könyvajánló

Címkék

Abracadabra (1) adukibab (2) áfonya (1) agar agar (2) ajándék ötletek (1) Akaratunk gyógyereje (1) Akaratunk Gyógyereje (1) akupunktúra (1) alapanyagok (1) Albrecht Dürer (1) alga (6) algalap (6) algériai saláta (1) allergének (5) allergia (6) alma (7) almakompót (2) almalé (1) alternatív táplálkozás (1) angyal (1) angyalok (1) anyatej (1) arame (4) aranygaluska (1) archetípus (1) árnika (1) árpa (4) articsóka (3) ásványi anyagok (1) aszalás (2) aszalt gyümölcs (2) aszalt szilva (1) atomerőmű (1) avokádó (3) Az életem ízei (1) A lélek szabadsága (1) bab (3) bableves (2) banán (3) bancha tea (2) barack (2) barackturmix (1) barátfüle (1) barátság (1) Barbados (1) barnarizs (9) basemel (1) befőzés (8) bejgli (1) Belső Nóra (1) berkenye (1) Berkenye Pityó (1) biobor (1) bioenergia (1) birs (1) birsalma (2) birsalmakompót (1) Bitches Brew (1) blansírozás (2) bobájka (1) bodzaital (1) böjt (7) Boldizsár Ildikó (1) boldogasszony mentája (1) Bóna László (1) borscs (1) brokkoli (3) brokkoli leves (1) burgonya (1) burgonyasaláta (1) búza (1) búzacsíra (1) búzás bableves (1) cayenne-bors (1) cékla (7) chia mag (2) chili (2) chilipaprika (1) cickafark (1) cikória (2) Címkék (7) citrom kúra (1) Cointreau (1) cöliákia (2) coli bélbaktérium (1) csalán (1) csalánleves (2) csalántea (1) csapati (3) Csapody Kinga (1) cseresznye (1) csicserborsó (1) csicseriborsó (5) csicserikuckó (5) csicseri saláta (1) csicsóka (3) Csigaház (1) csikung (1) csili (1) csipkebogyó (1) csipkeital (1) csíra (6) csíraleves (1) csírázott (2) csőben sült (1) csokiéhség (1) csokitorta (1) cukkini (1) cukkíni (1) cukkíni fasírt (1) cukor (1) cukorérzékenység (2) currypor (1) currys zöldség (1) dagasztás (1) dahl (1) daifuku (1) dedikálás (1) delfinek reggelije (1) derelye (1) diéta (3) dinnye (2) dió (6) diólevél (1) Dívali (1) Dívali ünnep (1) Dombóvári István (1) Dr. Gyarmati Andrea (1) édesgyökér (1) édesítőszer (1) édeskömény (2) édesrizs tészta (1) édesség (2) egészséges táplálkozás (1) egeszsegvar (1) egzotikus fűszerek (1) ehec baktérium (1) életerő (3) Életválságok meséi (1) elhízás (1) Elsa Valle (1) endívia (2) eper (3) Erdély Dániel (1) est (1) Eszterhai Katalin (2) ételallergia (1) ételek helyrehozása (1) ételek kézzel (1) ételkészítési módok (2) étel előkészítés (3) etetési történet (3) étkezés (2) étkezési (2) étvágy (1) Everness (1) Everness Fesztivál (1) evőeszköz (1) évszakváltás (1) fagyi (1) fahéj (1) fájdalomcsillapítás (2) falafel (2) farfalle (1) fasírt (1) fasirt (1) fast food (1) fa elem (1) fehérjegolyó (1) fehérjék (1) fehér üröm (1) felhő (1) Fényadó ünnep (1) fermentálás (1) fogamzásgátlás (1) fogyókúra (8) fokhagyma (1) fokhagymás öntet (1) Föld (1) földimogyoró (1) föld elem (2) főzési módok (3) Főzni szexi (1) főzz évszakok szerint! (4) franciasaláta (1) frissítő ital (2) fukusimai (1) fukusimai erőmű (1) fürdő (1) fűszer (3) fűszerek (3) fűszernövény (1) fűszersó (1) gabona (4) gabonakávé (1) gabonamagvak (1) gabonapehely szelet (1) galambvirág (1) garam masala (1) gesztenye (5) gluténérzékenység (5) gojibogyó (3) gomba (5) gombaleves (1) gombapörkölt (1) gombasaláta (1) gombásodás (1) görögdinnye (1) grill (2) Grünkern (1) Gurgyijev (1) Gyémánt (1) gyerek (2) gyerekjáték (2) gyereknap (1) Gyere velem gyógyítani! (1) gyógyfű (2) gyógyital (2) gyógyítás (1) gyógynövény (1) gyógytea (1) gyömbér (1) gyömbérvizes (1) gyorslekvár (1) gyorsszörp (1) gyümölcs (7) gyümölcslé (1) gyümölcsleves (3) gyümölcsnyárs (1) gyümölcsös szelet (2) gyümölcssaláta (3) gyúrás (1) hagyma (2) hagymakrém (1) hagymaleves (1) hajdina (3) hajdinaleves (1) hajdina gombóc (1) Hamupipőke magmixe (1) harangvirág (1) hasfájás (1) hashajtó (1) házipatika (3) Hippokratész leves (1) hízás (1) hiziki (3) Hodnik Ildikó (1) hőkezelés (2) hokkaidótök (1) holdhatás (1) homeopátia (1) hormon (1) hormontípus (1) humusz (1) húsvéti menü (2) immunerősítés (2) irodalom (1) iskolabüfé (1) italalapanyag (1) izlés fiziológiája (3) Jakupcsek Gabriella (1) jégsaláta (1) jin jang (5) joghurt (2) Jorge Bucay (3) juhtúró (1) Julienne (1) kamilla (1) kánikula (3) kannelóni (1) kapor (2) kaporleves (1) káposzta (9) káposztasaláta (1) káposzta leves (1) karácsony (4) karácsonyi menü (9) Karácsonyi Vega Est (1) karalábé (4) karfiol (1) karobkrém (1) karob mokka (1) kása (1) kávé (1) Kávékantáta (1) kecsap (1) kecskealudttej (1) kecskesajt (1) kecsketej (2) kecsketúró (1) keksz (1) kel (3) kelbimbó (2) kenyér (3) kenyérpirítás (2) kert (1) ketchup (1) KidsOasis (1) kimerültség (1) királymorzsa (1) Kiss Ottó (1) kivi (2) kókuszkeksz (1) kókuszkrém (1) köles (12) köleses okara (1) köleses palacsinta (1) köleses saláta (1) kölesfasírt (1) kölesleves (1) kölestorta (2) koleszterin (2) köles kolbász (2) költői (1) kombu (1) komló (1) kompót (1) konyha (1) konyhanyelvművelő (1) könyv (5) könyvajánló (1) korai kötődés (1) körte (3) köszvény (1) kovászos uborka (1) Krisna-tudatú hívők (1) krumplifőzelék (1) kuglóf (1) kukorica (2) kukoricabajusz tea (1) kukoricadara (1) kukoricamálé falatkák (1) kukoricatorta (2) Kurt Tepperwein (1) kuszkusz (1) Laár András (1) lábfej (1) lapcsánka (1) lasagne (1) léböjtkúra (2) lecsó (2) lekvár (3) lekváros bukta (1) lélek (4) lélek táplálása (1) lelki egészség (1) lencse (2) lencsecsíra (1) lencseleves (1) lencsesaláta (2) lenmag (4) lepény (2) leves (1) lilahagyma krém (1) lilakáposzta (1) lisztérzékenység (3) lúgosítás (4) macska (1) madár (1) magas vérnyomás (1) máglyarakás (1) magnézium (1) magvak (4) Mahasti (1) máj (3) mák (5) mákos guba (1) mákos köles (1) makrobiotika (496) makrobiotika tanfolyam (23) makronauta (443) makro étrend (470) máktorta (1) mandula (1) mangold (1) mángold (1) manióka (1) Manó Kiadó (1) masni (1) masszázs (1) meditáció (1) medvehagyma (1) Megasztár (1) meggy (1) meghűlés (2) mélyhűtés (1) menstruációs fájdalom (1) menta (2) méregtelenítés (21) mese (1) meseantológia (1) mesekalauz (1) meseterápia (1) méz (2) Michelangelo (1) Michio Kushi (2) Miles Davis (1) minesztróneleves (1) miszó (8) miszóleves (8) Mochi (1) mochi (1) mogyo (1) mogyoró (1) moszat (1) müge (1) mungóbab (2) müzliszelet (1) mu tea (1) Napkút Kiadó (1) napozás (1) napraforgó (1) napraforgómag (2) napraforgó csemege (1) narancs (2) narancsleves (1) nevelés (1) nishime (3) nituke (2) női ciklus (2) nori (5) nori alga (1) November elseje (1) Növényi Norbert (1) nyers étel (2) nyírfaital (1) okara (6) okara kolbász (1) olaj (1) olajos magvak (2) Olvasás Éjszakája (1) öngyógyítás (1) öninterjú (1) önterjú (1) öntet (3) országtorta (1) őszibarack (1) öt elem tana (9) padlizsánsaláta (1) palacsinta (2) pálcika (1) pályázati felhívás (5) paprika (3) paprikakrém (1) paprikalekvár (2) paradicsom (4) paradicsomos lencse (1) parajfőzelék (1) pástétom (2) pekándió (1) penne (1) pepperonáta (1) pickels (1) Pieta szobor (1) pihenés (1) pipiske (1) Pirosmadár (3) piros gyümölcsök (1) Piros madár (3) piskóta (1) pizza (2) polenta (1) praktikák (1) prosztatapanaszok (1) puliszka (1) pünkösd (1) pünkösdirózsa (1) puri (1) quinoa (2) quinoapehely (1) r.makroszem (1) radicchio (1) radioaktív (1) rakottas (1) rakott kelkáposzta (1) Ranjeet Singh (1) rántott leves (1) rántott zöldség (1) râpèes (1) ratatuille (1) rebarbara (2) rebarbaraital (1) recept (3) relaxáció (2) Rémoulade (1) répa (2) répalé (1) répapástétom (1) répatorta (1) retek (4) reuma (2) ribizke (1) ribizli (1) Ridikül (1) rigó (1) rizs (6) rizsbukta (1) rizsfajták (1) rizsgombóc (1) rizskúra (2) rizsmiszóleves (1) rizspuding (1) rizst (1) rizstészta (4) rizs sütemény (1) rokfort (1) rozs (1) Rudolf Steiner (1) rukkola (1) ruta (1) salaktalanítás (2) saláta (11) salátakatáng (1) sárgabarack (1) sárgaborsóleves (1) sárgadinnye (1) sárgarépafőzelék (1) sátor (1) savanyítás (4) savanyú káposzta (3) Savarin (1) serpenyős alma (1) Sértések és sértődések (1) shiitake gomba (1) Shio-kombu (1) shoyuleves (1) (2) sodó (1) Soma Mamagésa (1) Sörkönyv (1) sóskaleves (1) soványság (1) spárga (1) spárgaleves (1) spenót (5) spiritualitás (2) sport (1) Stahl Judit (2) stangli (1) stressz (1) Streussel Kuchen (1) sugárfertőzés (3) sült tofu (1) súlygyarapodás (1) súlyprobléma (1) superfood (1) sushi (1) sütemény (2) sütőtök (6) sütőtökleves (1) Szalma Edit (1) szamóca (1) szamósza (2) Szécsi Noémi (1) szeder (2) szejtán (2) székely káposzta (1) szem (1) személyiség (1) szendvicskrém (2) szénhidrátok (1) szerelem (1) szervóra (1) szezámmag (2) szezámmagos vaj (1) szezámolaj (1) szezámsó (3) szezámvaj (1) szieszta (1) szilva (5) szilvaleves (1) szilvásgombóc (1) szilva fagylalt (1) Szögyal Rinpocse (2) szója (5) szójabab (4) szójababkrém (2) szójaszósz (1) szójatej (1) szójatejbe rizs (1) szója tej (2) szokások (1) szőlő (2) szőlőlevél (1) szószok (1) sztrapacska (1) Szukák főztje (1) szusi (7) tabuli (1) tahin (4) tahinkrém (1) tahinöntet (1) tanfolyam (2) tápióka (1) tápiókagyöngy (1) tartósítás (4) tavaszi tekercs (1) tea (4) Tejeda Erika Anna (1) tejfokozó (1) tél (1) tempe (3) temperamentum (1) tempura (1) tengeri só (1) terhesség (3) természetes édesítő (1) természetgyógyászat (1) terrine (1) testsúly (1) tészta (3) Tibeti hagyomány (1) tócsni (1) tofu (20) tofumajonéz (1) tofupástétom (1) tofurántotta (1) tofus táska (1) tofutorta (1) tojás (1) töltike (1) tönköly (1) török édesség (1) török konyha (1) Tóth Vera (1) tudatos táplálkozás (1) tűlevél (1) turmixgép (1) túrógombóc (2) tűz (1) tűzrakás (1) uborka (5) uborkaleves (1) uborka saláta (1) ufóvér (1) újhagymás paradicsom (1) umeboshi (4) umeboshi szilva (1) útipatika (1) uzsonna (1) vadrizs (2) változás kora (3) vanília (1) várandósság (3) vargányagomba (2) Vegetáriánus Fesztivál (4) vers (5) virágevők (1) virágszirom (2) virágtea (2) vitaminital (1) vitaminok (9) víz (3) vizitorma (1) vöröskáposzta (3) wakame (4) waldorf (1) Weöres Sándor (1) zab (5) zabcibere (1) zabital (1) zabkása (1) zabkorpa (1) zabpehely (4) zabpehelykeksz (1) zacher (1) zeller (3) zöldbab (2) zöldborsó (1) zöldség (11) zöldséges fészek (1) zöldségleves (3) zöldségsaláta (1) zöldség saláta (1) zöld tea (1) zserbó (1) zsírégetés (1) zsírok (2) Címkefelhő

Friss kommentek

  • Makronauta: A kovászos uborka már kész, finom. Most érik a kovászos káposzta, jónak ígérkezik! Nektek hogy sik... (2017.07.07. 20:04) Savanyítás - természetesen
  • Makronauta: @Erich: Így igaz! Ne feledjük, hogy az algák ásványi anyag tartalma, például a vastartalma jelentő... (2017.04.10. 16:47) Moszatok, algák, tengeri zöldségek
  • Makronauta: @Hajdu Imre, Gombos Levente: a cikk végén található egy link, bele lehet olvasni a könyvbe és megr... (2017.01.11. 13:34) Önterjú*
  • Makronauta: @Rózsa Boros: Keresni, kísérletezni, ennek mindig van értelme! Köszönjük az ötletet. A káposzta me... (2017.01.07. 11:14) Savanyú káposztás bableves*
  • Makronauta: Egy mindig aktuális karácsonyi interjú - ajánlom szeretettel! (2016.12.20. 09:06) Az angyal megmutatja magát - mindenkinek másképp reagál

„Tavaszi szél vizet áraszt” – a népdal szövege is jelzi, hogy beindulnak a föld légkörében a szelek, a téli stagnálás után megindul a földben, a növényekben a nedvkeringés. Otthon takarítunk, alaposan szellőztetünk, mosunk, kimosunk, lemosunk mindent a lakásban.
Ruhatárunkat is napoztatjuk, eltesszük a melegebb ruhákat, és elővesszük a tavaszi holmikat, - ami már nem kell, azokat elajándékozzunk. Ugyanígy szűkebb lakhelyünk, testünk is meghálálja a tavaszi nagytakarítást. A tavaszi időszakban aktuális a böjt, ám például megfázásos betegségek esetén, ami maga is felér egy tisztulással: felszabadulnak a méreganyagok és az orron, bélen és a bőrön keresztül eltávoznak.



A böjtről, étlapunk átigazításáról már írtunk, most ezt kiegészítve nézzük, hogyan tankolunk fel levegőből és fényből közvetlenül a környezetünkből vagy az ételeinkből. Az úgynevezett tavaszi fáradtság okozói legtöbbször azok a káros anyagcseretermékek, amelyek a hagyományos evészetek eredményeképpen szervezetünkben képződnek, és savak formájában a kötőszövetekben, a zsírszövetekben elraktározódnak.

Ezek böjt vagy kímélő étrend hatására kiürülnek a szervezetünkből. Ám ne maradjon ki életünkből a testmozgás, a friss, szabad levegőn végzett fizikai munka, séta, kirándulás – mert ezek nélkül semmilyen tisztulás, regenerálódás nem hatékony.

Együnk napot!

A húsok fogyasztása során húgysav, a sertéshús és egyes sajtok fogyasztása következtében kén- és salétromsav, a feketekávéból és a fekete teából csersav, az édességekből pedig ecetsav lesz. A stressz, a félelem és a bosszúság hatására sósav, és érdekes módon a túlzott fizikai megterhelés után tejsav termelődik az izomzatban. Ezektől megszabadulni úgy tudunk, hogy ha kihagyjuk étrendünkből ezeket az ételeket, sok friss zöldet fogyasztunk, olyan sorrendben, ahogy megjelennek a kertben, a piacon, és sokat mozgunk friss levegőn, ezzel is serkentve az anyagcserénket.

A rügyek és hajtások anyagépítő folyamataiban kikeletkor sokkal hatékonyabban van jelen a kén, mint a kifejlett szárban, levélben. Érdekes módon a nyelv is ráérez a mögöttes jelentésre, mert a kén latinul sulfur, és azt jelenti, sol ferro, azaz naphozó. Nem közömbös tudnunk ezt, miközben friss rügyekből, zöld levélkékből, csírákból készítünk salátát: általuk szinte fényt fogadunk magunkba, és a növényekben aktívan jelenlévő erők serkentik a szervezet anyagcserefolyamatait.

Lúgosítsunk!

Jó tudni, hogy szervezetünk egy állandóan változó, harmóniára törekvő dinamikus egység, amelyben minden mindennel összefügg. Ahogyan az ökológiai változások is az elsavasodás miatt haladnak kedvezőtlen irányban, az ember szervezetét is a savasodás billenti ki egyensúlyából, s teszi betegségekre hajlamossá.

Sok táplálkozási rendszer alapja az elsavasodás elleni küzdelem, csak mindegyik egy kicsit másképpen közelíti meg. A makrobiotikában is lúgosításról van szó, úgy, hogy egyensúlyt teremtünk a táplálkozásunkban. Amiket ajánlatos elkerülni: a húsok, a cukrok, a túl sok savasító gyümölcs, a tejtermékek, az élesztős és fehérlisztes termékek. Ezek savasítanak, s ezért elvonják a szervezetből az ásványi anyagokat, nyákosítanak, a ragacsos nyálka pedig táptalajává válik a káros baktériumoknak, gombáknak, továbbá ezek mérgező anyagcseretermékeinek.

Nem csak az emésztésen keresztül lehet méregteleníteni, a tüdő is óriási felület, amin keresztül méregtelenítünk; ha elképzeljük, hogy síkba kiterítenénk a tüdőhólyagocskákat, egy focipálya nagyságú területet képeznének! Elképzelhető, hogy ez a felület mennyit számít a szervezetünk méregtelenítésében: jó levegőn tempós séták, futás, biciklizés, kerti munka, hegymászás – vagy egyszerűen csak játszás - megújít.



Ugyanígy a bőr felülete is nagyon fontos szerepet játszik a méregtelenítésben. A bőr lélegzik, a pórusokon keresztül a verejtékezéssel is kiválasztunk, - és persze az emésztéssel is, a máj, a bél, a vesék a legfontosabb méregtelenítő, szűrő szerveink, működésüket erősítenünk kell. A megfelelő testgyakorlatok, például a csikung nagyon hatásos és célzottan a szervekre irányul.

Húzd ki a retket!

Nincs rossz idő csak nem megfelelő öltözet – tartja egy mondás. Hűvösben, esőben, szélben is kimehetünk a szabadba. Sokunk szerint akkor kezdődik igazán a tavasz, ha a fűbe már bele lehet feküdni. Farkaséhséggel vetjük rá magunkat a friss zöldségekre, de az érzékszerveink is habzsolják a rengeteg új élményt: az élénk tavaszi szél kisöpri a szemetet, szinte minket is átfúj, kifúj, megújít, a fények pedig a zsendülő zöld füvek, levelek élén megsokszorozódva villódznak, tükröződnek, a virágzó fák tele zümmögő rovarral meg végképp azt jelzik, beindult az élet.

Az anyatermészet ajándékaiból mindenki részesülhet kedve szerint: séta a fák közt, mezítláb a fűben feltölt finomenergiákkal, teljesen kicseréli az embert. Különös lény a fa, ég és föld között a tökéletes egyensúlyt testesíti meg: világos, ha elképzeljük, hogy a föld alatt ugyanakkora a gyökérzete, mint amilyen a koronája. Ezért esik olyan jól erdőben sétálni, fa alatt üldögélni – vagy a fák törzsét ölelgetni.

Egy jó kirándulás, játék, sportolás után a szabadban majdnem mindegy, hogy mit eszünk, mert az anyagcserénk felpörög és bármilyen uzsonna „vérré válik”. Vigyünk magunkkal uzsonnát, tejes őrlésű lisztből készült kenyeret megkenve valamilyen pástétommal, együnk hozzá répát, retket, hagymát. Almát, vizet is tegyünk a csomagba, a kiürült kulacsot töltsük meg forrásvízzel. A szabad levegőn elfogyasztott elemózsia különösen jól esik, de vigyázzunk, fel ne fázzunk, ha pokrócra ülünk a földön. Ha csak tehetjük, kertészkedjünk! Lássák a gyerekek, hogyan fejlődik a magból a növény, kísérjék figyelemmel a folyamatot. Micsoda élmény, ha maguk húzzák ki a földből a zöldhagymát és a retket!

Egy kis kínai

A kínai öt elem tana szerint a tavasz a fa energiaköréhez tartozik, a szimbólum arra utal, hogy a növényekben megindul a nedvkeringés, ez a növekedési fázis. A tavaszhoz tartozó szervek: a máj, az epe, a szem és az izmok – ezeknek a szerveknek az erősítése a tavasz időszakában a leghatásosabb. A természetgyógyászati eljárások közül aktuális a méregtelenítés, a gyógyteakúrák, és a vadon termő zöld növények, idényzöldségek kúraszerű fogyasztása. A főzési módok közül a leghatékonyabb: a fatűzön történő, forró lobogó sós vízben, rövid ideig tartó főzés, a blansírozás, a fa eszközök használata. A zöldségeket eredeti formában vagy nagyobb darabokban főzzük.

A fa elemhez a savanyú íz tartozik, a tejsavas erjesztésű zöldségek fogyasztása ajánlott és a salátákat növényi ecetekkel savanyítjuk. A gabonák közül a tavasz energiaköréhez tartozik a búza, a tönköly, a grünkern (aszalt zöld búza), rozs, árpa, zab – egész szemesen főzve, illetve ezek törete, kásája, lisztje. Az aktuális zöldségek: csírák, rügyek, brokkoli, fejes saláta, kelkáposzta, cukkini, répa, rebarbara, zöldbab. Gyümölcsök: csipkebogyó, cseresznye, meggy, citrusfélék, vadalma. Fűszernövények: friss zöldek, kapor, citromfű, petrezselyem zöldje, répa zöldje. (Egyébként kevesebb sót és fűszert használunk.) Hüvelyesek: tofu, sárgaborsó, lencse, amerikai mogyoró. A tavasz a lélek kiáradását is magával hozza, a hevesebb érzelmi megnyilvánulások, a nevetés, a kiabálás az évszakhoz tartozó kommunikációs forma.

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

http://makronauta.blog.hu/api/trackback/id/tr822827637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Virág51 2011.04.17. 13:23:07

Szia Makronauta!

Nagyon izgalmas témáról írtál. Igazán kedvet csináltál nekem ahhoz, hogy amint lehet felkeressem a piacon az általad írt és ajánlott zöldségeket és gyümölcsöt. Mikor tartasz föző bemutatót? Elképzeltem, hogy milyen finom ízeket hozol össze a tavasz kinálta lehetőségekből.
Köszönöm a megújuláshoz segítő soraidat. Szeretettel: Virág

Makronauta · http://makronauta.blog.hu 2011.04.18. 15:41:13

Szia Virág!
Tofukészítés is lesz legközelebb, a tavasz jegyében, május 15-én. A részleteket nemsokára megírjuk a Főzőtanfolyam rovatban.
addig is üdv!