A tradicionális japán fogások alapanyagaik révén védelmet nyújtanak a sugárszennyeződés káros hatásaitól. A szusi a japánok szendvicse. Ezek a tetszetős falatkák - lazacosan, tenger gyümölcseivel vagy anélkül - már néhány éve nálunk is hódítanak. Ám nem csak a szépség és az egzotikum a vonzó bennük, hanem az is, hogy összetevőikben egy sor létfontosságú anyagot tartalmaznak; ásványi anyagokat, nyomelemeket – nem csak nyomokban!
A Nori algalap lúgosító hatású, a főtt barnarizs emésztést serkent, táplál, a makrobiotikusok tapasztalatból tudják, hogy a legintenzívebb salaktalanító, vízhajtó. Ezenkívül nyugtat, hasznos a depresszió gyógyításában is.
A szusiban lévő párolt és a tejsavas erjesztéssel készített zöldségek különleges ízhatásuk mellett szintén gyógyszerek a házipatikában. A nishime gyökeres zöldségekből készül, erőt ad, kiegyensúlyoz, kíméli a vesét, lúgosítja a vért. Betegség, gyengeség, lábadozás esetén fogyasszuk ezeket a miszólevessel együtt, akár naponta!
Nishime
Gyökeres zöldség étel. A nishime azt jelenti, összehúzó főzés, szinte csak az alga áztatóvizét használjuk fel a főzéskor. Elkészítése előtt 1-2 órával beáztatunk egy 10 cm-s szárított kombu algát, és a vastag fenekű vaslábos aljára tesszük az áztató vízzel együtt. Erre kerülnek a falatnyi nagyságúra, piramis alakra vágott gyökeres zöldségek: sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, de lehet jégcsapretek, cékla, sütőtök is.
Ezek keverékéből személyenként fél csészényi adagot számítunk. A tetejére egy csészényi felkarikázott póréhagymát teszünk és egy csipet tengeri sóval lassú tűzön fog alá valóra (al dente) főzzük, körülbelül 20 percig. Időnként ellenőrizzük, nem főtt-e le róla a víz, mert akkor töltsük utána, nehogy leégjen!
Ha kész, néhány csepp szójaszósszal enyhén rázzuk össze. Ez az étel melegít, lúgosít, könnyen emészthető, és legyengült állapotokban hetente háromszor ajánlott a fogyasztása. A zöldségek élénk színe és egyedi íze emeli különleges gyógyhatását.
Sushi tekercs
Hal nélküli, makrobiotikus változat. Nori algalapba tekert főtt rizs, főtt zöldségek. Előkészítünk egy kis tálkába főtt rizst, vagy esetleg más gabonát, egy másikba főtt gyökereseket, például a nishiméből is kivehetünk néhány darabkát. Egy másik tálkába vizet, hogy a kezünket be tudjuk vizezni, készítés közben ne tapadjon rá a gabona.
A szusi gyékényt egy vágódeszkára helyezzük, rátesszük a nori lapot, majd ráterítjük a rizst, körülbelül fél cm vastagon. Az egyik végébe vékony csíkban ráhelyezzük a darabolt zöldségeket, és kis darabkákat teszünk rá az umeboshi szilvából, a kovászos uborka is finom hozzá.
A nori alga másik végét benedvesítjük, hogy feltekeréskor tapadjon. A gyékény segítségével ügyesen hurkává tekerjük az algában lévő rizses zöldséget, a végén összeragasztjuk. Egy kicsit állni hagyjuk, kitekerjük a gyékényből, majd néhány cm vastag korongokra vágjuk. A sushi közepén nagyon jól mutat a fehér rizsben a sárgarépa, ezt még pár csepp szójaszósszal ízesítjük, és petrezselyem zöldjével díszítjük.
Kommentek