így. Vettünk egy szuper gáztűzhelyet és családias, barátságos légkört teremtettünk. Az első tanfolyamon, amikor megnyitottam a Csicseri Kuckót, még Ilus néniről is megemlékeztem, aki a nagynénénk volt és azelőtt itt lakott, hogy mennyire szeretett főzni, igaz, nem vegetáriusan, de szerette az embereket, nagy vendéglátó volt, és biztosan örülne, ha látná, hogy mi folyik itt!

Egyedül a konyhában

Az egyik első hétvégi tanfolyamon, Éva hirtelen bejelentette, hogy a vasárnapi főzést már tartsam meg egyedül, illetve anyuval ketten, mert ő bizony hazarepül, délre ott akar lenni a Brunch-on. (Déli svédasztalos ebéd.) Kicsit meglepődtem, nem csak azért, mert féltem, hogy nélküle nem fog menni, hanem inkább azért, mert attól tartottam, rossz néven veszik a résztvevők, hogy nem a nagy Horváth Éva (Nyugat-Berlin, Kochstudio Balance) fogja tartani, akire ők befizettek. Akkor dobott a mélyvízbe. Onnantól kezdve már egyedül is tartottam főzéseket. Azon igyekeztem, hogy mindenki kapjon egy nagy adag benyomást, gyakorlati alapokat ahhoz, hogy otthon kreatívan tudja folytatni. Persze megtanulni egyetlen alkalom alatt nem lehet, gyakorlat kell hozzá. 
 
Később Martin Keizer lakásán is tanítottam, ő antropozófus művészeti terapeuta tanár, így a képzőművészet is bekapcsolódott a főzésbe. Mindig nagyon szépen rendezte az asztalt, és segített mosogatni, elpakolni. 2004 márciustól a felújított lakásomon tartom a főzéseket. Ezenkívül meghívtak több helyre, Budapesten sok helyre, és Debrecenbe, Békéscsabára, Győrbe, Hévízre, Solymárra, Gödöllőre, Dunaújvárosba, Nagyvenyimbe, Sopronba, Fertődre. Tanítottam makrobiotikus főzést klubokban, óvodában, iskolában, vendéglátóipai szakközépiskolában – szülőknek, diákoknak, tanároknak – gyógyszállóban szakácsoknak, és családoknál is többször megfordultam már.

Merjünk kreatívan főzni!

A főzőtanfolyamokon és a tanácsadásokon sokféle emberrel találkoztam, - a füzetem bejegyzései szerint kb. ezer embert ismerek név szerint, hogy ez kevés vagy sok ennyi év alatt, eldöntése nézőpont kérdése. Elmondhatom, hogy sokat köszönhetek mindenkinek. Csiszolták pedagógiai érzékemet, empátiámat. Mindig előrebocsátom, hogy én nem vagyok orvos, és így felelősséget nem vállalhatok azért, hogy a betegek ettől az egy módszertől meg fognak gyógyulni. Súlyos betegség esetén szükséges az orvosi felügyelet. Viszont annyi bizonyos, hogy a gyógyuláshoz hozzájárul a kiegyensúlyozott étkezés, ám a mozaikképben ez csak egy mozaikkocka. Megismerkednek alapanyagokkal, főzési technikákkal, látják, hogy nem nehéz elkészíteni és ízletesen lehet így is főzni. A bátorság és a kreativitás, a művészi, játékos hozzáállás is nagyon fontos nálam. Meg az is, hogy nem baj, ha valamit elrontottunk, mert abból is lesz valami, legfeljebb tanulunk belőle. Ha véletlenül odaégetek valamit, ez persze hiba, de azt mondom, na látjátok, most jangizáltuk! Ha túl hígra sikeredik, akkor azt, hogy most jinizáltuk!

Állítsd helyre az egyensúlyt!

Nemrég sikerült elvágni az ujjamat, - plénum előtt –, hát kifejezetten örültem neki, és azt mondtam, nem baj, legalább most szemléltethetem, hogyan hat a jin meg a jang egymásra. Besóztam (jang) a vérző vágást (jin), és nagyon hamar elállt a vérzés. Persze kicsit csíp először, na bumm!, de mindjárt elmúlik. Ugyanígy rakhatunk egy kis darab Nori algát is a sebre, az ásványi anyagoktól hamar beforr. Egy másik alkalommal például, amikor tofut készítettünk, a vízben fővő ledarált szójabab kifutott… Semmi baj, mondtam, most legalább látjátok, hogy sokkal hamarabb fölforr, mint a tej, amihez szokva vagyunk. Tehát mellette kell állni és kavargatva figyelni. És a másik fontos dolog, hogy nem kell nagy ügyet csinálni belőle, ha kifut valami; szépen, nyugodtan föltöröljük, helyreállítunk mindent és folytatjuk a főzést. Ugyanígy, az életben is, ha valamit elrontottunk, nem ostorozzuk magunkat, és nem okolunk másokat sem fölöslegesen, hanem nyugodtan helyreállítjuk az eredeti helyzetet, amennyire tőlünk telik, és mehet minden tovább...

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://makronauta.blog.hu/api/trackback/id/tr372855090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása